Könyv

Regényes életrajz a jóga magyar pionírjáról – Kertész Edina a Lírástudók vendége

2024.02.07. 13:35
Ajánlom
Haich Erzsébet egyike a kalandos életű 20. századi magyaroknak. A harmincas években ismerkedett meg Selvarajan Yesudiannal, és vált a hazai jóga úttörőjévé. A legsötétebb Rákosi-korszakban menekülni kényszerültek, végül Svájcban leltek otthonra. Róluk szól Kertész Edina új könyve.

 

Eddig gyerekeknek és az ifjúságnak írt könyveket, többek között olyan nőkről, akik a fiataloknak is példaképek lehetnek: Szabó Magdáról szóló könyve (A ​lány, aki szavakkal varázsolt) például elnyerte a könyvtárosok Fitz József-díját.

Első felnőtteknek szóló könyve Haich Erzsébet és Selvarajan Yesudian, a jóga két magyarországi pionírjának regényes története. A Jóga Budán arról szól, miként vált egy tekintélyes család gazdag lelkivilágú kislányából és az indiai Madrászból származó fiatalemberből egy jógaiskola alapítója Balatonvilágoson, a II. világháború és a diktatúrák árnyékában.

3813920-084351.jpg

Kertész Edina: Jóga Budán (Fotó/Forrás: Athenaeum Kiadó)

Ahogy a fülszöveg felidézi Haich Erzsébet történetét: „Az órákat Erzsébet tágas és napfényes budai műtermében tartják, ahol professzorok, hercegek, munkások és művészek együtt végzik a fizikai ellenálló-képességet fejlesztő és a tudat összpontosítására szolgáló gyakorlatokat. A háború éveit követően az új hatalom nem nézi jó szemmel a jógakör működését, így Erzsébet és Yesudian emigrációba kényszerülnek, a magyar jógaiskola megszűnik. Ám tanítványaik továbbra is titkos összejöveteleket tartanak, hogy követni tudják, amit a spirituális tanítótól és az indiai jógitól kaptak, a tudat legtisztább forrásához vezető utat, a jóga útját.”

A Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra arra is kíváncsi volt, hogyan alkotta meg ezt az életrajzi regényt Kertész Edina. Hiszen Haich Erzsébet maga megírta az életrajzát a Beavatás című kötetben, amit egyébként a világ tucatnyi nyelvén kiadtak már, és magyarul is kapható.

Kertész Edina regénye az Athenaeum Időutazó-sorozatában jelent meg csakúgy, mint Miklya Luzsányi Mónika Mohács özvegye, Benedek Szabolcs A spalatói boszorkány és Karen Duve Sissi című könyvei.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

ajanlo-084215.jpg

A Líra Könyv újdonságai (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.