Könyv

Saját szerelmének történetét írta meg J.R.R. Tolkien a jövőre megjelenő könyvében

2016.12.01. 13:54
Ajánlom
A Gyűrűk Urában is felbukkanó szerelmespár nevét még saját és felesége sírkövére is rávésette az író. A halandó ember Beren és Lúthien, az elf szerelmi történetét az író fia, Christopher szerkesztette önálló könyvbe.

A Középföldéhez kapcsolódó történet szerint Lúthien apja, Thingol tünde nagyúr nem tartotta méltónak a férfit a lányához, ezért egy teljesíthetetlen feladatot adott Berennek. Azt szabta a házasságuk feltételéül, hogy szerezze vissza az egyik szilmarilt Morgothtól – árulta el a könyvet megjelentető HarperCollins kiadó illetékese a The Guardiannek.

Az író felesége, Edith sírkövére a Lúthien nevet vésette fel, míg Tolkienhez, aki két évvel később, 1973-ban hunyt el, a Beren nevet írták. A könyv pedig 2017. május 4-én jelenik meg, napra pontosan 100 évvel az után, hogy Edith táncolt Tolkiennek egy kis, bürökkel teli erdei tisztáson Kelet-Yorkshire-ben. Az írót ez az élmény ihlette, amikor megírta a halhatatlan Lúthien Tinúviel és a halandó Beren találkozását Esgalduin tisztásain.

GettyImages-687857

GettyImages-687857 (Fotó/Forrás: Graham Barclay / Getty Images Hungary)

A történet első változatát 1917-ben vetette papírra Tolkien, amikor visszatért Somme-ból

, ahol híradós beosztású katona volt. A kiadó szerint ez lényeges eleme a Szilmarilok kialakulásának. A májusban megjelenő könyv a szerző fiának, Christopher Tolkiennek a kísérlete arra, hogy „eltávolítsa Beren és Lúthien történetét attól az átfogó műtől, amibe beágyazták.”

"Maga a történet is változott, ahogy új jelentésrétegekkel gazdagodott a nagyobb történeten belül” - magyarázta a kiadó. „Hogy megmutassa azt a folyamatot, ahogy a középföldei legenda alakult az évek folyamán ( Christopher Tolkien) az apja saját szavaival meséli el a történetet előbb megmutatva az első, eredeti változatot, majd a későbbi verses és prózai szövegekkel illusztrálja, hogy alakult a narratíva.”

A legendához kapcsolódó szövegek most először szerepelnek együtt.

Ebben a formában a történet olyan vetületei tárulnak fel az események és az elbeszélés szintjén egyaránt, melyek később elvesztek.

A Christopher Tolkien szerkesztette kötet Alan Lee illusztrációival jelenik meg a Húrin gyermekei című könyv publikálásának tizedik évfordulóján.

Az utóbbi gyűjtemény szövegeit Tolkien 1917-18-ban írta, majd a következő három évtizedben folyamatosan dolgozott rajtuk.

 A szöveget végül a fia rendszerezte és jelentette meg.

A Húrin gyermekei óta nem jelent meg eddig kiadatlan történet a Középföldéhez kapcsolódók közül, azonban a Gyűrűk Ura szerzőjének más, korábban meg nem jelent munkáit publikálták az elmúlt években. Többek közt egy finn legenda, a Kullervo történetének átdolgozását, az Arthur bukása című versét és egy Beowulf-fordítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv kiállítás

A fiatal Kertész Imrét mutatja be ez a kiállítás a Szabó Ervin Könyvtárban

Részben eddig kiadatlan fotókon és vallomásokon keresztül, digitális tartalmakkal kiegészülve tekinti át Kertész Imre Nobel-díjas író tanulóéveit a Kertész Imre Intézet utazó kiállítása, amely csütörtökön nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) auditóriumában.
Könyv interjú

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.
Könyv hír

Százharminc éves Debrecen első nyilvános könyvtára

 A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 130 évvel ezelőtt megnyitotta olvasótermét, ezzel létrejött Debrecen első nyilvános könyvtára.
Könyv magazin

Az irodalom "bonyolult" férfialakjainak társkereső hirdetései

A könyvekben élvezzük a bonyolult jellemmel rendelkező titokzatos férfiakat, akik nehéz sorsot cipelnek, esetleg titkokat is rejtegetnek. Kérdés, hogy ezek a tulajdonságok egy randi esetén is ilyen vonzóak lennének-e.