Könyv

Rofusz Kinga és Litkei Julianna munkáját is díjazták a Bolognai Gyerekkönyvásáron

2023.02.22. 10:35
Ajánlom
Rofusz Kinga Otthon című alkotása CrossMedia díjban részesült, Litkei Julianna pedig bekerült a világ legjobb illusztrátorai közé. A két díjnyertes alkotó munkáinak külön figyelmet szentelnek a Bolognai Könyvvásár magyar standjánál március 6. és 9. között.

Hatvan éve rendezik meg a világ legfontosabb gyerekkönyves eseményét, a Bolognai Gyerekkönyvásárt, amelynek célkitűzése, hogy évről évre új szintre emelje a gyerekillusztrációt és a gyerekirodalmat, párbeszédet teremtsen, valamint helyet adjon a szakemberek tapasztalatcseréjének.

A BolognaRagazzi CrossMedia díjjal 2021 óta ismernek el olyan kiadói projekteket, amelyek „narratív univerzumukat más médiumokra kiterjesztik”. Az idei kiírásra 30 országból 90 pályamű érkezett, amelyből a zsűri első körben a legjobb 10 projektet választotta ki. Ebből a 10 kiválasztott pályaműből nyerte el Rofusz Kinga Otthon című műve a legjobbnak járó első helyezést. A kötet a Vivandra Kiadónál jelent meg 2018-ban, később egy nyolcperces animációs kisfilm is készült belőle a K.G.B. Stúdió és Klingl Béla producer közreműködésével.

A művet személyes történet ihlettette:

a könyv kizárólag képekkel meséli el a régi háztól való elszakadás, majd egy új otthonra találás történetét. A költözés folyamatát a család kisfiú tagja szemszögéből mutatja be a könyv és a kisfilm.

A zsűri indoklásában kiemelte, hogy az alkotó a kisfiún keresztül egy univerzális történetet jelenít meg. Gyönyörűen, szavak nélkül ábrázolja a gyermeki reakciót egy olyan nagy változásra, mint a költözés. „Könnyed, áramló, költői képi világgal mesél nekünk a kapcsolatok természetéről, az otthonnal kapcsolatos legkülönbözőbb érzésekről” - írják. A zsűri értékelésében külön kiemelte a kisfilm képi kompozícióját és a pazar zenei aláfestést, amely tökéletesen leírja a mű történetét.

Rofusz Kinga igazi szerelemmunkaként tekint az Otthon című kötetre és az abból készült filmre is. „Ajándék volt, hogy szabadon, mindenféle megkötés nélkül kaptam egy silent book lehetőséget” – idézte fel, hozzátéve: „Azért is nagyon fontos számomra ez a könyv és a film, mert még mindkettőt végigkísérhette Richly Zsolt figyelme és szakértelme.”

Hasonlóan nagy elismerést szerzett Litkei Julianna illusztrátor is, aki a Bolognai Gyermekkönyvvásár Illustrators Exhibition versenyében 4345 illusztrátor közül jutott először a 315 legjobb közé. A 315 döntősből pedig a nemzetközi zsűri további 80 művész 79 illusztrációját választotta ki a világ 28 országából, köztük Litkei Julianna munkáját is.

Litkei Julianna Something's Growing On. (Valami növekszik.) című projektjének főszereplői egy csírázó burgonya, bogarak és rovarok tarka csapata. A képeskönyv a természet láthatatlan mikrovilágának összetettségét ünnepli. A győztes illusztrátorok képeiből kiállítást rendeznek a könyvvásár területén.

62f8db5e-ebfb-4537-bb86-318e49c8554e_rw_1920-103358.png

Litkei Julianna: Something's Growing On. (Fotó/Forrás: Litkei Julianna hivatalos oldala)

A Petőfi Kulturális Ügynökség idén is jelen lesz saját standdal a március 6. és 9. között zajló Bolognai Könyvvásáron. A magyar stand vizuális kialakítását az ügynökség szoros együttműködésben tervezte meg a hazai gyerekkönyves kiadókkal. A két díjnyertes illusztrátor munkáinak külön figyelmet szentelnek.

A napokban elindult a Fidelio Négyszögletű rovata, amely azoknak kíván segítséget nyújtani, akik színvonalas olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait. Az első cikk itt olvasható:

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Kapcsolódó

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Februári ajánlónkban közös játékra hívó lapozót, karneváli hangulatú mesekönyvet, összművészeti élményt kínáló antológiát és egy vándor mesemondó távoli tájakra repítő történeteit hoztuk mindazoknak, akik a mesék útján járnák be a gyerekekkel a nagyvilágot.

Fejléckép: Rofusz Kinga Otthon című könyvének illusztrációja (forrás: Rofusz Kinga hivatalos oldala)

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Kapcsolódó

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Vajon mitől jó egy gyerekkönyv? Mi alapján választunk olvasnivalót a legkisebbeknek, vagy a kicsivel nagyobbaknak? A Fidelio új rovata azoknak kíván segítséget nyújtani, akik színvonalas olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.