Könyv

Richter, ezúttal könyvben

2010.03.24. 11:04
Ajánlom
Nemrég jelent meg a tizennégy lemezből álló Richter-sorozat, most pedig egy izgalmas könyvet vehetünk a kezünkbe Karl Aage Rasmussen jóvoltából.

A dán zeneszerző-író kötete a Budapesti Tavaszi Fesztiválra időzítve jelent meg, ugyanis a harminc éves rendezvény idei vendége Dánia. Az író és managere, a finn Antti Sairanen felvették a kapcsolatot Richter két, Amerikában élő unokatestvérével is, így sikerült felkutatni a zongoraművész életének tanúit, a pontos forrásokat és a hagyatékból is bővebb anyagot tudtak felhasználni.

A Rózsavölgyi és Társa gondozásában megjelent magyar kiadás az eredeti kötet képanyagának csak 75 százalékát használja a magas jogdíjak miatt, de a képanyagot két remek, Budapesten készült fotóval egészítették ki, illetve a harmadik a borítóra került. 

Az új könyvben számos érdekességről olvashatunk, például arról, hogy Richter apját, Teofil Richter zongoraművész-pedagógust a KGB-iratokban is kinyomozhatóan a NKVD emberei verték agyon 1941-ben, német kapcsolatai miatt. Mivel anyja új házassága nagyon megviselte a fiatalembert, a könyv szerzője arra következtetett, hogy ez vezetett a művész homoszexualitásához is. 

A kutatás során felkeresték Andreas Lucewiczet, aki a zongoraművész utolsó éveiben Richter mellett dolgozott, továbbá Moszkvában találkoztak Vera Prohorovával is, akinek a családjánál töltötte a háborús éveket. A könyv beszámol Richter halálának körülményeiről is és egy „zenei végrendelet" is olvasható az izgalmas írás végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Könyv hír

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv interjú

Nem menekül a valóságtól – megírja

Kvázi-elsőkönyves író: verses-, novellás- és esszékötetet már írt, regényből ez az első. Ezt viszont a kritika és az olvasók egyformán szeretik, ő idén a Libri irodalmi közönségdíjas, februárban pedig már az utánnyomás is megérkezett. Az Akik már nem leszünk sosemet és szerzőjét beválogatták az idei Kult50-be.
Könyv hír

Szvoren Edina és Krusovszky Dénes az idei Libri-díjasok

A zsűri a novellákat, a közönség a regényeket díjazta idén. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadóját május 15-én este tartották a Budapest Music Centerben.
Könyv hír

Eldőlt: kiköltözik a Várból az OSZK

A közintézmények adatbázisait összekötő névtér rendszer létrehozásáról szóló hírbe rejtették el, hogy a Kilián laktanyába költözik az OSZK.