Könyv

Sürgősségi költő és verspatika

2020.01.09. 15:55
Ajánlom
Egy angol kisvárosban nyitotta meg gyógyszertárát Deborah Alma költő, aki tabletták és kanalas orvosságok helyett verseket ír fel a különféle panaszokra.

Deborah Alma saját ötlete nyomán nyitotta meg a világ első verspatikáját Bishops Castle-ben. A rendhagyó üzletben ő maga a gyógyszerész is. A hozzá fordulók első sorban a stresszre és a modern élet kihívásaira keresnek megoldást. 

A civilben költőként tevékenykedő Alma hangulat szerint rendezte el a leginkább kávézónak tűnő boltban található könyveket.

Hisz abban, hogy a költészet gyógymódot kínál az érzelmi problémákra a kimerültségtől a stresszen át az összetört szívekig.

A megfelelő gyógymód megtalálásához konzultál is a páciensekkel, amikor egy sor kérdést tesz fel nekik, hogy a megfelelő, személyre szabott "kezelést" tudja számukra felírni egy gondosan megválasztott költeménnyel.

kolteszetpatika-135516.jpg

Verspatika (Fotó/Forrás: Emergency Poet & Poetry Pharmacy)

Ebben a munkában ahhoz kell érzék, hogy a megfelelő verset válasszam ki az adott személynek miután beszélgettem vele egy keveset, és egy kicsit megismertem

- árulta el a költő. "Amikor odaadok egy verset valakinek, az az övé lesz, birtokba veszi, kitűzi a hűtőszekrényére. Ennek lehet többek közt megerősítő, felemelő hatása."

Alma évekig dolgozott demenciában szenvedő betegekkel és megtapasztalta, "hogy a költészet mennyire meg tudja változtatni valaki hangulatát, illetve, hogy az emberek mennyire szeretik, ha figyelmesen hallgatják őket, sőt fel is jegyzik, amit mondanak és valóban figyelnek a szavaikra."

verspatika5-142828.jpg

Deborah Alma és a Sürgősségi költő - mentőautó (Fotó/Forrás: Emergency Poet & Poetry Pharmacy)

A patika mellett mobilizálta is a szolgáltatást, amikor egy őrült pillanatában belebotlott egy eladó mentőautóba, majd meg is vásárolta.

A Sürgősségi költő felirattal ellátott járművel járja az országot és rímeket oszt.

Úgy gondolja, hogy ez a művészeti forma "sokféleképpen használható: meghitt kapcsolatot biztosíthat olyasvalakihez, aki nehéz időszakon ment át, segíthet neki kijönni ebből, feldolgozni az élményeket. Lehet imádság, de lehet átok is, lehet szerelmes vers és lehet bűbáj."

A WHO nemrég adott ki egy jelentést, ami megerősíti, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá a művészet egészségre gyakorolt jótékony hatását.

(via Emergency Poet & Poetry Pharmacy, msn.com, transzindex.com)

Tovább él, aki több kultúrát fogyaszt egy új kutatás szerint

Kapcsolódó

Tovább él, aki több kultúrát fogyaszt egy új kutatás szerint

Tizennégy évig figyelték az ötven év felettieket, erre jutottak a tudósok. Már az is jó, ha évente egyszer elmegyünk egy múzeumba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Film

Profi focistából lett zenész, majd krimiíró, de megjelent gyerekkönyve is

Detektívjét az oslóiak már valós személynek tekintik: Harry Hole lakóháza, kedvenc étterme létező helyszínek a városban, amelyeket szervezett sétákon lehet bejárni. Március 29-én lesz hatvanéves Jo Nesbø, a skandináv krimi koronázatlan királya.
Könyv hír

Online várja a vásárlókat az ország egyik legnagyobb könyvesbolthálózata

Habár a Líra könyvesboltok ideiglenesen bezártak, a weboldal segít abban, hogy senki se maradjon könyvek nélkül a karantén alatt. A Líra Könyv Zrt. sajtóközleménye.
Könyv koronavírus

Könyveket halmoznak fel az otthonmaradáshoz a britek

Regények, egyéni tanulást lehetővé tévő kézikönyvek és más olvasnivalók betárazásával készülnek a szigetország lakói arra, hogy hosszabb időt kell otthonukban elszigetelődve eltölteniük a jelenlegi járványügyi helyzetben - erre következtet a könyvszakma a múlt heti nagy-britanniai eladási statisztikából.
Könyv ajánló

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.
Könyv online

Nyáry Krisztián online beszélgetéssorozatot indít

A Facebookon bárki csatlakozhat az új könyves műsorhoz - akár kérdésekkel is! Az irodalmár ma délután Grecsó Krisztiánnal, a következő alkalommal Spiró Györggyel, majd Závada Pállal beszélget.