Könyv

Richter, ezúttal könyvben

2010.03.24. 11:04
Ajánlom
Nemrég jelent meg a tizennégy lemezből álló Richter-sorozat, most pedig egy izgalmas könyvet vehetünk a kezünkbe Karl Aage Rasmussen jóvoltából.

A dán zeneszerző-író kötete a Budapesti Tavaszi Fesztiválra időzítve jelent meg, ugyanis a harminc éves rendezvény idei vendége Dánia. Az író és managere, a finn Antti Sairanen felvették a kapcsolatot Richter két, Amerikában élő unokatestvérével is, így sikerült felkutatni a zongoraművész életének tanúit, a pontos forrásokat és a hagyatékból is bővebb anyagot tudtak felhasználni.

A Rózsavölgyi és Társa gondozásában megjelent magyar kiadás az eredeti kötet képanyagának csak 75 százalékát használja a magas jogdíjak miatt, de a képanyagot két remek, Budapesten készült fotóval egészítették ki, illetve a harmadik a borítóra került. 

Az új könyvben számos érdekességről olvashatunk, például arról, hogy Richter apját, Teofil Richter zongoraművész-pedagógust a KGB-iratokban is kinyomozhatóan a NKVD emberei verték agyon 1941-ben, német kapcsolatai miatt. Mivel anyja új házassága nagyon megviselte a fiatalembert, a könyv szerzője arra következtetett, hogy ez vezetett a művész homoszexualitásához is. 

A kutatás során felkeresték Andreas Lucewiczet, aki a zongoraművész utolsó éveiben Richter mellett dolgozott, továbbá Moszkvában találkoztak Vera Prohorovával is, akinek a családjánál töltötte a háborús éveket. A könyv beszámol Richter halálának körülményeiről is és egy „zenei végrendelet" is olvasható az izgalmas írás végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv portré

Máig nem tudni hol nyugszik - 325 éve született Voltaire

Háromszázhuszonöt éve, 1694. november 21-én született Párizsban Voltaire, azaz Francois-Marie Arouet francia író, történész és filozófus, a francia felvilágosodás egyik kiemelkedő alakja. PORTRÉ
Könyv interjú

„…az olvasóknak kell írni, nem a tudós embereknek"

Pécsi Györgyi irodalomtörténésszel, az MMA Kiadó ügyvezetőjével, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának levelező tagjával szakmáról, olvasásról és a könyvkiadásról beszélgettünk.
Könyv magazin

Margaret Atwood, a kanadai irodalom nagyasszonya 80 éves

November 18-án lett nyolcvanéves Margaret Atwood kanadai író, költő, irodalmi kritikus, "a kanadai irodalom nagyasszonya", A szolgálólány meséje című kultikus mű szerzője.
Könyv hír

Fekete István és Csontváry Kosztka Tivadar kézírása is kalapács alá kerül

Gundel Károly Szomory Dezsőnek dedikált, a vendéglátás művészetéről írt kötete, Csontváry Kosztka Tivadar, ezidáig még sosem árverezett, saját maga által kiadott, a „Lángész - Ki lehet és ki nem lehet zseni” című röpirata és még számos érdekesség a könyvaukción.
Könyv ajánló

Különleges kiadás a Harry Potter megjelenésének 20. évfordulójára

Harry Potter és a tűz serlege illusztrált kiadása, illetve a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát, vagyis a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos élfestett kötetek a Harry Potter és a bölcsek kövéből.