Könyv

Tanulás helyett a túlélés volt a cél

A Nickel-fiúk könyvkritika
2020.04.17. 12:30
Ajánlom
Colson Whitehead A Nickel-fiúk című regényében nem az a célja, hogy minél szemléletesebben mutassa be az elnyomást és erőszakot, hanem a szisztematikus, felszín alatt futó rasszizmusra koncentrál.

A Florida School for Boys - más néven a Arthur G. Dozier School for Boys (AGDS) - 1900-ban nyílt meg. A reformnak címkézett bentlakásos iskolában problémás viselkedésű 8-21 évesek laktak és tanultak - mindenekelőtt pedig szenvedtek. Nem nehéz elképzelni, milyen körülmények között kellett élniük az abban az időben az ország legnagyobbjának számító, fiataloknak szánt intézményében: börtön-szerű hierarchia, állandó erőszak és rossz bánásmód, rasszizmus és teljes reménytelenség.

Az AGDS azonban ettől is borzalmasabb volt: miután 2009-ben az iskola elbukott egy állami ellenőrzésen, alaposabb vizsgálatok kezdődtek, amelyekből kiderült, hogy közel száz gyerek halt meg az intézmény falai között, akiket nemes egyszerűséggel elföldeltek az épületek mögötti udvaron.

Az iskola egykori tanulói és azok leszármazottai ma már Fehér házi fiúk néven alapítványt hoztak létre, amely igyekszik legalább utólag kiharcolni az igazságot és a tisztességet azok számára, akiket az AGDS falai között nyomorítottak vagy öltek meg. Róluk szól Colson Whitehead legújabb könyve, ők a Nickel-fiúk. Az író 2017-es, Pulitzer-díjas A földalatti vasút című nagysikerű regénye óta itthon is ismert; legújabb könyve az előzőhöz hasonlóan az amerikai történelem egy kevésbé ismert szeletén keresztül igyekszik bemutatni az afro-amerikaiak sorsát, na meg azt, hogy mi zajlik a "szabadság országában" a felszín alatt.

Colson Whitehead

Colson Whitehead (Fotó/Forrás: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

A regény főhőse Elwood Curtis, aki többszörösen hátrányos helyzete - feketeként egy szegregált városrészben lakik, ráadásul szülei is elhagyták - ellenére nem adja fel álmait, és szentül hisz Martin Luther King szavaiban, miszerint ő is van olyan jó, mint mások. Szorgalmas és jól tanul - ám egy szerencsétlen véletlen miatt gondosan felépített jövőképe egy pillanat alatt füstbe megy, ő pedig a Nickel Akadémia diákja lesz.

A sztori kísértetiesen hasonlít a 12 év rabszolgaság című Oscar-díjas mozihoz, amiben szintén egy sorstársaihoz képest kitüntetett helyzetben lévő főhős szabadságát törik ketté.

1709436-111529.jpg

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Whitehead azonban a filmmel és sok, a témában készült egyéb művel ellentétben egyáltalán nem szenvedéspornót akart alkotni - azaz a könyv lényege nem az, hogy minél szemléletesebben bemutassa az elnyomást és erőszakot.

Ehelyett a szisztematikus, felszín alatt futó rasszizmusra koncentrál: a Nickel Akadémiát nem veszi körül szögesdrót, nincsenek őrök vagy kamerák - az ott lakókra ugyanis gyakorlatilag ugyanaz vár a külvilágban is, csak talán kevésbé koncentrált formában. Így megszökhetnek ugyan, de néhány napi bolyongás után ilyen-olyan módon úgyis visszakerülnek - nem vár rájuk ugyanis senki, nincs aki megmentse őket. Az iskola épületei kívülről jellemzően csillognak-villognak, így a járókelők számára úgy tűnik, mintha egy elit iskoláról lenne szó - azt pedig úgyis csak a bentlakók tapasztalják, hogy valójában omladoznak a falak, a padló repedezett, a sarokban pedig kosz és mocsok ül.

A föld alatti vasúthoz hasonlóan A Nickel-fiúk is tömör, szikár és meglepően rövid: a regény első felében megismerjük főhősünket, majd következnek az iskolában történtek - mindezeket pedig átszövik a jelenből származó epizódok. Whitehead nem építgeti hosszan, milyen az intézmény hangulata, hogyan néz ki a hierarchia, miként törik meg a diákokat vagy hogy mit gondol minderről a közvélemény. Mindegyik aspektusra egy-egy mozzanat jut,

így a regény, bár hosszát tekintve abszolút regényszámba megy (269 oldal), olvasáskor egy kisregény érzetét kelti.

Mindez persze nem baj, hiszen az író olyan tűpontosan válogatta ki az epizódokat, hogy azok nem szájbarágósak, ám épp elég érzékletesek. Ám sok szempontból hiányzik, hogy az eseményekben, a körülményekben jobban elmélyedjünk: kellene még egy kis idő, még pár oldal vagy fejezet hogy kicsit magunkba szívjuk a hangulatot, leülepedjenek az olvasottak. A Nickel-fiúk így is hatásos, ám a bőr alá kúszó, hosszú ideig kitartott megdöbbenés helyett inkább olyan érzetet kelt, mint a valóság által ránk szabott, erőteljes pofon.

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2019. október 10.

A kötet megrendelhető a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.
Könyv ajánló

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.
Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Erdős Virággal, Király Leventével és Ann Napolitanóval

Május 29-én 16 órától Erdős Virággal beszélgetnek a Hősöm című új kötetéről, 17 órától az Ezüst madarak szerzőjét, Ann Napolitanót kérdezik, majd 18 órától Király Levente, a Nem kötelező című kötet szerkesztője mesél a frissen megjelent szöveggyűjteményről a Líra Könyv Facebook oldalán.