Könyv

Stephen King, Margaret Atwood és Neil Gaiman is megvigasztalt egy kezdő írót

2022.12.08. 10:20
Ajánlom
Ideális esetben a könyvbemutató ünnep az írók számára, pláne az első kötetek esetében. Nem így járt azonban Chelsea Banning, akinek a dedikálásán mindössze két barátja jelent meg. Hamarosan azonban Twitter-bejegyzések tucatjaiból megtudhatta, koránt sincs egyedül ezzel.

„Üdv a klubban” – ezt válaszolta Margaret Atwood annak a pályakezdő írónak, Chelsea Banningnek, aki néhány nappal ezelőtt Twitter-posztban panaszolta el a nagyvilágnak, hogy első könyvének bemutatóján mindössze két barátja jelent meg, annak ellenére, hogy a közösségi médiában 37-en jelezték vissza, hogy ott lesznek az eseményen. Ezt követően számtalan író döntött úgy, hogy megírja, vele milyen kellemetlenségek történtek pályafutása során.

 

A már említett Margaret Atwood azt írta: „Volt egy olyan dedikálásom, amire senki sem jött el, kivéve egyetlen srácot, aki skót whiskyt akart vásárolni, és azt hitte, tőlem kell segítséget kérnie.”

Stephen King ugyancsak Banning vigasztalására sietett, és Atwoodhoz hasonló történetről számolt be. „A Borzalmak városa első dedikálásakor egyetlen vásárló volt jelen.

Egy dagi srác, aki csak annyit mondott: »Héj, haver, nem tudod, hol vannak náci könyvek?«”

Neil Gaiman pedig matematikailag is bebizonyította, hogy Banning tulajdonképpen még jól is járt: „Terry Pratchett és én tartottunk egy dedikálást Manhattenben az Elveszett próféciával, amire senki sem jött el. Szóval kettővel így is megelőztél minket” – írta.

Jodi Picoult szintén arról számolt be, hogy élete során rengetegszer ücsörgött már egyedül a könyveivel, csak azért, hogy időnként megkérdezzék tőle, merre van a mosdó.

A prímet mégis valószínűleg David Nicholls viszi, akit

egy alkalommal annyira megszántak az alkalmazottak abban a könyvesboltban, ahol a dedikálást tartotta, hogy vásárlónak adták ki magukat.

Az író szerint azonban emiatt nem volna szabad rosszul éreznie magát Bannignek, ez ugyanis egyfajta beavatási rítus.

Jonathan Coe szintén vicces történetet osztott meg: „Meghívtak egy krimiíró fesztiválra. Colin Dexter éppen ugyanakkor volt ott. Mindössze egyetlen ember jelent meg az én bemutatómon. Beszélgettünk egy kicsit, és elmondtam neki, mennyire örülök, hogy eljött. Mire azt válaszolta: »A nevem valójában Ian Rankin, és nekem kellett volna bemutatnom téged.«”

Chelsea Banning azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy a sok-sok kedves történettől elsírta magát, és most már teljesen más színben látja a történteket. Mint mondta, már nem is haragszik, ugyanis megtudta, hogy sokan azért nem tudtak elmenni az eseményre, mert ők vagy a családjuk megbetegedett.

Fejléckép: Neil Gaiman, Margaret Atwood, Stephen King (Fotó/Forrás: Leonardo Cendamo, Ulf Andersen / Getty Imagess Hungary ; Jim Spellman/WireImage)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Aki Pilinszky Jánostól és Vas Istvántól tanulta a költészetet – 80 éves Várady Szabolcs

1943-ban ezen a napon született Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő.
Könyv ajánló

„Korszerűvé szerettem volna tenni Tolsztoj nyelvezetét” – Gy. Horváth László a Háború és béke új fordításáról  

Először ismerheti meg a magyar közönség a legfrissebb, 1981-es orosz kiadás alapján Lev Tolsztoj monumentális nagyregényét. A szöveg fordítójával, Gy. Horváth Lászlóval beszélgettünk.
Könyv hír

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Ötletes fejlesztéssel tiszteleg a magyar kultúra napja előtt a II. kerület vezetése: a Széll Kálmán téren elhelyezett versmegállóból a körzethez köthető költők sorait nyomtathatjuk ki, és vihetjük magunkkal.
Könyv ajánló

Új oldaláról ismerhetik meg a magyar olvasók Rainer Maria Rilkét

Nehezen megközelíthető költő, akit nem csupán olvasni, tanulmányozni is kell – erről beszélt lapunknak Báthori Csaba, aki hiánypótló kötetben mutatja be az osztrák művész eleddig ismeretlen lírai világát.
Könyv hír

Szeifert Natália kapta a Mészöly-díjat

Szekszárdon adták át a Mészöly-díjat, illetve a Mészöly Miklós Emlékplakettet. Előbbit Szeifert Natália érdemelte ki Örökpanoráma című regényével, utóbbit a Jelenkor Kiadó vezetője, Nagy Boglárka vehette át.