Könyv

Stephen King, Margaret Atwood és Neil Gaiman is megvigasztalt egy kezdő írót

2022.12.08. 10:20
Ajánlom
Ideális esetben a könyvbemutató ünnep az írók számára, pláne az első kötetek esetében. Nem így járt azonban Chelsea Banning, akinek a dedikálásán mindössze két barátja jelent meg. Hamarosan azonban Twitter-bejegyzések tucatjaiból megtudhatta, koránt sincs egyedül ezzel.

„Üdv a klubban” – ezt válaszolta Margaret Atwood annak a pályakezdő írónak, Chelsea Banningnek, aki néhány nappal ezelőtt Twitter-posztban panaszolta el a nagyvilágnak, hogy első könyvének bemutatóján mindössze két barátja jelent meg, annak ellenére, hogy a közösségi médiában 37-en jelezték vissza, hogy ott lesznek az eseményen. Ezt követően számtalan író döntött úgy, hogy megírja, vele milyen kellemetlenségek történtek pályafutása során.

 

A már említett Margaret Atwood azt írta: „Volt egy olyan dedikálásom, amire senki sem jött el, kivéve egyetlen srácot, aki skót whiskyt akart vásárolni, és azt hitte, tőlem kell segítséget kérnie.”

Stephen King ugyancsak Banning vigasztalására sietett, és Atwoodhoz hasonló történetről számolt be. „A Borzalmak városa első dedikálásakor egyetlen vásárló volt jelen.

Egy dagi srác, aki csak annyit mondott: »Héj, haver, nem tudod, hol vannak náci könyvek?«”

Neil Gaiman pedig matematikailag is bebizonyította, hogy Banning tulajdonképpen még jól is járt: „Terry Pratchett és én tartottunk egy dedikálást Manhattenben az Elveszett próféciával, amire senki sem jött el. Szóval kettővel így is megelőztél minket” – írta.

Jodi Picoult szintén arról számolt be, hogy élete során rengetegszer ücsörgött már egyedül a könyveivel, csak azért, hogy időnként megkérdezzék tőle, merre van a mosdó.

A prímet mégis valószínűleg David Nicholls viszi, akit

egy alkalommal annyira megszántak az alkalmazottak abban a könyvesboltban, ahol a dedikálást tartotta, hogy vásárlónak adták ki magukat.

Az író szerint azonban emiatt nem volna szabad rosszul éreznie magát Bannignek, ez ugyanis egyfajta beavatási rítus.

Jonathan Coe szintén vicces történetet osztott meg: „Meghívtak egy krimiíró fesztiválra. Colin Dexter éppen ugyanakkor volt ott. Mindössze egyetlen ember jelent meg az én bemutatómon. Beszélgettünk egy kicsit, és elmondtam neki, mennyire örülök, hogy eljött. Mire azt válaszolta: »A nevem valójában Ian Rankin, és nekem kellett volna bemutatnom téged.«”

Chelsea Banning azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy a sok-sok kedves történettől elsírta magát, és most már teljesen más színben látja a történteket. Mint mondta, már nem is haragszik, ugyanis megtudta, hogy sokan azért nem tudtak elmenni az eseményre, mert ők vagy a családjuk megbetegedett.

Fejléckép: Neil Gaiman, Margaret Atwood, Stephen King (Fotó/Forrás: Leonardo Cendamo, Ulf Andersen / Getty Imagess Hungary ; Jim Spellman/WireImage)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.