Könyv

Sürgősségi költő és verspatika

2020.01.09. 15:55
Ajánlom
Egy angol kisvárosban nyitotta meg gyógyszertárát Deborah Alma költő, aki tabletták és kanalas orvosságok helyett verseket ír fel a különféle panaszokra.

Deborah Alma saját ötlete nyomán nyitotta meg a világ első verspatikáját Bishops Castle-ben. A rendhagyó üzletben ő maga a gyógyszerész is. A hozzá fordulók első sorban a stresszre és a modern élet kihívásaira keresnek megoldást. 

A civilben költőként tevékenykedő Alma hangulat szerint rendezte el a leginkább kávézónak tűnő boltban található könyveket.

Hisz abban, hogy a költészet gyógymódot kínál az érzelmi problémákra a kimerültségtől a stresszen át az összetört szívekig.

A megfelelő gyógymód megtalálásához konzultál is a páciensekkel, amikor egy sor kérdést tesz fel nekik, hogy a megfelelő, személyre szabott "kezelést" tudja számukra felírni egy gondosan megválasztott költeménnyel.

kolteszetpatika-135516.jpg

Verspatika (Fotó/Forrás: Emergency Poet & Poetry Pharmacy)

Ebben a munkában ahhoz kell érzék, hogy a megfelelő verset válasszam ki az adott személynek miután beszélgettem vele egy keveset, és egy kicsit megismertem

- árulta el a költő. "Amikor odaadok egy verset valakinek, az az övé lesz, birtokba veszi, kitűzi a hűtőszekrényére. Ennek lehet többek közt megerősítő, felemelő hatása."

Alma évekig dolgozott demenciában szenvedő betegekkel és megtapasztalta, "hogy a költészet mennyire meg tudja változtatni valaki hangulatát, illetve, hogy az emberek mennyire szeretik, ha figyelmesen hallgatják őket, sőt fel is jegyzik, amit mondanak és valóban figyelnek a szavaikra."

verspatika5-142828.jpg

Deborah Alma és a Sürgősségi költő - mentőautó (Fotó/Forrás: Emergency Poet & Poetry Pharmacy)

A patika mellett mobilizálta is a szolgáltatást, amikor egy őrült pillanatában belebotlott egy eladó mentőautóba, majd meg is vásárolta.

A Sürgősségi költő felirattal ellátott járművel járja az országot és rímeket oszt.

Úgy gondolja, hogy ez a művészeti forma "sokféleképpen használható: meghitt kapcsolatot biztosíthat olyasvalakihez, aki nehéz időszakon ment át, segíthet neki kijönni ebből, feldolgozni az élményeket. Lehet imádság, de lehet átok is, lehet szerelmes vers és lehet bűbáj."

A WHO nemrég adott ki egy jelentést, ami megerősíti, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá a művészet egészségre gyakorolt jótékony hatását.

(via Emergency Poet & Poetry Pharmacy, msn.com, transzindex.com)

Tovább él, aki több kultúrát fogyaszt egy új kutatás szerint

Kapcsolódó

Tovább él, aki több kultúrát fogyaszt egy új kutatás szerint

Tizennégy évig figyelték az ötven év felettieket, erre jutottak a tudósok. Már az is jó, ha évente egyszer elmegyünk egy múzeumba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyerekirodalom

Astrid Lindgren mesehőse segít a háború elől menekülő gyerekeknek

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy "a világ legerősebb kislánya" erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.
Könyv fekete istván

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Könyv hír

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Könyv hír

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Könyv hír

Negyvenöten kapnak Térey-ösztöndíjat

A középgenerációs (35-65 év közti) írókat megcélzó, frissen alapított ösztöndíjat nagyvenöt alkotó kapja meg két évre.