Könyv

Shakespeare abszurd rétegei

2021.10.28. 14:15
Ajánlom
Az abszurd Shakespeare című könyv borítóján a pszichológusi kanapén fekvő Shakespeare látható, akinek nem más a terapeutája, mint Beckett, az abszurd dráma klasszikusa. A Rendhagyó olvasópróbák alcímet viselő könyv Almási Miklós munkája, ami már önmagában garancia arra, hogy egy eredeti gondolatokkal teli, okos, szellemes kiadványt tart kezében az olvasó.
1848780-135721.jpg

Az abszurd Shakespeare (Fotó/Forrás: Park Könyvkiadó)

Azzal kezdődött, hogy egy egyetemi szemináriumi órámon belesültem A vihar elemzésébe

– írja a könyv bevezetőjében a Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró és egyetemi tanár. Egykori esztétika szakos hallgatóként volt szerencsém élőben hallgatni Almási Miklós legendás előadásait és e könyvet olvasva egy kis időre újra ott érezhettem magam feledhetetlenül élvezetes óráin, ahol nem volt lila köd vagy merev tekintélyelvűség, sőt, megdönthetetlen állítás sem. A professzor együtt gondolkodásra hívott minket. Szemináriumai a mai napig életem legjobb egyetemi élményeit idézik fel.

Almási Miklós ebben a munkájában Shakespeare legismertebb darabjait elemzi újra, abszurdként megközelítve őket, egyre mélyebb, eddig talán föl sem fedezett rétegeikbe hatolva.

Mert Shakespeare drámái sokszor a felszínen tündérjátékok, amelyek mögött kőkemény drámák rejlenek.

Almási rendkívül élvezetesen ír, sztorizik, mesél. Arról, ami a darabban rejlik – és arról is, ami nincs beleírva. Gondolatkísérleteket tesz. Ki nem bontott, abszurd titkokat fejt meg. S miért éppen az abszurdokról kell szólnia? Mert azoknak mindig van valami – még el nem mondott – átütő erejű közlendőjük az emberi élet képtelenségéről.

A kiadvány A viharral mint az abszurd drámák korai ősével indít. Benne feltárul a tudós Prospero kettős profilja, és találkozhatunk a titokzatos vademberrel, Calibannal is: ebben az értelmezésben ő lesz a jövő ura.

A Szentivánéji álom – Almási Miklós olvasatában – egyfajta tragikus röntgenképként jelenik meg, és a szerelem kegyetlenségéről szól.

De arról is olvashatunk, miért csak a sötétben nyílik meg a lélek. Mert Shakespeare drámája a szereplők magányát mutatja meg, ahol nappal mindenki közös világban él, de álmaik szétválasztják őket.

III. Richárd is föltűnik a könyv lapjain, valamint az a kérdéskör, amit úgy neveznek, a hatalom akarásának csapdája. Mert a hatalom olyan, mint a kokain, de a csúcson mindenkit magány vár, s a hatalom ára végül az önsajnálat marad. Olvashatunk Macbethről is, ahol a főszereplő házaspárt így jellemzi  a szerző:

lelkük mélyén rettegő dilettánsok tömeggyilkost játszanak.

És egyáltalán, miért akar Macbeth király lenni? – teszi föl a kérdést a könyv írója, és hatol a népszerű dráma egyre mélyebb, abszurd rétegeibe.

A III. Richárdról szóló fejezet a művet már egyenesen fekete komédiaként kezeli, Othellóról és Jagóról, „furcsa párként” beszél, akik nem létezhetnek egymás nélkül. Igazi gender-abszurddá lesz a Vízkereszt, vagy amit akartok, sőt, egyenesen a transzszexualitás körtáncává válik. Hamlet sztorija „az uncsi lovagkirály és az élveteg trónbitorló” története, ahol Polonius vagy kémfőnök, vagy csak egy szenilis vénember. Hamlet pedig filosz vagy tömeggyilkos. Igazi mozaikkarakter, akinél néha beáll a rövidzárlat.

Lám, ez az igazi tragédia: a történelemben mindig a középszer győz. Néző, ezt vidd haza a »világszínházból« filozófiai tanulságként

– írja a szerző.

Almási sorra veszi a shakespeare-i drámamodell néhány későbbi követőjének egy-egy művét is, Lessing, Puskin, Büchner és Beckett is beáll a sorba. S mivel a könyv írója szereti a rejtvényeket, mindig az izgatja, hogy egy-egy műről minél több réteget hántson le.

Mert Almási gondolkodik és játszik. Könnyedén és szellemesen. Szükségünk is van erre a humorra, mert mi magunk ugyanúgy abszurdok között élünk.

Váratlanul felbukkanó, időzített bombák vesznek körbe minket a nem is olyan szürke, sőt, egyre őrültebb hétköznapokban. Ahol az abszurd szinte már normálisnak számít. Jót tesz majd az elménknek és mindennapi közérzetünknek, ha Shakespeare műveinek bölcsességével – Almási Miklós szemén keresztül – edzünk a hétköznapokra.

Fejléckép: Almási Miklós (fotó: Fábián Évi)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?