Könyv

Sherlock Holmes íróját tündérekkel verték át

Sir Arthur Conan Doyle 160 éve született
2019.05.22. 17:25
Ajánlom
A világ legismertebb mesterdetektívjét - és posta címét - alkotta meg, mégis egész életében elégedetlen volt írói sikereivel. Élete végén a spiritualizmus bűvkörébe került és egy tündérekkel kapcsolatos botrányba is belekeveredett. Százhatvan éve, 1859. május 22-én született Sir Arthur Conan Doyle, a modern bűnügyi regény megteremtője, Sherlock Holmes "atyja". 

Az általa kitalált magánnyomozó karaktere a zseniális detektív szinonimájává vált, ő mégis elégedetlen volt a krimi műfajban elért sikerrel és utálta a figurát - ahogy Agatha Christie-t is bosszantotta egy idő után Hercules Poirot alakja.

A Holmes-könyveken kívül azonban szinte semmiben nem bizonyult sikeresnek, amihez fogott: orvosként nem talált pácienseket, más típusú írásai nem érdekelték az olvasókat, majd a spiritualisták prédájává és köznevetség tárgyává vált, mikor például a tündérek létezését bizonygatta. 

Arthur Conan Doyle a skóciai Edinburghban született ír szülők gyermekeként. Apja alkoholizmusa egész gyerekkorára rányomta bélyegét, a család meglehetősen szerény körülmények között élt. Csak a tehetős rokonok támogatása tette lehetővé, hogy Doyle a közép-angliai Stonyhurst jezsuita kollégiumában tanulhasson (az író felnőttként szakított a kereszténységgel, és agnosztikusnak vallotta magát).

Sherlock_Holmes_tableau_1-144559.jpg

A Baker street 221/b alatti ház ma múzeumként üzemel. A szobák Sherlock eseteihez kapcsolódó relikviákkal vannak berendezve, sőt a regényei figuráinak viaszmásai is megtalálhatóak itt. (Fotó/Forrás: közkincs)

1876-tól az edinburghi egyetemen folytatott orvosi tanulmányokat, doktori disszertációját - amellyel komoly elismerést is szerzett - a szifiliszes hátgerincsorvadásról írta. Az egyetem után Plymouthban, majd

a walesi Southsea városában praktizált, de kevés páciense akadt, s unaloműzésből írogatni kezdett. Első regényét, egy köszvény miatt szobafogságra kényszerült férfi elmélkedéseit, 1883-84-ben írta, de a kézirat útban a kiadó felé valahol elveszett.

Emlékezetből újraírta az egészet, de soha nem fejezte be, a könyv csak 2011-ben került az olvasók elé.

Első jelentősebb műve, a Bíborvörös dolgozószoba 1887-ben jelent meg, ebben mutatkozott be a zseniális és különc mesterdetektív, Sherlock Holmes és segítőtársa-krónikása, a lassú észjárású, jámbor Watson doktor. A rejtélyeket éles megfigyelőképessége és logikus következtetései révén megoldó nyomozót az író egykori sebészprofesszoráról mintázta. A következő Holmes-regény, A Négyek jele 1890-ben jelent meg, és ugyanebben az évben Doyle ismét az iskolapadba ült, Bécsben szemészetet tanult.

Hazatérve Londonban kezdett szemészeti praxist, finoman szólva is minimális sikerrel, mert egyetlen páciense sem akadt, ezért tovább folytatta a bűnügyi novellák írását.

Twisted_lip-145016.jpg

Sherlock Holmes legismertebb ábrázolása 1891-ből, a Strand magazin számára Sidney Paget készítette a rajzot a "A ferde szájú" című novellához (Fotó/Forrás: wikipedia)

A fanyar humorú, fordulatos történeteket és a briliáns észjárású, bár kissé nehéz természetű detektívet imádta a közönség, de a szerző unni kezdte teremtményét, és 1893-ban Az utolsó eset című novellában "meggyilkolta": Holmes az ősellenségével, dr. Moriartyval folytatott küzdelemben lelte halálát. Az olvasói felháborodás azonban olyan nagy volt, hogy A Sátán kutyája című regényében kénytelen volt ismét Sherlockot szerepeltetni, akinek ezt követően még számos novellát és egy regényt is szentelt. Egyébként az író a való életben is szeretett rejtélyeket megoldani, két ügyben is bebizonyította már elítélt vádlottak ártatlanságát, s a rendőrség is fordult hozzá segítségért, például Hasfelmetsző Jack ügyében.

