Könyv

Színész Bob és Marno János megmondják, hogyan kell verset szavalni

Kult50 – A kultúra ötven arca
2019.05.07. 12:00
Ajánlom
Horváth Kristóf "Színész Bob" és Marno János leültek egy padra, és bármily különböző karakterek is ők ketten, jót beszélgettek a Kult50 kamerái előtt.

Videósorozatunk hetente két alkalommal, kedden és csütörtökön jelentkezik új részekkel, amelyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.

Nézze meg a legújabb részt itt

Horváth Kristóf "Színész Bob"

„Egy, ne fordítsd el fejed, kettő, ez elítélendő, három, a parlamentet várom, négy, a középkorba mégy, öt, nem működött, hat, most hova halad, hét, lehetetlenség, nyolc, jobb, ha szólsz, kilenc, élet nincs kilenc, csak egy.”

(Nekem nem mindegy – Színész Bob „mondókája” az erőszakról)

Színész, rendező, slam mentor és országos slambajnok. Mintegy húsz éve él és dolgozik színházban – a Színész Bob nevet öniróniából használja, mert gúnynévként kapta. Volt színész és díszletes a Bárkában, tagja volt a Merlin és a Maladype Színháznak is. Ám a klasszikus színpadi színészetet háttérbe szorította, mert jobban szereti azt a művészetet, amibe a néző becsatlakozhat, amivel vitatkozhat.

Nem szeret magáról beszélni, de azt azért lehet tudni róla, hogy a nyolcadik kerületben nőtt fel szerény körülmények között, de a vele készült interjúkban sokkal fontosabb számára az aktuális ügy. A visszatérő témái a cigányság helyzete, a rasszizmus, a szegénység, az erőszak.

horvath_kristof_szineszbob_foto_tudas_hatalom-115225.jpg

Horváth Kristóf (Fotó/Forrás: Tudás Hatalom)

Nem csak magára a problémára vagy a helyzetre hívja fel a figyelmet. Munkáiban folyamatosan keresi a megoldást is, mert a tehetség felelősséggel jár. A művészetre mint gyógymódra tekint. A közönség nála nem lehet passzív, néhány éve egy fesztiválon láttam, ahogy slam poetry workshopot tartott, és simán elhitette a közönséggel, hogy az időmértékes verselés ott van a kisujjunkban. Számos projektben, formációban dolgozik. A Bob és Bobék Orchestra frontembere, a Láthatáron Csoport független színházi társulás munkatársa, több roma mentorprogramban dolgozik országszerte.

2013-ban fiatal roma művészekkel közösen alapította meg a Tudás6alom Társulatot, az általuk készített, a tanulás fontosságát hangsúlyozó videót több mint 170 ezren látták. 2018-ban két nagyon fontos előadást is létrehoztak: az év elején bemutatott és a drogozást vizsgáló Örömsorvasztót és az ősszel debütáló Cigány magyart. (szerző: Molnár Barbara)

 

Marno János

Porszem vagyok a világ gépezetében.
Porszemmé vált a világ a gépezetemben.
(Reciprok)

„Versírás közben csak annyiban hagyatkozhatom az eszemre, hogy amit leírtam, amit épp leírok, annak a grammatikai, szintaktikai konzisztenciáját ellenőrizhessem, de evidensen át kell adnom a kormánykereket a nyelv felől érkező javaslatoknak, sugallatoknak ahhoz, hogy a versbeszéd minduntalan bekövetkező jelenvalósága teljes komplexitásában, végtelen sokértelműségében szólalhasson meg” – mesélte munkamódszeréről egy interjúban a költő. „Ha verset írok, elfelejtem a világról vallott véleményeimet, még talán az ízlésítéleteimet is, s csak arra figyelek, mi mindent mondhat a versbeszéd.”

Marno_Janos_foto_Szilagyi_Lenke_-115239.jpg

Marno János (Fotó/Forrás: Szilágyi Lenke)

Marno János költészete átható erejű, azonban szikár és nehezen megközelíthető. Kötött formák, dalok, „egysorosok” és hosszú szabadversek is találhatók benne. Megszólalnak szorongásai, az emlékekkel és a szerelemmel való küzdelmei, a halállal való szembenézés gondolata.

Szürreális képalkotása miatt posztavantgárd költőnek tartják.

Szereposzlás című 2018-as kötetében azt vizsgálja, hol vagyunk a szerepeinkben, mi van a szerepeken túl és innen. Lehet-e szerep maga a nyelv, és ha igen, az oszt vagy szoroz? Érzése szerint a szerepek nem fix maszkok, inkább szüntelen cserebomlások, átalakulások. Költészetben a létezés állandó színre lépés, színeváltozás és színpad. „Magam is a kötet rendezése során figyeltem fel a motívumok ismétlődésére, módosulására, néha már afféle verskertésznek éreztem magam” – jegyezte meg utolsó kötete kapcsán. (szerző: Borbély Zsuzsa)

Ha kíváncsi a Fidelio további videóira, és szeretne elsőként értesülni az új részekről, iratkozzon fel YouTube csatornánkra ide kattintva>>>

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja – tette közzé hétfőn a család.
Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.