Könyv

Saját szerelmének történetét írta meg J.R.R. Tolkien a jövőre megjelenő könyvében

2016.12.01. 13:54
Ajánlom
A Gyűrűk Urában is felbukkanó szerelmespár nevét még saját és felesége sírkövére is rávésette az író. A halandó ember Beren és Lúthien, az elf szerelmi történetét az író fia, Christopher szerkesztette önálló könyvbe.

A Középföldéhez kapcsolódó történet szerint Lúthien apja, Thingol tünde nagyúr nem tartotta méltónak a férfit a lányához, ezért egy teljesíthetetlen feladatot adott Berennek. Azt szabta a házasságuk feltételéül, hogy szerezze vissza az egyik szilmarilt Morgothtól – árulta el a könyvet megjelentető HarperCollins kiadó illetékese a The Guardiannek.

Az író felesége, Edith sírkövére a Lúthien nevet vésette fel, míg Tolkienhez, aki két évvel később, 1973-ban hunyt el, a Beren nevet írták. A könyv pedig 2017. május 4-én jelenik meg, napra pontosan 100 évvel az után, hogy Edith táncolt Tolkiennek egy kis, bürökkel teli erdei tisztáson Kelet-Yorkshire-ben. Az írót ez az élmény ihlette, amikor megírta a halhatatlan Lúthien Tinúviel és a halandó Beren találkozását Esgalduin tisztásain.

GettyImages-687857

GettyImages-687857 (Fotó/Forrás: Graham Barclay / Getty Images Hungary)

A történet első változatát 1917-ben vetette papírra Tolkien, amikor visszatért Somme-ból

, ahol híradós beosztású katona volt. A kiadó szerint ez lényeges eleme a Szilmarilok kialakulásának. A májusban megjelenő könyv a szerző fiának, Christopher Tolkiennek a kísérlete arra, hogy „eltávolítsa Beren és Lúthien történetét attól az átfogó műtől, amibe beágyazták.”

"Maga a történet is változott, ahogy új jelentésrétegekkel gazdagodott a nagyobb történeten belül” - magyarázta a kiadó. „Hogy megmutassa azt a folyamatot, ahogy a középföldei legenda alakult az évek folyamán ( Christopher Tolkien) az apja saját szavaival meséli el a történetet előbb megmutatva az első, eredeti változatot, majd a későbbi verses és prózai szövegekkel illusztrálja, hogy alakult a narratíva.”

A legendához kapcsolódó szövegek most először szerepelnek együtt.

Ebben a formában a történet olyan vetületei tárulnak fel az események és az elbeszélés szintjén egyaránt, melyek később elvesztek.

A Christopher Tolkien szerkesztette kötet Alan Lee illusztrációival jelenik meg a Húrin gyermekei című könyv publikálásának tizedik évfordulóján.

Az utóbbi gyűjtemény szövegeit Tolkien 1917-18-ban írta, majd a következő három évtizedben folyamatosan dolgozott rajtuk.

 A szöveget végül a fia rendszerezte és jelentette meg.

A Húrin gyermekei óta nem jelent meg eddig kiadatlan történet a Középföldéhez kapcsolódók közül, azonban a Gyűrűk Ura szerzőjének más, korábban meg nem jelent munkáit publikálták az elmúlt években. Többek közt egy finn legenda, a Kullervo történetének átdolgozását, az Arthur bukása című versét és egy Beowulf-fordítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Aludnál a szobában, ahol az Üvöltő szelek szereplője kísértett?

Eladó a birtok, amely Emily Brontë regényét ihlette. Állítólag az ablak, amelyen Catherine Earnshaw szelleme kopogtatott szintén a jelenleg szállóként működő házban található.
Könyv hír

Ezek 2018 legjobb gyerekkönyvei a Magyar Gyermekirodalmi Intézet szerint

Az elmúlt év gyermekkönyvterméséből a legjobb 25 magyar és 25 külföldi könyvet idén már negyedik alkalommal választotta ki az Intézet által felkért zsűri.
Könyv galéria

Tandori jegyében indult a Lipcsei Könyvvásár

Tandori Dezső emléke előtt tisztelegve a fiatal magyar költők és a műfordítás áll a március 21-én kezdődő Lipcsei Könyvvásár magyar programjainak középpontjában. A német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválján a harmincéves évforduló alkalmából az egykori keleti blokk rendszerváltása az egyik kiemelt téma. Az idei magyar stand arculatát Farkas Anna grafikus tervezte.
Könyv videó

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Könyv hír

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.