Az Imdb.com filmes adatbázis szerint 200 olyan filmes vagy tévés produkció létezik, amelynek címében szerepel Sherlock Holmes neve. Az elsők, 1908-ból származó fekete-fehér rövidfilmek. Közülük az egyik pedig, amelynek címében ugyan torzítva szerepel a detektív neve - Sherlock Hochmes - Magyarországon készült, Baumann Károly főszereplésével. A közelmúltban a BBC filmsorozatában Benedict Cumberbatch alakítja Sherlock Holmes-t, a hollywoodi feldolgozásban Robert Downey Jr. bújt a bőrébe, de készült egy film a detektív nyugdíjas éveiről is Ian McKellen főszereplésével (méhészkedéssel üti el az időt).

Hiába tette Sherlock Holmes a legtöbbet kiadott íróvá Doyle-t, hiába vetélkedtek műveinek példányszámai a Bibliával, ő maga nem tartotta sokra detektívregényeit. Amennyire rajongtak hőséért az olvasók, annyira ki nem állhatta ő maga, és teremtményét okolta azért, hogy az áhított irodalmi sikerek elmaradtak, és egyetlen műfajba, témába szorult vissza.

Pedig rengeteget próbálkozott: írt színdarabokat, történelmi regényeket, katonadalokat, a búr háború idején röpiratban igyekezett kedvező színben feltüntetni a brit fellépést.

A nagy búr háború címmel regényt is írt afrikai élményeiről, 1909-ben a Kongói Szabadállamban zajló kegyetlenkedések ellen szólalt fel egyik pamfletjében. Az írót 1902-ben ütötték lovaggá, de nem - mint várható lett volna - irodalmi tevékenységéért, hanem a búr háborúval kapcsolatos műveivel a Koronának tett szolgálataiért.

Sir_Arthur_Conan_Doyle_and_family-144615.jpg

Arthur Conan Doyle és családja New Yorkban 1922-ben (Fotó/Forrás: George Grantham Bain collection / Library of Congress)

Magánélete nem volt kiegyensúlyozott, két sikertelen házasságából öt gyermeke született.

Első felesége tüdőbajban halt meg, Kingsley nevű fia az I. világháborúban esett el. Emiatt mély depresszióba esett, amelyből a spiritizmus nyújtott számára kiutat, ami kései műveire (A köd birodalma, A tündérek eljövetele) is rányomta bélyegét. Ekkoriban kötött barátságot a magyar származású neves szabadulóművésszel, Harry Houdinivel is, akinek természetfölötti erőt tulajdonított. Ezen még az sem változtatott, hogy Houdini többször is próbálta meggyőzni: mutatványai csupán trükkök. A hobbiból csaló spiritualisták leleplezésével is foglalkozó Houdinival azonban a nézetkülönbségeik végül barátságuk felbomlásához vezettek.

Cottingley-i tündérek

A viktoriánus korban és az 1900-as évek elején divatossá váltak a fizikai világon túli, paranormális jelenségekkel foglalkozó médiumok, akik spiritualista szeánszokat tartottak. A jövendőmondást, asztaltáncoltatást, szellemekkel, elhunyt szeretteik lelkével való kommunikációt ígérő spiritiszták különösen a háborúk után lettek népszerűek. A fotográfia új lehetőségeket jelentett a csalóknak is. A különféle trükkökkel egymásra exponált fotókat a szellemek jelenlétének bizonyítékaként adták el, de a fényképezés révén került elő bizonyíték a tündérek létezéséről is. 

