Könyv

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

2024.05.16. 15:20
Ajánlom
A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.

Marcin Wicha neve már nem ismeretlen az olvasónak, ha volt a kezében a lengyel író és grafikus Amit nem dobtam ki című regénye. Wicha továbbviszi a személyes és a családi szálat új kötete, a Hogyan szerettem ki a dizájnból lapjain is, ám míg előző regénye középpontjában az egykor pszichológus édesanya és öröksége állt – beleértve a tárgyi és a kézzel nem megfogható hagyatékot is –, itt az építész édesapa a főszereplő a maga, mondjuk így, ízléshagytékával.

Ami pedig nem változott: Wicha fanyar humora, valamint a lengyel társadalom és tágabb világunk anomáliáira kiélesedett látása.

marcin_wicha_konyvek-151534.jpg

Marcin Wicha könyvei a Typotex Kiadónál (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Marcin Wicha személyében elválaszthatatlan a vizuális és a nyelvvel dolgozó alkotó kreativitása és műveltsége. Újabb könyvében valamivel hangsúlyosabban tűnik fel az alkalmazott vizualitás ismerőjeként és művelőjeként, de ez mit sem von le a szöveg szépirodalmi értékéből: Wicha mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik. Ez azonban nehogy eltántorítson bárkit: a filozófia nála nem valamiféle obskúrus, földtől elrugaszkodott eszmefuttatás, hanem mindennapjaink húsbavágó, profán, arcunkba tolt, sokszor szemfényvesztő valóságának megkapirgálása, leleplezése. Vagy épp szembeállítása azzal, ami méltányolható originalitást, netán őszinte korszellemet hordoz. A szellemességükben is továbbgondolásra serkentő futamokat Mihályi Zsuzsa szólaltatja meg magyarul, aki nemcsak a lengyel nyelv, de a lengyel kultúra, művészet és irodalom elmélyült ismerője, s ezt itt bizony kiélvezheti az olvasó.

Apám egyszer mutatott egy furcsa szögben, ferdén álló épületet, amely mintha úgy döntött volna, hogy bojkottálja a derékszöget és az utca vonalát. – Ennek a Piłsudski utcában kellett volna állnia – árulta el. Be nem épített utcák mentén álltak a házak. Kutyák szaladgáltak ott, ahol fél évszázaddal korábban már majdnem, majdnem megépítették a Gondviselés templomát. Befejezetlen igék között éltünk. Az elképzelés és a megvalósítás közötti űrben.

Idézet a kötetből

A globalizáció súlyát nyögő városok utcáin sétálva lépten-nyomon kidugják a fejüket a földből a szocialista hagyaték sárkányfejei, amelyek mintha incselkednének a tomboló vadkapitalizmussal: minket bizony senki nem fog lenyisszantani. De valóban ki kell-e irtani mindent, ami a múlt? – töpreng Wicha a Ty i Ja művészeti és divatmagazin régi számait lapozgatva, a korabeli lengyel plakátművészet ma is lázadó alkotásait böngészve, egy valaha az országba csempészett Coca-Cola-koncentrátumot tartalmazó befőttesüveg történetét elmesélve, vagy éppen végigkalauzolva olvasóját a szocialista lengyel dizájn olyan renegát darabjai között, mint a péniszt formázó mézesüveg.

És a magyar olvasó valahogy mély rokonságot érez minden sorával,

hiszen nekünk is volt NDK-centrumunk, pult alól kikönyöröghető háztartási gépeink, vagy megváltóként a földre szálló első McDonald’s éttermünk.

Marcin Wicha rövid kis eszmefuttatásokból felépülő könyve sziporkázó olvasmány és élvezetes művelődéstörténeti utazás; rácsodálkozás a fényektől csillogó, színpompás bevásárlóközpontok, internetes áruházak és tévéműsorok kilúgozott sivárságára, valamint egy házilag barkácsolt, ingatag polcrendszer, egy pár fapapucs vagy egy kifakult Beatles-plakát mélyen emberi vonásaira.                  

Szerző: Laik Eszter

Marcin Wicha: Hogyan szerettem ki a dizájnból

Kiadó: Typotex Kiadó
Megjelenés: április 19.
Fordító: Mihályi Zsuzsa
Oldalak száma: 220

A kötet megvásárolható a Typotex Kiadó oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Marcin Wicha (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó története 1989-ben, éppen a berlini fal leomlásának napján vette kezdetét, és az azóta eltelt évtizedek során a kiadó neve a tudományos ismeretterjesztés és szakkönyvkiadás megbecsült brandjévé vált. Ismertségünket elsősorban a minőségi ismeretterjesztés iránti elkötelezettséggel szereztük:

ma is fáradhatatlanul kutatjuk azokat a szerzőket, akiknek műveiben a kiemelkedő szaktudás ötvöződik a tudás átadásának tehetségével és a fáradhatatlan mesélőkedvvel.

Az utóbbi tíz év újdonsága, hogy kiadónk kortárs világirodalommal is foglalkozik; Typotex Világirodalom sorozatunkban 2024 őszén immár a századik kötet lát napvilágot. Olyan fontos szerzőket vezettünk be a magyar piacra, mint az izlandi Jón Kalman Stefánsson, az örmény származású Narine Abgarjan, a norvég Cecilie Enger és a francia Nicolas Mathieu.

Különösen büszkék vagyunk arra az alkotói, baráti és szakmai közösségre, amely az elmúlt évtizedek során a Typotex körül kialakult. Ez az intellektuális háló és a benne felhalmozott rengeteg tapasztalat, tudás és kreativitás olyan szellemi műhellyé teszi a kiadót, amely gyorsan változó világunk kihívásai mellett is képes megőrizni függetlenségét és nyitottságát.

www.typotex.hu

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.