Könyv

Rofusz Kinga és Litkei Julianna munkáját is díjazták a Bolognai Gyerekkönyvásáron

2023.02.22. 10:35
Ajánlom
Rofusz Kinga Otthon című alkotása CrossMedia díjban részesült, Litkei Julianna pedig bekerült a világ legjobb illusztrátorai közé. A két díjnyertes alkotó munkáinak külön figyelmet szentelnek a Bolognai Könyvvásár magyar standjánál március 6. és 9. között.

Hatvan éve rendezik meg a világ legfontosabb gyerekkönyves eseményét, a Bolognai Gyerekkönyvásárt, amelynek célkitűzése, hogy évről évre új szintre emelje a gyerekillusztrációt és a gyerekirodalmat, párbeszédet teremtsen, valamint helyet adjon a szakemberek tapasztalatcseréjének.

A BolognaRagazzi CrossMedia díjjal 2021 óta ismernek el olyan kiadói projekteket, amelyek „narratív univerzumukat más médiumokra kiterjesztik”. Az idei kiírásra 30 országból 90 pályamű érkezett, amelyből a zsűri első körben a legjobb 10 projektet választotta ki. Ebből a 10 kiválasztott pályaműből nyerte el Rofusz Kinga Otthon című műve a legjobbnak járó első helyezést. A kötet a Vivandra Kiadónál jelent meg 2018-ban, később egy nyolcperces animációs kisfilm is készült belőle a K.G.B. Stúdió és Klingl Béla producer közreműködésével.

A művet személyes történet ihlettette:

a könyv kizárólag képekkel meséli el a régi háztól való elszakadás, majd egy új otthonra találás történetét. A költözés folyamatát a család kisfiú tagja szemszögéből mutatja be a könyv és a kisfilm.

A zsűri indoklásában kiemelte, hogy az alkotó a kisfiún keresztül egy univerzális történetet jelenít meg. Gyönyörűen, szavak nélkül ábrázolja a gyermeki reakciót egy olyan nagy változásra, mint a költözés. „Könnyed, áramló, költői képi világgal mesél nekünk a kapcsolatok természetéről, az otthonnal kapcsolatos legkülönbözőbb érzésekről” - írják. A zsűri értékelésében külön kiemelte a kisfilm képi kompozícióját és a pazar zenei aláfestést, amely tökéletesen leírja a mű történetét.

Rofusz Kinga igazi szerelemmunkaként tekint az Otthon című kötetre és az abból készült filmre is. „Ajándék volt, hogy szabadon, mindenféle megkötés nélkül kaptam egy silent book lehetőséget” – idézte fel, hozzátéve: „Azért is nagyon fontos számomra ez a könyv és a film, mert még mindkettőt végigkísérhette Richly Zsolt figyelme és szakértelme.”

Hasonlóan nagy elismerést szerzett Litkei Julianna illusztrátor is, aki a Bolognai Gyermekkönyvvásár Illustrators Exhibition versenyében 4345 illusztrátor közül jutott először a 315 legjobb közé. A 315 döntősből pedig a nemzetközi zsűri további 80 művész 79 illusztrációját választotta ki a világ 28 országából, köztük Litkei Julianna munkáját is.

Litkei Julianna Something's Growing On. (Valami növekszik.) című projektjének főszereplői egy csírázó burgonya, bogarak és rovarok tarka csapata. A képeskönyv a természet láthatatlan mikrovilágának összetettségét ünnepli. A győztes illusztrátorok képeiből kiállítást rendeznek a könyvvásár területén.

62f8db5e-ebfb-4537-bb86-318e49c8554e_rw_1920-103358.png

Litkei Julianna: Something's Growing On. (Fotó/Forrás: Litkei Julianna hivatalos oldala)

A Petőfi Kulturális Ügynökség idén is jelen lesz saját standdal a március 6. és 9. között zajló Bolognai Könyvvásáron. A magyar stand vizuális kialakítását az ügynökség szoros együttműködésben tervezte meg a hazai gyerekkönyves kiadókkal. A két díjnyertes illusztrátor munkáinak külön figyelmet szentelnek.

A napokban elindult a Fidelio Négyszögletű rovata, amely azoknak kíván segítséget nyújtani, akik színvonalas olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait. Az első cikk itt olvasható:

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Kapcsolódó

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Februári ajánlónkban közös játékra hívó lapozót, karneváli hangulatú mesekönyvet, összművészeti élményt kínáló antológiát és egy vándor mesemondó távoli tájakra repítő történeteit hoztuk mindazoknak, akik a mesék útján járnák be a gyerekekkel a nagyvilágot.

Fejléckép: Rofusz Kinga Otthon című könyvének illusztrációja (forrás: Rofusz Kinga hivatalos oldala)

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Kapcsolódó

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Vajon mitől jó egy gyerekkönyv? Mi alapján választunk olvasnivalót a legkisebbeknek, vagy a kicsivel nagyobbaknak? A Fidelio új rovata azoknak kíván segítséget nyújtani, akik színvonalas olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!