Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

2020.11.30. 16:40
Ajánlom
Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.

Vámos Miklós kelt ki először nyilvánosan az Európát Soros György gázkamrájának nevező, a holokausztot relativizáló írása miatt. Vámos sérelmezte, hogy a PIM főigazgatója korábban ismert írókat sértegetett azzal, hogy bármikor jobbat ír náluk. Nyilvános posztja utolsó mondatában pedig így fogalmazott: „Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be.”

Dragomán György röviden reagált a történtekre:

„Szégyen és gyalázat. Elfogadhatatlan, hogy még a helyén van a PIM igazgatója, bocsánatot kell kérnie és le kell mondania. Ilyen súlyú szavakat nem lehet csak cinikusan »visszavonni«.”

A fehér király írója Fűzfa Balázs irodalomtörténész posztját osztotta meg, aki így ír:

„… kiváló elődeinek méltatlan utóda megalázta a saját munkatársait, továbbá a magyar irodalom minden alkotóját, tanárát, olvasóját, mindannyiunkat, akiknek közünk van Berzsenyihez, Vörösmartyhoz, Petőfihez, Aranyhoz, Adyhoz, József Attilához, Radnótihoz, Weöreshöz, Esterházyhoz, Kertész Imréhez, Parti Nagy Lajoshoz, egyáltalán: a szavakba rejtett emberi méltósághoz.”

Schein Gábor a 444-en közölt véleménycikket. Mint írja, Demeter kijelentése az Orbán-rendszer retorikájából következik, nyíltan náci nyelv. „Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el” – írja az író, az ELTE Bölcsészkarának oktatója. – „(…) A hatalom szimbolikus igazságai viszont eleve hazugságként születnek meg. Sőt már maga a hazugság sem elég önmagának. Folyamatosan emelnie kell a tétet, mert mint minden ilyen kísérlet, ez is végsősoron az üresen maradt éggel áll rettenetes harcban, és nem veszi észre, hogy saját maga teszi üres pusztasággá az eget.

Ez történik nap mint nap, és ki az, akit ez nem fáraszt el, nem ejt a végsőkig kétségbe, nem tesz teljesen reménytelenné?”

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

A Szépírók Társasága elnöksége nyilatkozatában már a következő lépésről gondolkodik: „A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.”

Dezső András újságíró, a Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című bűnügyi oknyomozó könyvek szerzője közösségi oldalán így ír: „Nem hiszem, hogy bárki, aki eddig nem azt gondolta, amit ő, az írása alapján fog megítélni egy 90 éves embert [Soros Györgyöt – a szerk.]. Viszont senki nem tudta volna jobban bemutatni Demeter Szilárd valós énjét Demeter Szilárdnál – függetlenül attól, hogy amit leírt, azt úgy is gondolja, vagy trollkodik, esetleg meg akar felelni a saját táborának.”

Kepes András, a Tövispuszta és az Istenek és emberek szerzője, a népszerű tévés újságíró új könyvét mutatta volna be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Közösségi oldalán azonban bejelentette, hogy lemondja az eseményt „az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt”. Mint írja: „A magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számomra az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.

A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.”

Egy petícióként terjedő nyílt levélben több mint 160 értelmiségi követeli Demeter lemondását, valamint mintegy 10 ezer aláíró. Szövege Parti Nagy Lajostól származik: „A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját” – írja.

A Parlamentben ma előkerült a kérdés, Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, nem mondatják le a PIM főigazgatóját.

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Kapcsolódó

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Vizuál

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Klasszikus

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Még lehet 100 jó szavad Veszprémről!

A 100 szóban Budapest mintájára 2022 márciusában a StúDió Veszprém Podcast pályázatot hirdetett Veszprémhez köthető mininovellák írására. A történeteket augusztus 20-ig várják a szervezők.
Könyv hír

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

Születésének nyolcvanadik évfordulóján emléktáblát helyeznek el Hajnóczy Péter egykori, 12. kerületi lakásánál. A tragikusan korán elhunyt művész a modern magyar próza egyik legkiemelkedőbb alakja volt.
Könyv gyász

Elhunyt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

Az amerikai bestsellerírót főként történelmi témájú kötetei tették ismertté, magyarul A Wright fivérek és az Óceántól óceánig című könyvei jelentek meg.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Könyv hír

Tóth Krisztina könyvét ismerte el a PEN

Fordítói támogatásra méltónak találta Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötetét a nagy-britanniai PEN Translates, amely a szigetország könyvpiacának sokszínűsítését tűzte ki céljául. A Peter Sherwood által fordított kötet decemberben jelenik meg.