Könyv

„Sírnivaló és felháborító, hogy ennyi jutott neki" – Kabai Lóránttól búcsúznak pályatársai

2022.10.26. 15:05
Ajánlom
Mások mellett Simon Márton, Szeifert Natália, Závada Péter, Áfra János és a Fiatal Írók Szövetsége is megemlékezett a napokban elhunyt művészről. A tragédia kapcsán sokan elgondolkodtak a művészet, illetve a művészek helyzetéről is.

Amint azt megírtuk, életének 46. évében elhunyt Kabai Lóránt költő, kritikus, vizuális művész. A szerzőt három napon keresztül eltűntként kereste a rendőrség, vélhetően önkezével vetett véget életének.

Kabai Lórántot a kulturális élet számos képviselője gyászolja, a legtöbben verseivel és képzőművészeti alkotásaival emlékeztek meg róla, míg mások személyes emlékeket elevenítettek fel, és akadt, aki kritikát fogalmazott meg a magyar művészek helyzete kapcsán.

Így tett például Závada Péter költő is, aki Klein László, az ELTE kutatója és Szkárosi Endre költő közelmúltbéli tragédiájával vont párhuzamot, és tette fel a kérdést:

Hát milyen ország az ilyen, ahol tehetséges, alkotó embereknek ez a sors jár?

16904980_1788559944503636_3766481558125321664_o-140552.jpg

Kabai Lóránt (Fotó/Forrás: Kabai Lóránt Facebook-oldala)

Mint mondta, ez nem lehet kizárólag az ő vagy a mi hibánk, nem lehet csak a gyerekkori traumák, az alkohol vagy a depresszió számlájára írni. „Ez strukturális defektus. Hogy nyomorogni kell, biztos megélhetés, igazi szakmai megbecsülés nélkül élni le az életet, kvázi ingyen, pusztán lelkiismeretből dolgozva végig, mint az igavonó barom. Hogy aztán jó esetben utcát nevezzenek el valakiről. Zsákutcát. Vagy még azt se” – írta, hozzátéve, a közhiedelemmel ellentétben a költő nem arra való, hogy szenvedjen, mi pedig nézzük, és tapsoljunk hozzá. „Ez egy munka, egy szakma, egy hivatás, amiért ugyanúgy megbecsülés és pénz jár, mint bármilyen másik munkáért. Jó volna ezt észben tartani azoknak is, akik szeretnek versekkel példálózni, iskolásokkal szavaltatni, megemlékezéseken idézgetni, ünnepekkor posztolni. Azt is megírta valaki. Amikor még élt” – zárta Facebook-bejegyzését.  

Simon Márton költő posztjában felidézte utolsó találkozását Kabai Lóránttal, akivel elmondása szerint nem voltak barátok, de 15 éve ismerték egymást. „Hogy olvastam és felnéztem rá, mellékes. Hogy milyen tisztán megvolt benne egyfajta komoran tiszta figyelem, ami az emberi mivolton túlról beemelt logika kizárólagos sajátja, az a fontos.

Valami nem-humanista pontosság, amiben két tű hegye összeér, mindig elvétve egymást egy végtelen, kezdettelen és időtlen roncsolódásban, akár a csillagok fénye a Király utcából.

Mint írta, sosem volt kérdéses, milyen súlya volt a művész jelenlétének és munkájának. Egyúttal sírnivalónak és felháborítónak nevezte, hogy ennyi jutott neki időből, elismerésből, életből, mindenből. „Holott milyen gazdag az egész, amit ilyen brutális eleganciával itt hagyott most. Szar ez így, már meg ne haragudj, Lóri. Vigyázz magadra, akárhova is lettél. A kurva életbe” – búcsúzott a művésztől.

Áfra János költő egy fényképet osztott meg, amely 2014-ben készült Kabai Lórántról a József Attila Kör balatonszemesi táborában. „Ilyennek szeretek emlékezni rá, jó lett volna minden alkalommal így látni, amikor nagyritkán találkoztunk, mosollyal az arcán, de nem mindig volt oka nevetni.” Elmondta, hogy egy alkalommal festményt is cseréltek, Kabai Lóránt alkotása ott lóg a falán, amelyen nap mint nap elmélázik. A bejegyzése végén megosztotta a költő iskolakör című versét, amelyről azt írta, sokakkal megismertette az elmúlt tíz évben. „Csodálatosan egyszerű. Azt hiszem, ilyet csak olyan költő írhat, aki tisztában van a saját esendőségével.

moare-20210519105822-141300.jpg

Kabai Lóránt 2021-ben megjelent, Moaré című kötete (Fotó/Forrás: Joshua Könyvek)

Köszönet érte Lóri, hogy nem voltál rest az alkotáshoz, és odafigyeltél mások munkájára is

– írta.

A művészről megemlékezett a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) is, amelynek Kabai Lóránt 2016 óta volt tagja. A szervezet Csáth Géza-díját is ebben az évben kapta meg, Mészáros Márton laudációja szerint az elismerést egyebek közt köteteiért, példaértékű, a fiatal tehetségekre mindig nyitott szerkesztői tevékenységéért, elhivatott kritikusi munkásságáért, nagyerejű képzőművészeti alkotásaiért, a kultúrafinanszírozás rejtélyes ügyeivel kapcsolatos áldozatos és önsorsrontó tényfeltáró munkájáért, illetve a most-hallottam-a-kocsmában hashtag kreatív és invenciózus, mégis mértéktartó használatért kapta meg.

Szeifert Natália író néhány, meglehetősen keserédes sorral búcsúzott a költőtől, akit a bejegyzés alapján közelebbről is ismert. „Azon nevettünk, hogy már csak azért sem, mert mit művelnek ilyenkor az ismerősök a Facebookon. Meg máshol is. Meg nem is csak az ismerősök. Hogy röhögtünk! Ilyenkor aztán mindenkire rájön, hogy úgy érzi. Te hülye fasz. Szeretlek.”

Fejléckép: Kabai Lóránt (Fotó/Forrás: Joshua Könyvek)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta. 
Könyv ajánló

Újabb Tolsztoj-regény jelent meg Gy. Horváth László fordításában

Az Anna Karenyina, valamint a Háború és béke után a műfordító Tolsztoj harmadik nagyregényét, a Feltámadást is átültette magyarra. A kötet díszdobozos ünnepi kiadásban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában.