A frissen megjelent kötet szerzőjével, Várkonyi Judittal és a kötet szerkesztőjével, Darvasi Ferenccel Bősze Ádám beszélgetett – a közvetlen diskurzusból kirajzolódott, hogy Az aduász mindent megmutat Romhányiról. A rímek mögött a valaha volt bohókás diák, hadifogságot megjárt költő, a zenéért és nyelvért egyaránt rajongó alkotó áll. A közönség privát történeteket olvashat Romhányiról, és új szemszögből ismerheti meg a műfajokon átívelő életművet a Frédi és Bénitől, a Mézga családon, a Kérem a következőt!-sorozaton, operett- és operafordításokon át a Macskák magyar szövegének megalkotásáig.
Várkonyi Judit kiemelte: összes portrékötete közül a Romhányi-életrajz megírása követelte a legtöbb időt és energiát – az eddigiek interjúkötetek voltak, ezúttal azonban mások emlékei, archív cikkek és levéltári anyagok alapján dolgozott. „Ez persze nem jelenti azt, hogy egy száraz információhalmazt kínálok az olvasónak – tette hozzá – sokkal inkább egy érdekes, édes-bús történetet. Romhányit évtizedek óta mindenki szereti.
Megérdemli, hogy meg is ismerjük.”
Darvasi Ferenc, Várkonyi Judit és Bősze Ádám Az aduász könyvbemutatóján (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás)
A könyvbemutató a költő sokszínűségéhez méltó módon, a többműfajúság jegyében zajlott: itt debütált a Romhányi-session: Mohai Szabolcs (dob), Szabó Kristóf (basszusgitár) és Horváth János (billentyű) triója, amely a Romhányihoz köthető rajzfilmzenéket idézte fel improvizatív jazz-átiratokkal.
Az est fináléja egy gasztronómiai különlegesség volt: Pataki Ádám cukrászmester bemutatta legújabb kreációját, a Romhányi-szeletet. „Romhányi József lánya, Ági elmondása alapján alkottam újra a családi receptet – mondta el Pataki Ádám, cukrászmester. – Romhányi József édesanyja egykor Berlinben vezetett éttermet. Az ő receptjét gondoltam újra. Romhányi nem volt édesszájú, de ezt az egyet, anyukája tortáját nagyon szerette és Ági szerint sehol máshol nem találkozott ilyen sütivel, így
nagyon izgalmas kihívásnak tűnt ismét élővé tenni egy elbeszélésekből ismert tortát.
Romhányi kedvenc ízei a vanília, a csokoládé és a puncs voltak. Ezek jelennek meg a tortában is. Egy kakaós piskóta, amely ropogós csokoládé réteggel van megkenve. Egy klasszikus puncstorta betéttel, melyet egy főzött vanília krém ölel körül. Végül egy csokoládé réteg fedi az egész tortát.” A Romhányi-szeletet a bemutató után az érdi Pataki Cukrászdában, valamint Budán, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban található Pataki Cukiban is megkóstolhatjuk, ahol hamarosan akár a könyvvel együtt is ízlelgethetjük.
A desszertet Romhányi József lánya, Romhányi Ágnes dramaturg, műfordító kínálta a vendégeknek, aki az eseményen édesapjához írt versét is felolvasta a kötetből:
Az aduász 2026 januárjában turnéra indul, a szerző és Spilák Klára színész a Mindent Romhányiról – a legvidámabb pódiumbeszélgetés keretében elmesélik a könyv születésének történetét, és Romhányi személyes sorsán keresztül beszélnek apa-lánya kapcsolatról, szerelemről, barátságról és humorról.
A kötet megvásárolható a Líra Webáruház felületén, ide kattintva. >>>
Fejléckép: Várkonyi Judit és Romhányi Ágnes a könyvbemutatón (fotó: Juhász G. Tamás)
hírlevél








