Könyv

Tanulás helyett a túlélés volt a cél

A Nickel-fiúk könyvkritika
2020.04.17. 12:30
Ajánlom
Colson Whitehead A Nickel-fiúk című regényében nem az a célja, hogy minél szemléletesebben mutassa be az elnyomást és erőszakot, hanem a szisztematikus, felszín alatt futó rasszizmusra koncentrál.

A Florida School for Boys - más néven a Arthur G. Dozier School for Boys (AGDS) - 1900-ban nyílt meg. A reformnak címkézett bentlakásos iskolában problémás viselkedésű 8-21 évesek laktak és tanultak - mindenekelőtt pedig szenvedtek. Nem nehéz elképzelni, milyen körülmények között kellett élniük az abban az időben az ország legnagyobbjának számító, fiataloknak szánt intézményében: börtön-szerű hierarchia, állandó erőszak és rossz bánásmód, rasszizmus és teljes reménytelenség.

Az AGDS azonban ettől is borzalmasabb volt: miután 2009-ben az iskola elbukott egy állami ellenőrzésen, alaposabb vizsgálatok kezdődtek, amelyekből kiderült, hogy közel száz gyerek halt meg az intézmény falai között, akiket nemes egyszerűséggel elföldeltek az épületek mögötti udvaron.

Az iskola egykori tanulói és azok leszármazottai ma már Fehér házi fiúk néven alapítványt hoztak létre, amely igyekszik legalább utólag kiharcolni az igazságot és a tisztességet azok számára, akiket az AGDS falai között nyomorítottak vagy öltek meg. Róluk szól Colson Whitehead legújabb könyve, ők a Nickel-fiúk. Az író 2017-es, Pulitzer-díjas A földalatti vasút című nagysikerű regénye óta itthon is ismert; legújabb könyve az előzőhöz hasonlóan az amerikai történelem egy kevésbé ismert szeletén keresztül igyekszik bemutatni az afro-amerikaiak sorsát, na meg azt, hogy mi zajlik a "szabadság országában" a felszín alatt.

Colson Whitehead

Colson Whitehead (Fotó/Forrás: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

A regény főhőse Elwood Curtis, aki többszörösen hátrányos helyzete - feketeként egy szegregált városrészben lakik, ráadásul szülei is elhagyták - ellenére nem adja fel álmait, és szentül hisz Martin Luther King szavaiban, miszerint ő is van olyan jó, mint mások. Szorgalmas és jól tanul - ám egy szerencsétlen véletlen miatt gondosan felépített jövőképe egy pillanat alatt füstbe megy, ő pedig a Nickel Akadémia diákja lesz.

A sztori kísértetiesen hasonlít a 12 év rabszolgaság című Oscar-díjas mozihoz, amiben szintén egy sorstársaihoz képest kitüntetett helyzetben lévő főhős szabadságát törik ketté.

1709436-111529.jpg

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Whitehead azonban a filmmel és sok, a témában készült egyéb művel ellentétben egyáltalán nem szenvedéspornót akart alkotni - azaz a könyv lényege nem az, hogy minél szemléletesebben bemutassa az elnyomást és erőszakot.

Ehelyett a szisztematikus, felszín alatt futó rasszizmusra koncentrál: a Nickel Akadémiát nem veszi körül szögesdrót, nincsenek őrök vagy kamerák - az ott lakókra ugyanis gyakorlatilag ugyanaz vár a külvilágban is, csak talán kevésbé koncentrált formában. Így megszökhetnek ugyan, de néhány napi bolyongás után ilyen-olyan módon úgyis visszakerülnek - nem vár rájuk ugyanis senki, nincs aki megmentse őket. Az iskola épületei kívülről jellemzően csillognak-villognak, így a járókelők számára úgy tűnik, mintha egy elit iskoláról lenne szó - azt pedig úgyis csak a bentlakók tapasztalják, hogy valójában omladoznak a falak, a padló repedezett, a sarokban pedig kosz és mocsok ül.

A föld alatti vasúthoz hasonlóan A Nickel-fiúk is tömör, szikár és meglepően rövid: a regény első felében megismerjük főhősünket, majd következnek az iskolában történtek - mindezeket pedig átszövik a jelenből származó epizódok. Whitehead nem építgeti hosszan, milyen az intézmény hangulata, hogyan néz ki a hierarchia, miként törik meg a diákokat vagy hogy mit gondol minderről a közvélemény. Mindegyik aspektusra egy-egy mozzanat jut,

így a regény, bár hosszát tekintve abszolút regényszámba megy (269 oldal), olvasáskor egy kisregény érzetét kelti.

Mindez persze nem baj, hiszen az író olyan tűpontosan válogatta ki az epizódokat, hogy azok nem szájbarágósak, ám épp elég érzékletesek. Ám sok szempontból hiányzik, hogy az eseményekben, a körülményekben jobban elmélyedjünk: kellene még egy kis idő, még pár oldal vagy fejezet hogy kicsit magunkba szívjuk a hangulatot, leülepedjenek az olvasottak. A Nickel-fiúk így is hatásos, ám a bőr alá kúszó, hosszú ideig kitartott megdöbbenés helyett inkább olyan érzetet kelt, mint a valóság által ránk szabott, erőteljes pofon.

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2019. október 10.

A kötet megrendelhető a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Zenés színház

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Színház

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Polgárnak lenni – Online könyvbemutató Kolosi Tamással és Ferenczi Borbálával

Október 28-án 18 órakor a Tények és Tanúk sorozat új kötetéről beszélget G. Tóth Ilda újságíró Kolosi Tamás Széchenyi-díjas szociológussal és Ferenczi Borbálával a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv kritika

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.