Könyv

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

2021.09.06. 11:45
Ajánlom
Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.

Az 1818-ban megjelent háromkötetes regény eredeti kék-szürke borítású példánya New Yorkban kerül kalapács alá egy online árverés keretében, a mű értékét pedig tovább növeli, hogy a lapok fel sincsenek vágva.

A könyv a kábeltévéipar úttörőjének, a 86 évesesen elhunyt Theodore B. Baum hagyatékából került elő, és nem ez az egyetlen irodalmi ritkaság a gyűjteményben: Charles Dickens Szép remények című regényének kiadói változata, William Shakespeare Második és Negyedik fóliója, Edgar Allan Poe eredeti borítású A hollója és Walt Whitman Fűszálak című kötete is a magánkönyvtár részét képezte. Mary Shelley művével együtt ezek az alkotások is az online aukció tételei lesznek.

Az árverést szervező Christie’s aukciósház szakértője a könyvekkel kapcsolatban elmondta, külön öröm, hogy az évtizedek óta gyűjtött ritkaságok minden darabja jó állapotban van.

A Frankenstein első kiadása mindössze 500 példányban jelent meg az írónő férjének, előszavával, aukción pedig nagyon ritkán találkozni vele: legutóbb 1985-ben lehetett licitálni rá.

Ugyancsak ritkaság a Christie’s másik érdekessége, egy 1859-ben kiadott Charles Darwin-kötet, A fajok eredete, amelyből a megjelenés idején mindössze 1250 darabot nyomtak, illetve a már említett Shakespeare-fóliók, melyek 1632-ben és 1685-ben láttak napvilágot.

Az egyes tételeket az érdeklődők személyesen is megtekinthetik, ugyanis a Christie’s New York-i galériája szeptember 9. és 13. között kiállítja a könyveket.

(via Barrons.com)

Fejléckép: 

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.