Könyv

Rushdie támadója két oldalt olvasott A sátáni versekből

2022.08.19. 10:10
Ajánlom
Nem ismerte el bűnösségét Hadi Matar, az 24 éves férfi, akit a Salman Rushdie elleni merénylet elkövetésével vádolnak. A férfi nemrég interjúban beszélt indítékairól, amelyben azt mondta, az írót rossz embernek tartja, aki megtámadta az iszlám hitet.

Csütörtökön hallgatta meg először a bíróság azt a 24 éves férfit, akit a Salman Rushdie ellen elkövetett késes támadással vádolnak. A libanoni származású, az Egyesült Államokban született Hadi Matar a tárgyaláson tagadta bűnösségét.

1428010-101024.jpg

Salman Rushdie A sátáni versek című könyvének magyar kiadása (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Az ügyben illetékes New York-i bíróság elutasította a férfi óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, valamint a vizsgálati őrzéséről döntött.

David Foley bíró egyúttal elrendelte, hogy Matar ne vehesse fel a kapcsolatot áldozatával, és mindkettejüknek megtiltotta, hogy nyilatkozzanak a sajtónak.

Ez utóbbi intézkedésre azért volt szükség, mert Matar nemrég interjút adott a New York Postnak, amelyben arról beszélt, bár tiszteli Ruhollah Khomeini ajatollahot – Irán néhai politikai és vallási vezetőjét, aki 1989-ben kimondta az iszlám halálos ítéletét Rushdie-ra a A sátáni versek című regénye miatt –, de nem az ő felhívására követte el tettét.

Elmondása szerint összesen két oldalt olvasott az említett könyvből, valamint videókat nézett az íróról a Youtube-on.

Matar úgy fogalmazott, nem igazán kedveli Rushdie-t, és rossz embernek tartja.

„Megtámadta az iszlámot, a meggyőződésüket és a hitrendszert”

– mondta, hozzátéve, meglepődött azon, hogy a szerző túlélte a támadást.

Ismert, Salman Rushdie-t augusztus 12-én támadták meg egy New York-i pódiumbeszélgetésen, ahol éppen az üldözött írók helyzetéről és a szólásszabadságról tartott volna beszédet. Az elkövető tizenkétszer sebesítette meg a szerzőt, akit a fején és a hasán érték a sérülések, károsodott a mája, súlyos kézideg-károsodást szenvedett, valamint várhatóan egyik szemét is elveszti. Az incidens óta Rushdie már jobban van, levették a lélegeztetőgépről.

Az esetre reagálva több száz író csatlakozott egy felhíváshoz, amelynek részeként helyi idő szerint augusztus 19-én, reggel a New York-i Közkönyvtár lépcsőjén közösen olvasnak fel Rushdie műveiből. (Az íróközösség ugyanígy reagált, amikor 1989-ben kiadták a fatvát a szerzőre, akkor több mint háromezren csatlakoztak a felolvasáshoz).

Az eseményt élőben lehet követni. A szervező PEN America arra buzdítja azokat, akik nem tudnak részt venni, hogy a #StandWithSalman hashtaggel tegyék közzé videóikat, amelyekben Rushdie műveiből olvasnak fel.

Fejléckép: Salman Rushdie 2019-ben (Fotó/Forrás: David Levenson/Getty Images Hungary)

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

Kapcsolódó

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.