Könyv

Shakespeare abszurd rétegei

2021.10.28. 14:15
Ajánlom
Az abszurd Shakespeare című könyv borítóján a pszichológusi kanapén fekvő Shakespeare látható, akinek nem más a terapeutája, mint Beckett, az abszurd dráma klasszikusa. A Rendhagyó olvasópróbák alcímet viselő könyv Almási Miklós munkája, ami már önmagában garancia arra, hogy egy eredeti gondolatokkal teli, okos, szellemes kiadványt tart kezében az olvasó.
1848780-135721.jpg

Az abszurd Shakespeare (Fotó/Forrás: Park Könyvkiadó)

Azzal kezdődött, hogy egy egyetemi szemináriumi órámon belesültem A vihar elemzésébe

– írja a könyv bevezetőjében a Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró és egyetemi tanár. Egykori esztétika szakos hallgatóként volt szerencsém élőben hallgatni Almási Miklós legendás előadásait és e könyvet olvasva egy kis időre újra ott érezhettem magam feledhetetlenül élvezetes óráin, ahol nem volt lila köd vagy merev tekintélyelvűség, sőt, megdönthetetlen állítás sem. A professzor együtt gondolkodásra hívott minket. Szemináriumai a mai napig életem legjobb egyetemi élményeit idézik fel.

Almási Miklós ebben a munkájában Shakespeare legismertebb darabjait elemzi újra, abszurdként megközelítve őket, egyre mélyebb, eddig talán föl sem fedezett rétegeikbe hatolva.

Mert Shakespeare drámái sokszor a felszínen tündérjátékok, amelyek mögött kőkemény drámák rejlenek.

Almási rendkívül élvezetesen ír, sztorizik, mesél. Arról, ami a darabban rejlik – és arról is, ami nincs beleírva. Gondolatkísérleteket tesz. Ki nem bontott, abszurd titkokat fejt meg. S miért éppen az abszurdokról kell szólnia? Mert azoknak mindig van valami – még el nem mondott – átütő erejű közlendőjük az emberi élet képtelenségéről.

A kiadvány A viharral mint az abszurd drámák korai ősével indít. Benne feltárul a tudós Prospero kettős profilja, és találkozhatunk a titokzatos vademberrel, Calibannal is: ebben az értelmezésben ő lesz a jövő ura.

A Szentivánéji álom – Almási Miklós olvasatában – egyfajta tragikus röntgenképként jelenik meg, és a szerelem kegyetlenségéről szól.

De arról is olvashatunk, miért csak a sötétben nyílik meg a lélek. Mert Shakespeare drámája a szereplők magányát mutatja meg, ahol nappal mindenki közös világban él, de álmaik szétválasztják őket.

III. Richárd is föltűnik a könyv lapjain, valamint az a kérdéskör, amit úgy neveznek, a hatalom akarásának csapdája. Mert a hatalom olyan, mint a kokain, de a csúcson mindenkit magány vár, s a hatalom ára végül az önsajnálat marad. Olvashatunk Macbethről is, ahol a főszereplő házaspárt így jellemzi  a szerző:

lelkük mélyén rettegő dilettánsok tömeggyilkost játszanak.

És egyáltalán, miért akar Macbeth király lenni? – teszi föl a kérdést a könyv írója, és hatol a népszerű dráma egyre mélyebb, abszurd rétegeibe.

A III. Richárdról szóló fejezet a művet már egyenesen fekete komédiaként kezeli, Othellóról és Jagóról, „furcsa párként” beszél, akik nem létezhetnek egymás nélkül. Igazi gender-abszurddá lesz a Vízkereszt, vagy amit akartok, sőt, egyenesen a transzszexualitás körtáncává válik. Hamlet sztorija „az uncsi lovagkirály és az élveteg trónbitorló” története, ahol Polonius vagy kémfőnök, vagy csak egy szenilis vénember. Hamlet pedig filosz vagy tömeggyilkos. Igazi mozaikkarakter, akinél néha beáll a rövidzárlat.

Lám, ez az igazi tragédia: a történelemben mindig a középszer győz. Néző, ezt vidd haza a »világszínházból« filozófiai tanulságként

– írja a szerző.

Almási sorra veszi a shakespeare-i drámamodell néhány későbbi követőjének egy-egy művét is, Lessing, Puskin, Büchner és Beckett is beáll a sorba. S mivel a könyv írója szereti a rejtvényeket, mindig az izgatja, hogy egy-egy műről minél több réteget hántson le.

Mert Almási gondolkodik és játszik. Könnyedén és szellemesen. Szükségünk is van erre a humorra, mert mi magunk ugyanúgy abszurdok között élünk.

Váratlanul felbukkanó, időzített bombák vesznek körbe minket a nem is olyan szürke, sőt, egyre őrültebb hétköznapokban. Ahol az abszurd szinte már normálisnak számít. Jót tesz majd az elménknek és mindennapi közérzetünknek, ha Shakespeare műveinek bölcsességével – Almási Miklós szemén keresztül – edzünk a hétköznapokra.

Fejléckép: Almási Miklós (fotó: Fábián Évi)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Könyv hír

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.