Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

2020.11.30. 16:40
Ajánlom
Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.

Vámos Miklós kelt ki először nyilvánosan az Európát Soros György gázkamrájának nevező, a holokausztot relativizáló írása miatt. Vámos sérelmezte, hogy a PIM főigazgatója korábban ismert írókat sértegetett azzal, hogy bármikor jobbat ír náluk. Nyilvános posztja utolsó mondatában pedig így fogalmazott: „Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be.”

Dragomán György röviden reagált a történtekre:

„Szégyen és gyalázat. Elfogadhatatlan, hogy még a helyén van a PIM igazgatója, bocsánatot kell kérnie és le kell mondania. Ilyen súlyú szavakat nem lehet csak cinikusan »visszavonni«.”

A fehér király írója Fűzfa Balázs irodalomtörténész posztját osztotta meg, aki így ír:

„… kiváló elődeinek méltatlan utóda megalázta a saját munkatársait, továbbá a magyar irodalom minden alkotóját, tanárát, olvasóját, mindannyiunkat, akiknek közünk van Berzsenyihez, Vörösmartyhoz, Petőfihez, Aranyhoz, Adyhoz, József Attilához, Radnótihoz, Weöreshöz, Esterházyhoz, Kertész Imréhez, Parti Nagy Lajoshoz, egyáltalán: a szavakba rejtett emberi méltósághoz.”

Schein Gábor a 444-en közölt véleménycikket. Mint írja, Demeter kijelentése az Orbán-rendszer retorikájából következik, nyíltan náci nyelv. „Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el” – írja az író, az ELTE Bölcsészkarának oktatója. – „(…) A hatalom szimbolikus igazságai viszont eleve hazugságként születnek meg. Sőt már maga a hazugság sem elég önmagának. Folyamatosan emelnie kell a tétet, mert mint minden ilyen kísérlet, ez is végsősoron az üresen maradt éggel áll rettenetes harcban, és nem veszi észre, hogy saját maga teszi üres pusztasággá az eget.

Ez történik nap mint nap, és ki az, akit ez nem fáraszt el, nem ejt a végsőkig kétségbe, nem tesz teljesen reménytelenné?”

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

A Szépírók Társasága elnöksége nyilatkozatában már a következő lépésről gondolkodik: „A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.”

Dezső András újságíró, a Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című bűnügyi oknyomozó könyvek szerzője közösségi oldalán így ír: „Nem hiszem, hogy bárki, aki eddig nem azt gondolta, amit ő, az írása alapján fog megítélni egy 90 éves embert [Soros Györgyöt – a szerk.]. Viszont senki nem tudta volna jobban bemutatni Demeter Szilárd valós énjét Demeter Szilárdnál – függetlenül attól, hogy amit leírt, azt úgy is gondolja, vagy trollkodik, esetleg meg akar felelni a saját táborának.”

Kepes András, a Tövispuszta és az Istenek és emberek szerzője, a népszerű tévés újságíró új könyvét mutatta volna be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Közösségi oldalán azonban bejelentette, hogy lemondja az eseményt „az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt”. Mint írja: „A magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számomra az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.

A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.”

Egy petícióként terjedő nyílt levélben több mint 160 értelmiségi követeli Demeter lemondását, valamint mintegy 10 ezer aláíró. Szövege Parti Nagy Lajostól származik: „A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját” – írja.

A Parlamentben ma előkerült a kérdés, Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, nem mondatják le a PIM főigazgatóját.

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Kapcsolódó

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Plusz

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Színház

Lemond tisztségéről az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály lemondását a HÖK közösségi oldalán közölte. Bejelentése egy nappal azután történik, hogy a HVG közölte az új vezetés által felkért oktatók névsorát.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Könyv magazin

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.
Könyv magazin

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.