Könyv

Szarvas Ferenc a PesText irodalmi pályázatának győztese

2022.07.25. 14:45
Ajánlom
Szarvas Ferenc Outsourcing című alkotása nyerte a szakmai díjat a PesText világirodalmi fesztivál pályázatán. A közönség szavazatait augusztus 20-ig várják, az idei rendezvény kiemelt vendége Vlagyimir Georgijevics Szorokin, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője lesz.

Kétszáznál is több anyag érkezett a PesText idei, Forrás hívószóra kiírt irodalmi pályázatára. Az előzsűrizésnél a rövidprózák taroltak, de a legjobb tizenegybe néhány vers és kísérleti szöveg is bekerült. Az előválogatást követő főzsűrizést Halász Rita, Bartis Attila és Cserna-Szabó András végezte.

Az Outsourcing című írás, illetve a többi döntős mű elsőként a SZIFONline-on olvasható. A közönség augusztus 20-ig szavazhat arról, hogy melyik pályázó nyerje el a közönségdíjat.

A szakmai és közönségdíjas alkotásokat lefordíttatják angolra, szerzőik bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak az idei PesText fesztiválra.

PesText

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel negyedik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében. A PesText igyekszik ráirányítani a figyelmet az egyik legfontosabb alkotói tevékenység, a műfordítás jelentőségére is, erre utal a fesztivál szlogenje is: szöveg-világ-irodalom.

A PesText küldetésének tartja a környező országok, Kelet- és Közép-Európa, a Visegrádi Négyek irodalmának középpontba állítását. Célja, hogy a nagy klasszikusok – Sienkiewicz, Hrabal, Ivo Andrić – mellett a régió olyan kortárs szerzőivel is találkozhasson a közönség, mint Alena Mornštajnová, Peter Balko, Andrzej Stasiuk vagy Svetislav Basara, hiszen nélkülük nemcsak fontos emberi történetekkel lennénk szegényebbek, hanem saját közép-európai identitásunk mélyebb megértése is nehezebb volna.

Az idei PesText kiemelt vendége lesz Vlagyimir Georgijevics Szorokin, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője,

A jég, a 23.000, A fehér négyzet és a Garin doktor szerzője. Az eseményt a tervek szerint szeptember 28-tól október 1-ig tartják.

Fejléckép: Szarvas Ferenc (fotó: Háló Margit)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.