Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

2020.11.30. 16:40
Ajánlom
Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.

Vámos Miklós kelt ki először nyilvánosan az Európát Soros György gázkamrájának nevező, a holokausztot relativizáló írása miatt. Vámos sérelmezte, hogy a PIM főigazgatója korábban ismert írókat sértegetett azzal, hogy bármikor jobbat ír náluk. Nyilvános posztja utolsó mondatában pedig így fogalmazott: „Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be.”

Dragomán György röviden reagált a történtekre:

„Szégyen és gyalázat. Elfogadhatatlan, hogy még a helyén van a PIM igazgatója, bocsánatot kell kérnie és le kell mondania. Ilyen súlyú szavakat nem lehet csak cinikusan »visszavonni«.”

A fehér király írója Fűzfa Balázs irodalomtörténész posztját osztotta meg, aki így ír:

„… kiváló elődeinek méltatlan utóda megalázta a saját munkatársait, továbbá a magyar irodalom minden alkotóját, tanárát, olvasóját, mindannyiunkat, akiknek közünk van Berzsenyihez, Vörösmartyhoz, Petőfihez, Aranyhoz, Adyhoz, József Attilához, Radnótihoz, Weöreshöz, Esterházyhoz, Kertész Imréhez, Parti Nagy Lajoshoz, egyáltalán: a szavakba rejtett emberi méltósághoz.”

Schein Gábor a 444-en közölt véleménycikket. Mint írja, Demeter kijelentése az Orbán-rendszer retorikájából következik, nyíltan náci nyelv. „Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el” – írja az író, az ELTE Bölcsészkarának oktatója. – „(…) A hatalom szimbolikus igazságai viszont eleve hazugságként születnek meg. Sőt már maga a hazugság sem elég önmagának. Folyamatosan emelnie kell a tétet, mert mint minden ilyen kísérlet, ez is végsősoron az üresen maradt éggel áll rettenetes harcban, és nem veszi észre, hogy saját maga teszi üres pusztasággá az eget.

Ez történik nap mint nap, és ki az, akit ez nem fáraszt el, nem ejt a végsőkig kétségbe, nem tesz teljesen reménytelenné?”

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

A Szépírók Társasága elnöksége nyilatkozatában már a következő lépésről gondolkodik: „A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.”

Dezső András újságíró, a Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című bűnügyi oknyomozó könyvek szerzője közösségi oldalán így ír: „Nem hiszem, hogy bárki, aki eddig nem azt gondolta, amit ő, az írása alapján fog megítélni egy 90 éves embert [Soros Györgyöt – a szerk.]. Viszont senki nem tudta volna jobban bemutatni Demeter Szilárd valós énjét Demeter Szilárdnál – függetlenül attól, hogy amit leírt, azt úgy is gondolja, vagy trollkodik, esetleg meg akar felelni a saját táborának.”

Kepes András, a Tövispuszta és az Istenek és emberek szerzője, a népszerű tévés újságíró új könyvét mutatta volna be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Közösségi oldalán azonban bejelentette, hogy lemondja az eseményt „az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt”. Mint írja: „A magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számomra az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.

A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.”

Egy petícióként terjedő nyílt levélben több mint 160 értelmiségi követeli Demeter lemondását, valamint mintegy 10 ezer aláíró. Szövege Parti Nagy Lajostól származik: „A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját” – írja.

A Parlamentben ma előkerült a kérdés, Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, nem mondatják le a PIM főigazgatóját.

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Kapcsolódó

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Könyv ajánló

Krasznahorkai Lászlóról szóló monográfia jelenik meg januárban

Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról – Krasznahorkai László prózavilága című kötete 2024. január végén jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, akik ezzel a kiadvánnyal köszöntik a kerek születésnapját ünneplő szerzőt.
Könyv ajánló

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.
Könyv podcast

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.