Könyv

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

2022.06.16. 11:35
Ajánlom
Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.

Mint azt megírtuk, tíz nyelvre fordítják le a Meseország mindenkié című könyvet, amely megjelenésekor nagy port kavart, minthogy sokan szexuális propagandának és így betiltandónak minősítették. Emlékezetes, Dúró Dóra politikus sajtótájékoztató keretében darálta le a kötet néhány lapját. Másrészről azonban a könyv sikernek is örvend és szintén sokan elismerik, számos ismert színész például felolvasással igyekezett felhívni rá a figyelmet, míg ezernél is több pszichológus állt ki a szerzők és a kiadó mellett. 

Az RTL Klub nemrég interjút készített Nagy M. Boldizsár kritikus-műfordító-újságíróval, a Meseország mindenkié felelős szerkesztőjével, aki elmondta, nem hallottak olyanról, hogy bármely külföldi fordítót elbizonytalanította volna a könyv hazai fogadtatása,

már csak azért sem, mert abban számos olyan magyar író szövege szerepel, akiknek a neve garancia a minőségre.

„Sok izgalmas új tehetség szövegét válogattuk be a kötetbe, de szerzőink között olyan elismert szépírók is vannak, mint Tompa Andrea, Csehy Zoltán vagy Kiss Judit Ágnes. Mivel ez sokak szemében fontos szempont, azt hiszem, inkább presztízst jelent a meseantológia fordítójának lenni” – mondta.

Hozzátette, ennél is nagyobb presztízsnek tartja, hogy az idei Ünnepi Könyvhéten a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar szervezetének, a HUBBY-nak a rendezvényén a Meseország mindenkié elnyerte a Diákzsűri díját a Leginnovatívabb Gyerekkönyv kategóriában. 

Ez az első szakmai díj, amit itthon kaptunk, és rettenetesen örülök, hogy ezt a gyerekek szavazták meg

– hangsúlyozta.  

Nagy M. Boldizsár elmondta, még egyetlen másik parlamentben sem említették a könyv címét, amit tekinthetünk visszafogott fogadtatásnak. „Viszont Hollandiában az első hetekben elkapkodták, úgyhogy rögtön jött egy második utánnyomás is, német nyelvterületen (Németország, Ausztria, Svájc) a harmadik kiadás érkezik éppen” – árulta el, hozzátéve, a Bertelsmann német kiadócsoport által rendkívüli reklámot kapott a könyv, a német szakmai kritikák is pozitívak, és már több iskolában is használják LMBTQ + témájú projekteknél. Kitért arra is, úgy látja, hogy végre elkezdték gyerekkönyvként kezelni a Meseországot, egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon elemzik.

Az interjú végén elárulta azt is, az eddigi öt külföldi megjelenés után várhatóan októberben érkezik a további öt: a francia, az észt, a finn, a cseh és az angol nyelvű.

Ez utóbbi kiadvány Sir Ian McKellen színész ajánlásával fog megjelenni.

A teljes interjú itt olvasható.

Fejléckép: A Meseország mindenkié szlovák, lengyel, svéd, magyar, holland és német kiadása (Fotó/Forrás: Nagy M. Boldizsár / Meseország mindenkié Facebook-oldala)

A megfelelő mese a szívedbe talál, mint a kilőtt nyíl

Kapcsolódó

A megfelelő mese a szívedbe talál, mint a kilőtt nyíl

Nem gyerekkorában ismerkedett meg a mesékkel, talán emiatt tudott rájuk más szemmel nézni és kidolgozni egy rajtuk alapuló terápiás módszert. Boldizsár Ildikó új könyvében abba avatja be olvasóit, hogyan lehet csoportterápiában használni a meséket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.