Könyv

Sürgősségi költő és verspatika

2020.01.09. 15:55
Ajánlom
Egy angol kisvárosban nyitotta meg gyógyszertárát Deborah Alma költő, aki tabletták és kanalas orvosságok helyett verseket ír fel a különféle panaszokra.

Deborah Alma saját ötlete nyomán nyitotta meg a világ első verspatikáját Bishops Castle-ben. A rendhagyó üzletben ő maga a gyógyszerész is. A hozzá fordulók első sorban a stresszre és a modern élet kihívásaira keresnek megoldást. 

A civilben költőként tevékenykedő Alma hangulat szerint rendezte el a leginkább kávézónak tűnő boltban található könyveket.

Hisz abban, hogy a költészet gyógymódot kínál az érzelmi problémákra a kimerültségtől a stresszen át az összetört szívekig.

A megfelelő gyógymód megtalálásához konzultál is a páciensekkel, amikor egy sor kérdést tesz fel nekik, hogy a megfelelő, személyre szabott "kezelést" tudja számukra felírni egy gondosan megválasztott költeménnyel.

kolteszetpatika-135516.jpg

Verspatika (Fotó/Forrás: Emergency Poet & Poetry Pharmacy)

Ebben a munkában ahhoz kell érzék, hogy a megfelelő verset válasszam ki az adott személynek miután beszélgettem vele egy keveset, és egy kicsit megismertem

- árulta el a költő. "Amikor odaadok egy verset valakinek, az az övé lesz, birtokba veszi, kitűzi a hűtőszekrényére. Ennek lehet többek közt megerősítő, felemelő hatása."

Alma évekig dolgozott demenciában szenvedő betegekkel és megtapasztalta, "hogy a költészet mennyire meg tudja változtatni valaki hangulatát, illetve, hogy az emberek mennyire szeretik, ha figyelmesen hallgatják őket, sőt fel is jegyzik, amit mondanak és valóban figyelnek a szavaikra."

verspatika5-142828.jpg

Deborah Alma és a Sürgősségi költő - mentőautó (Fotó/Forrás: Emergency Poet & Poetry Pharmacy)

A patika mellett mobilizálta is a szolgáltatást, amikor egy őrült pillanatában belebotlott egy eladó mentőautóba, majd meg is vásárolta.

A Sürgősségi költő felirattal ellátott járművel járja az országot és rímeket oszt.

Úgy gondolja, hogy ez a művészeti forma "sokféleképpen használható: meghitt kapcsolatot biztosíthat olyasvalakihez, aki nehéz időszakon ment át, segíthet neki kijönni ebből, feldolgozni az élményeket. Lehet imádság, de lehet átok is, lehet szerelmes vers és lehet bűbáj."

A WHO nemrég adott ki egy jelentést, ami megerősíti, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá a művészet egészségre gyakorolt jótékony hatását.

(via Emergency Poet & Poetry Pharmacy, msn.com, transzindex.com)

Tovább él, aki több kultúrát fogyaszt egy új kutatás szerint

Kapcsolódó

Tovább él, aki több kultúrát fogyaszt egy új kutatás szerint

Tizennégy évig figyelték az ötven év felettieket, erre jutottak a tudósok. Már az is jó, ha évente egyszer elmegyünk egy múzeumba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Könyv interjú

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.