Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

2020.11.30. 16:40
Ajánlom
Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.

Vámos Miklós kelt ki először nyilvánosan az Európát Soros György gázkamrájának nevező, a holokausztot relativizáló írása miatt. Vámos sérelmezte, hogy a PIM főigazgatója korábban ismert írókat sértegetett azzal, hogy bármikor jobbat ír náluk. Nyilvános posztja utolsó mondatában pedig így fogalmazott: „Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be.”

Dragomán György röviden reagált a történtekre:

„Szégyen és gyalázat. Elfogadhatatlan, hogy még a helyén van a PIM igazgatója, bocsánatot kell kérnie és le kell mondania. Ilyen súlyú szavakat nem lehet csak cinikusan »visszavonni«.”

A fehér király írója Fűzfa Balázs irodalomtörténész posztját osztotta meg, aki így ír:

„… kiváló elődeinek méltatlan utóda megalázta a saját munkatársait, továbbá a magyar irodalom minden alkotóját, tanárát, olvasóját, mindannyiunkat, akiknek közünk van Berzsenyihez, Vörösmartyhoz, Petőfihez, Aranyhoz, Adyhoz, József Attilához, Radnótihoz, Weöreshöz, Esterházyhoz, Kertész Imréhez, Parti Nagy Lajoshoz, egyáltalán: a szavakba rejtett emberi méltósághoz.”

Schein Gábor a 444-en közölt véleménycikket. Mint írja, Demeter kijelentése az Orbán-rendszer retorikájából következik, nyíltan náci nyelv. „Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el” – írja az író, az ELTE Bölcsészkarának oktatója. – „(…) A hatalom szimbolikus igazságai viszont eleve hazugságként születnek meg. Sőt már maga a hazugság sem elég önmagának. Folyamatosan emelnie kell a tétet, mert mint minden ilyen kísérlet, ez is végsősoron az üresen maradt éggel áll rettenetes harcban, és nem veszi észre, hogy saját maga teszi üres pusztasággá az eget.

Ez történik nap mint nap, és ki az, akit ez nem fáraszt el, nem ejt a végsőkig kétségbe, nem tesz teljesen reménytelenné?”

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

A Szépírók Társasága elnöksége nyilatkozatában már a következő lépésről gondolkodik: „A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.”

Dezső András újságíró, a Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című bűnügyi oknyomozó könyvek szerzője közösségi oldalán így ír: „Nem hiszem, hogy bárki, aki eddig nem azt gondolta, amit ő, az írása alapján fog megítélni egy 90 éves embert [Soros Györgyöt – a szerk.]. Viszont senki nem tudta volna jobban bemutatni Demeter Szilárd valós énjét Demeter Szilárdnál – függetlenül attól, hogy amit leírt, azt úgy is gondolja, vagy trollkodik, esetleg meg akar felelni a saját táborának.”

Kepes András, a Tövispuszta és az Istenek és emberek szerzője, a népszerű tévés újságíró új könyvét mutatta volna be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Közösségi oldalán azonban bejelentette, hogy lemondja az eseményt „az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt”. Mint írja: „A magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számomra az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.

A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.”

Egy petícióként terjedő nyílt levélben több mint 160 értelmiségi követeli Demeter lemondását, valamint mintegy 10 ezer aláíró. Szövege Parti Nagy Lajostól származik: „A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját” – írja.

A Parlamentben ma előkerült a kérdés, Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, nem mondatják le a PIM főigazgatóját.

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Kapcsolódó

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tiltakozás

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Könyv hír

Babits, Weöres és Faludy műveit is betilthatják? – a MKKE reakciója a melegellenes törvényre

Közleményben reagált a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Parlament által június 15-én elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomagra – számolt be róla a litera.hu.
Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.