Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

2023.03.29. 09:05
Ajánlom
Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált. Boldizsár Ildikóval beszélgetett a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.

Megjelent Boldizsár Ildikó legújabb könyve, amely a mesebeli „segítők” archetípusával foglalkozik: a táltos paripákról, a Csizmás Kandúrról, bölcs öregemberekről, javasasszonyokról, jó boszorkányokról és egyéb földi és égi, hétköznapi és mitikus lényekről. A címe: Hogyan segítsek én terajtad? Segítő kapcsolatok a mesékben (Magvető). Ahogy a könyv hátulján szereplő mottó is jelzi – „Mint annyi minden mást, segíteni is a meséktől tanultam” –, a szerző azt sugallja, hogy ahogy a mesebeli hősök, nekünk sem kell mindennel egyedül megbirkózni, bárhogy is tűnik úgy, hogy ma erényt jelent egyedül elérni a dolgokat. Hiszen még az igazmondó juhásznak is volt legalább egy botja, amire támaszkodhatott.

Boldizsar_Ildiko-115028.jpg

Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?” (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Ez Boldizsár Ildikó ötvenkilencedik könyve, és kis híján máshol is „hibádzik” a számmisztika: a lapokon ugyanis egészen az utolsó pillanatokig csak ötvenkilenc segítőtípus szerepelt egészen, a nyomdába adás előtt – egy álombéli sugallat hatására – egészült ki hatvanra a lista. A szerző ezt is részletesen elmeséli a podcastban, valamint azt is, miért a közelmúltban elhunyt Morcsányi Gézának ajánlotta a kötetet.

Grisnik Petra természetesen az általa fejlesztett Metamorphoses Meseterápiás Módszerről is kifaggatta Boldizsár Ildikót, a szerző az új könyvvel ugyanis teljesnek tekinti a módszer szakirodalmát.

Boldizsár Ildikó nem először jár nálunk, 2021 decemberében Szabó T. Annával beszélgetett. A kötetbe pedig márciusi lapszámunkban – vagy itt! – tud beleolvasni.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-185209.jpg

konyvajanlo-185209.jpg (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”   

Kapcsolódó

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.