Könyv

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

2023.03.15. 10:20
Ajánlom
Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.

Prieger Zsoltot sokan talán az Anima Sound System tagjaként ismerik, pedig előadóként, tanárként, producerként beskatulyázhatatlan alkotó. Most éppen könyvet írt, a Kedves Teréz! egy martonvásári lokálpatrióta levelezése a város egykori híres lakójával, Brunszvik Terézzel. A Corvina kiadásában megjelent kötet nemcsak a leveleket, de a szerző fotóit is közli – pillanatképek, a mindennapi élet gondolkodásra ösztönző jelenetei láthatók rajta.

De miről írjon Prieger Zsolt a magyar grófnőnek, aki a kor értelmiségének haladó szellemiségű tagja volt, hívő világjobbító, az első magyarországi óvodák megalapítója? Mindenről – komposztálásról, közeli sétákról, zenei élményekről és a röpke pillanatokra megélt teljességről. Meg persze arról a vágyáról, hogy szépen lassan igyekezzék jobb embernek lenni.

3324159-100952.jpg

Prieger Zsolt: Kedves Teréz! (Fotó/Forrás: Líra)

Ezen a héten Prieger Zsolt járt a Lírástudók stúdiójában, és Grisnik Petra azt is megkérdezte tőle, hogyan él Martonvásáron, mi köti a kisvároshoz és hogyan vesz részt a közösség életében. Kiderült, hogy az iskolában tanított és helyi lapot szerkesztett. Arról is szó esett, mit gondol a BMW-kulcsot pörgető menő fiúkról, a lehaknizott politikusmunkákról és a férfi lélek női oldaláról, a jungi animáról. Vagy éppen arról, hogy Jézus jobbos vagy balos lenne?

Prieger Zsolt azt mondja, soha nem találkozna kedvenc íróival, költőivel, pedig a legjobb barátainak gondolja őket. A közeli ismerősei viszont nem feltétlenül művészek, mégis velük várja a karácsonyt, a tavaszt, a nyarat.

Ebben a könyvben persze nem csupán arról beszél, milyen jó Martonvásáron élni. Inkább arról, hogy mennyire szereti az életet.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-100319.jpg

konyvajanlo-100319.jpg (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Könyv hír

Nem adják át idén a Libri irodalmi díjakat

A Libri az olvasás népszerűsítését célzó programok létrehozását tervezi, amelynek részeként egy interaktív kampányt is elindítanak a honlapjukon.
Könyv podcast

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.
Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.
Könyv ajánló

Irodalom az egész családnak – Idén is megrendezik az IRKÁT

Második alkalommal rendezik meg az Irodalmi Kavalkád (IRKA) elnevezésű egynapos irodalmi és összművészeti programot, amelynek fókuszában ezúttal Petőfi Sándor költészete áll.