Könyv

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

2021.09.06. 11:45
Ajánlom
Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.

Az 1818-ban megjelent háromkötetes regény eredeti kék-szürke borítású példánya New Yorkban kerül kalapács alá egy online árverés keretében, a mű értékét pedig tovább növeli, hogy a lapok fel sincsenek vágva.

A könyv a kábeltévéipar úttörőjének, a 86 évesesen elhunyt Theodore B. Baum hagyatékából került elő, és nem ez az egyetlen irodalmi ritkaság a gyűjteményben: Charles Dickens Szép remények című regényének kiadói változata, William Shakespeare Második és Negyedik fóliója, Edgar Allan Poe eredeti borítású A hollója és Walt Whitman Fűszálak című kötete is a magánkönyvtár részét képezte. Mary Shelley művével együtt ezek az alkotások is az online aukció tételei lesznek.

Az árverést szervező Christie’s aukciósház szakértője a könyvekkel kapcsolatban elmondta, külön öröm, hogy az évtizedek óta gyűjtött ritkaságok minden darabja jó állapotban van.

A Frankenstein első kiadása mindössze 500 példányban jelent meg az írónő férjének, előszavával, aukción pedig nagyon ritkán találkozni vele: legutóbb 1985-ben lehetett licitálni rá.

Ugyancsak ritkaság a Christie’s másik érdekessége, egy 1859-ben kiadott Charles Darwin-kötet, A fajok eredete, amelyből a megjelenés idején mindössze 1250 darabot nyomtak, illetve a már említett Shakespeare-fóliók, melyek 1632-ben és 1685-ben láttak napvilágot.

Az egyes tételeket az érdeklődők személyesen is megtekinthetik, ugyanis a Christie’s New York-i galériája szeptember 9. és 13. között kiállítja a könyveket.

(via Barrons.com)

Fejléckép: 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Brazíliában van valami őserő – beszélgetés Pál Ferenc műfordítóval, irodalomtörténésszel

Vajon miért volt olyan hatással Márai Sándorra egy brazil háború históriája, hogy Ítélet Canudosban címmel kisregényt írjon róla? Márai regénye apropóján a brazil irodalomról beszélgettünk Pál Ferenc műfordítóval és irodalomtörténésszel.
Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.