Könyv

Szvetlana Alekszijevics lesz a 27. Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

2022.07.13. 10:00
Ajánlom
A szeptember 29. és október 2. között zajló eseményre, melyen az irodalmi Nobel-díjas író is tiszteletét teszi, a korábbi évekhez hasonlóan a Millenárison kerül sor, korszerűbb és szebb kiállítóterekben.

A kiadók standjait három helyszínen, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület) valamint a Millenáris parkban állítják fel, az eseményen pedig a világ legrangosabb írói képviseltetik magukat.

25 ország közel 100 neves alkotóját, 400 hazai és határon túli magyar írót, tudóst és művészt várnak a szervezők a fesztiválra, akikkel beszélgetéseken, felolvasásokon, dedikálásokon, könyvbemutatókon és irodalmi esteken találkozhatnak a látogatók.

Ezen felül koncertek, színházi bemutatók, kiállítások és filmvetítések is színesítik a programot.

A gyerekeknek szánt irodalom külön szekciót kap, a Gyerek(b)irodalom a kicsiknek szánt kiadványok népszerűsítése mellett családi programokkal is kedveskedik az érdeklődőknek a Millenáris D épületében.

Immár hagyomány, hogy minden évben egy-egy ország vagy régió kiemelt figyelmet kap, külön díszpavilont kapva. 2022-ben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (a szlovákiai Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület) közösen hozza el a szlovák és szlovákiai magyar irodalom legfontosabb alkotásait.

Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki az eseményen a Budapest Nagydíjat is átveheti.

A belarusz író és oknyomozó újságíró ukrán és fehérorosz szülőktől származik, iskolái elvégzése után újságírással kezdett el foglalkozni. Tényfeltáró cikkeit a Lukasenko-rezsim nem nézte jó szemmel, ezért 2000-ben el kellett hagynia Fehéroroszországot. Az International Cities of Refuge Network nevű szervezet segítségével menedékjogot kapott, Párizsban, Göteborgban és Berlinben is élt. 2011-ben visszaköltözött Minszkbe.

Az újságírás mellett a ’80-as évek óta irodalommal is foglalkozik. 1985-ben jelent meg első könyve, A háború nem asszonyi dolog címmel, amely magyarul is megjelent. A mű hamar népszerűvé vált, és több mint 2 millió példányban kelt el. A szovjet hatóságok azonban tiltakoztak ellene, és be is tiltották.

Művei közel 20 országban jelentek meg, 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet.”

Magyarul nyolc regénye olvasható, köztük az egyik legnépszerűbb, a 2016-ban megjelent Csernobili ima is.

A díszvendég és a kiemelt régió mellett lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az Európai Unió tagországainak fiatal prózaírói is, a nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

A megnyitó ünnepségre szeptember 29-én 16:00-kor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban. A fesztiválról további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Szvetlana Alekszijevics (fotó: David Levenson / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Brazíliában van valami őserő – beszélgetés Pál Ferenc műfordítóval, irodalomtörténésszel

Vajon miért volt olyan hatással Márai Sándorra egy brazil háború históriája, hogy Ítélet Canudosban címmel kisregényt írjon róla? Márai regénye apropóján a brazil irodalomról beszélgettünk Pál Ferenc műfordítóval és irodalomtörténésszel.
Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.