Könyv

Szvetlana Alekszijevics lesz a 27. Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

2022.07.13. 10:00
Ajánlom
A szeptember 29. és október 2. között zajló eseményre, melyen az irodalmi Nobel-díjas író is tiszteletét teszi, a korábbi évekhez hasonlóan a Millenárison kerül sor, korszerűbb és szebb kiállítóterekben.

A kiadók standjait három helyszínen, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület) valamint a Millenáris parkban állítják fel, az eseményen pedig a világ legrangosabb írói képviseltetik magukat.

25 ország közel 100 neves alkotóját, 400 hazai és határon túli magyar írót, tudóst és művészt várnak a szervezők a fesztiválra, akikkel beszélgetéseken, felolvasásokon, dedikálásokon, könyvbemutatókon és irodalmi esteken találkozhatnak a látogatók.

Ezen felül koncertek, színházi bemutatók, kiállítások és filmvetítések is színesítik a programot.

A gyerekeknek szánt irodalom külön szekciót kap, a Gyerek(b)irodalom a kicsiknek szánt kiadványok népszerűsítése mellett családi programokkal is kedveskedik az érdeklődőknek a Millenáris D épületében.

Immár hagyomány, hogy minden évben egy-egy ország vagy régió kiemelt figyelmet kap, külön díszpavilont kapva. 2022-ben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (a szlovákiai Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület) közösen hozza el a szlovák és szlovákiai magyar irodalom legfontosabb alkotásait.

Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki az eseményen a Budapest Nagydíjat is átveheti.

A belarusz író és oknyomozó újságíró ukrán és fehérorosz szülőktől származik, iskolái elvégzése után újságírással kezdett el foglalkozni. Tényfeltáró cikkeit a Lukasenko-rezsim nem nézte jó szemmel, ezért 2000-ben el kellett hagynia Fehéroroszországot. Az International Cities of Refuge Network nevű szervezet segítségével menedékjogot kapott, Párizsban, Göteborgban és Berlinben is élt. 2011-ben visszaköltözött Minszkbe.

Az újságírás mellett a ’80-as évek óta irodalommal is foglalkozik. 1985-ben jelent meg első könyve, A háború nem asszonyi dolog címmel, amely magyarul is megjelent. A mű hamar népszerűvé vált, és több mint 2 millió példányban kelt el. A szovjet hatóságok azonban tiltakoztak ellene, és be is tiltották.

Művei közel 20 országban jelentek meg, 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet.”

Magyarul nyolc regénye olvasható, köztük az egyik legnépszerűbb, a 2016-ban megjelent Csernobili ima is.

A díszvendég és a kiemelt régió mellett lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az Európai Unió tagországainak fiatal prózaírói is, a nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

A megnyitó ünnepségre szeptember 29-én 16:00-kor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban. A fesztiválról további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Szvetlana Alekszijevics (fotó: David Levenson / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.
Könyv ajánló

Goncourt-díjas szerző érkezik a Margó Fesztiválra

Több mint nyolcvan programmal várja az érdeklődőket a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ahol a könyvbemutatók és dedikálások mellett koncerteken is részt vehetünk. A fesztivál vendégei között nemzetközileg elismert szerzők is szerepelnek.
Könyv ajánló

Négy nap az irodalom bűvöletében – hamarosan kezdődik a Könyvfesztivál

27. alkalommal szervezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén a Nobel-díjas belorusz szerző, Szvetlana Alekszijevics lesz, mellette pedig bemutatkozik Szlovákia irodalma is. A háromnapos rendezvényen dedikálásokkal, pódiumbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal várják az érdeklődőket.
Könyv gyász

Elhunyt Mányoki Endre író, kritikus, szerkesztő

Hosszan tartó betegség után, 68 éves korában elhunyt Mányoki Endre író, kritikus, a Mozgó Világ, a Kortárs, a Hitel, az Irodalmi Jelen egykori szerkesztője – adta hírül a Litera.
Könyv podcast

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

Nyáron jelent meg második regénye, A majom szeme, amiben nem országunk kórképét, hanem a világ riasztó közeljövőjét kívánta megírni Tóth Krisztina. Grisnik Petra, a Lírástudók műsorvezetője arról is kérdezte az írót, milyen érzés „lefordítva lenni”, miért készül évekig egy regény, és milyen olvasói visszajelzéseknek örül leginkább.