Könyv

Szép új világ

2011.03.09. 14:00
Ajánlom
Aldous Huxley Szép új világ című könvét Ágoston Béla, népzenész és jazzmuzsikus ajánlja.

Az író nevével a Kábítószerek könyvében találkoztam először gimnazista koromban, és most itt ér a szó ma... Lám a SZÓMA feledteti, csitítja az érzelmi viharokat - majd. „Orgia, orgia, Ford és móka,/ Nem kell más, csak egy kis szóma,/ Fiú a lánnyal eggyé válik,/ Minden gátlás feloldódik." A könyvben minden idézet váratlanul feltűnő zászlóként lobog. Himnuszok, szintetikus hangrészlegben készült slágerszövegek, Shakespeare drámáinak részletei kiváló fordításokkal érik el azt a hatást, ami a filmvilágban nagyon működik. A főhős megjelenése is váratlanul következik be. Se vár, se xp ír, csak tapogatózás egy kiürített memóriában, amit ma winchesternek neveznek. És aztán összeáll a kép: „Társadalmi elrendelés terme, Szabványférfiak és szabványnők, Alapszintű szexuális ismeretek, Minél kevesebb az oxigén, annál alacsonyabb a kaszt, Világellenőr, Vadember-rezervátum, Szülő, Ó, Fordom!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfelmetsző garázdálkodik egy angol kisvárosban

A helyi könyvtárban és egy adományboltban is könyvek tucatjait szaggatta meg a titokzatos elkövető, majd visszahelyezte őket polcra.
Könyv Film

Magyarországra jön a Szólíts a neveden szerzője

André Aciman a regény folytatásával együtt érkezik hazánkba ősszel.
Könyv ajánló

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv interjú

„Az írók csak a könyvekben mondanak igazat” – interjú Háy Jánossal

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb figuráit veszi számba. A Kik vagytok ti? nem tankönyv, de Háy reméli, tanárok, diákok és mindenki más is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Emellett az irodalomoktatásról és az írói szerepekről is kérdeztük.
Könyv Budapest ikonikus könyvesboltjai

Tűzeset, rablás és különleges vásárlói kérések az ország egykori első önkiszolgáló könyvesboltjában

Egykor az ország legnagyobb könyvesboltja volt, de ma is őrzi évtizedekkel ezelőtti hangulatát - és polcait. A Fókusz Könyváruház boltvezetője mesélt nekünk az üzlet történetéről és arról is, miért izgalmas itt dolgozni.