CottingleyFairies3-144600.jpg

Frances és az ugró tündéra harmadik az öt Cottingley-i tündérfotó közül. (Fotó/Forrás: közkincs)

A Cottingley-i tündérek hírét maga Doyle vitte, amikor a Strand magazin 1920-as karácsonyi számában egy tündérekről szóló cikk mellé illusztrációként mellékelte Elsie Wright (1901–1988) és Frances Griffiths (1907–1986) fotóját, akik a varázslatos lényekkel játszottak. A fotókat még 1917-ben készítette az akkor 16 és 9 éves kislány az egyikük kertjének végében lakó tündérekről. A gyerekek kölcsönkérték Elsie apjának fényképezőgépét, az amatőr fotós férfi egyszerű kartonpapírfiguráknak titulálta a fotón a lányok mellett feltűnő alakokat, ahogy a későbbi képeken megjelenő törpét is csak ugratásnak gondolta, így nem is foglalkoztatta különösebben a dolog. Elsie édesanyja azonban hitt a lányoknak és el is vitte egy, a tündérek életével foglalkozó előadásra a fotókat, ahonnan gyorsan körbejárt az ezzel foglalkozó körökben.

A felvételek megosztották a közvéleményt és évtizedekig próbálták kideríteni, hogy valódiak-e. A fotókat még a Kodak embereivel is megvizsgáltatták, hogy bizonyítsák a hitelességüket. Ők azonban, bár nem találtak csalásra utaló jeleket, nem voltak hajlandóak hiteles képként igazolni őket. A hatvanas években is riporterek keresték Elsiet, hogy nyilatkozzon a tündérekről, de a nő nyitva hagyta a kérdést. Végül a nyolcvanas években mindketten beismerték, hogy a fotókon papírból kivágott alakok szerepelnek.

Doyle neve a század egyik leghírhedtebb tudományos csalása, az 1912-ben "felfedezett" ún. piltdowni ember (a Darwin evolúciós elméletét bizonyító, a majom és az ember közötti hiányzó láncszem) "felfedezése" kapcsán is felmerült. Csak fél évszázaddal később derült ki, hogy a szenzációs leletet egy emberi koponya és egy orangután-állkapocs töredékei alkotják. Ezután sokan állították, hogy a spiritualista nézetei miatt gúnyolt író így akart visszavágni a tudóstársadalomnak, de 2016-ban angol szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az átverés egy amatőr régész munkája volt, az írónak pusztán annyi köze volt a dologhoz, hogy időnként a környéken golfozott, és néha a régészt is elvitte magával a pályára.

Sir Arthur Conan Doyle a sussexi Crowborough-ban halt meg 1930. július 7-én, szívrohamban. Az írót először háza kertjében, majd 1955-ben - második felesége kérésére - a minsteadi temetőben helyezték végső nyugalomra.

Sherlock_Holmes_blue_plaque_in_East_Dean-144559.jpg

Sherlock Holmes emléktábla East Deanben. "Sherlock Holmes, szaktanácsadó detektívként és méhész itt vonult nyugállományba 1903 - 1917". Holmes “egy kis tanyára vonult vissza öt mérföldre Eastbourne-tól” Az utolsó meghajlás című kötetben szereplő leírás szerint. (Fotó/Forrás: közkincs)

Neves hőse, Sherlock Holmes 1927-ben "visszavonult" vidéki otthonába, és méhészkedni kezdett, londoni címére azonban mind a mai napig hetente több száz levél érkezik. A regényekben szereplő 221/b a Baker Street 239. számú ház mellé van kiírva, itt működik a Sherlock Holmes Múzeum. A mesterdetektív magyarul is megjelent kalandjaiból még ma is készülnek filmek, színdarabok, sorozatok, legutóbb a BBC forgatott nagy sikerű sorozatot Benedict Cumberbatch és Martin Freeman főszereplésével, a mai Londonba helyezve át a történeteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Zenés színház

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.
Könyv magazin

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.
Könyv magazin

Marilyn Monroe nemcsak falánk könyvmoly volt, hanem versírással is próbálkozott

Marilyn Monroe nevét hallva az emberek fejében bizonyára azonnal bevillan a fellibbenő fehér szoknyája után kapó szőke szexszimbólum, aki J. F. Kennedy amerikai elnök ágyában kereste a boldogságot, és akin a stúdiók ott nyerészkedtek, ahol csak tudtak. De vajon eszébe jut-e bárkinek, hogy Marilyn könyvtára több mint 400 kötetből állt, ő maga pedig előszeretettel írt verseket?
Könyv magazin

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.