Könyv

Tarzan nemcsak írója, de Jane Goodall sorsát is megváltoztatta

2020.03.19. 16:55
Ajánlom
A nyomorból mentette ki szerzőjét, a hetven éve, 1950. március 19-én elhunyt Edgar Rice Burroughs amerikai írót, a dzsungelben nevelkedett, természetfeletti képességekkel rendelkező Tarzan története. 
BurroughsEdgarRice-213842.jpg

Edgar Rice Burroughs 1920-ban (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Jómódú chicagói családban született 1875. szeptember 1-jén, apja kereskedő és polgárháborús veterán volt. Burroughs előkelő magániskolák sorából bukott ki, majd 1895-ben egy katonai iskolában végzett. A West Point katonai akadémiára azonban nem vették fel.

Jelentkezett közkatonának, abban a reményben, hogy ha kitünteti magát valamilyen veszélyes küldetésben, akkor tiszt válhat belőle.

Ezen logika mentén az akkori legrosszabb beosztásra kérte magát: az arizonai lovasságnál teljesített szolgálatot.

Az arizonai sivatagban fekvő Fort Grant támaszponton - ahogy ő fogalmazott - "az apacsok üldözése" volt a feladata. "De szerencsémre soha egyetlen egyet sem sikerült elkapnom" - idézte fel ezt az időszakot. Hamarosan elege is lett a helyből és apja segítségével, annak befolyásos politikus barátai révén sikerült elintéznie az áthelyezését. 1897-ben hátat fordított a seregnek.

Princess_of_Mars_large-213450.jpg

A Mars hercegnője (1912) (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

1900-ban feleségül vette Emma Centennia Hulbertet, aki hűségesen követte férjét az elkövetkező tizenegy éven át, amikor a férfi egyre gyarapodó családját keresztül-kasul utaztatta egész Amerikán olyan munkákból tengődve, mint cowboy, boltos, aranyásó, sőt még "képzett könyvelő" is volt, bár semmit nem konyított a dologhoz. Volt a vasúti rendőrség tagja, egy vállalati gyorsíró osztály vezetője, egy reklámügynökség munkatársa és egy darabig írószereket is árult.

Bármibe fogott azonban, az mind kudarcra volt ítélve.

Előfordult, hogy Burroughs a saját óráját és felesége ékszereit zálogba adva tudott ételt és szenet vásárolni két gyereke és terhes felesége számára.

A gyakran depressziós férfi talán a mindennapi problémák elől menekült sötét humorú képregényeibe és másik világokról szóló fantasztikus tündérmesékbe vagy feleségét próbálta szórakoztatni, kiadásra azonban nem gondolt.

Burroughs_phone-213842.jpg

Burroughs telefonál (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

A saját szórakoztatására gyártott történetek, mint megélhetési lehetőség akkor merült fel, amikor 35 évesen elérte a mélypontot. Egy ceruzahegyezőket árusító ügynökséget vezetett. "Én nem árultam hegyezőket, csak az ügynököknek adtam tanácsot. A nyugodt pillanatokban, amíg vártam, hogy visszaérjenek és beszámoljanak a kudarcaikról, elkezdtem írni a Mars isteneit, az első történetemet" - mesélte írói pályája kezdeteiről.  

“Fogalmam sem volt, hogyan kell regényt írni, vagy hogy mennyit lehet ezzel keresni. Ha lett volna róla bármi fogalmam, soha eszembe se jutott volna egy fél regényt papírra vetni, de megtettem. Thomas Newell Metcalf, az All-Story Magazine akkori szerkesztője azt írta, hogy tetszett neki a történet első fele és ha a második is ilyen jó, akkor kiadja.

Ha nem bátorít, talán soha nem fejeztem volna be a könyvet és egyúttal ez lett volna az írói karrierem vége is.

Hiszen nem belső indíttatásból írtam, és nem is azért, mert szerettem írni. Azért írtam, mert volt egy feleségem és két gyerekem - ez a kombináció pénz nélkül nem működhet."

Bookplate_of_Edgar_Rice_Burroughs-215028.jpg

Burroughs ex libris pecsétje: Tarzan a kezében tartja a Marsot, körülötte az író más történeteiből vett karakterek és az érdeklődési köreire utaló szimbólumok, (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

"Befejeztem a regény második részét és 400 dollárt kaptam, hogy egy magazinban folytatásokban megjelenjen. Ez a csekk volt életem első igazán nagy eseménye. Ma már nincs az a pénz, ami visszaadná azt a borzongató érzést, ami akkor járt át, amikor megkaptam azt a 400 dollárt."

A nyomorból az írás mentette ki: mindig is nagy kedvelője volt a képregényeknek és a ponyvairodalomnak.

1912-ben megszületett első műve, A Mars holdjai alatt, amelyből később egész sorozatot kerekített - és az eredmény őt igazolta, művei kelendőnek bizonyultak. Később bevallotta, hogy a sztorikat, különösen azokat, amik másik világban játszódnak legalább annyira a saját szórakoztatására írta, mint az olvasóiéra.

A marsi történetekkel párhuzamosan született meg fejében Tarzan figurája, akinek

első története, a Tarzan, a majomember 1914-ben jelent meg. Ezt később még 24 könyv követte, ezeket több mint 50 nyelvre fordították le,

és még felsorolni is nehéz, hány képregény-, film-, televízió- és rádióváltozat készült belőlük. A félig vad-, félig nemesember, tisztaszívű, intelligens és erős Tarzan figurája rabul ejtette az olvasókat, a kaland, az izgalom, a romantika, a szerelmi szál is mindvégig fenntartotta érdeklődésüket.

Tarzan alakja a filmvásznon először 1918-ban tűnt fel, ekkor még némafilmben.

A filmszéria 1932-től vált sikeressé, amikor a szerepet az igazán impozáns testfelépítésű, magyar származású egykori olimpiai bajnok úszó, Johnny Weissmüller vette át,

aki 19 alkalommal keltette életre a figurát, és azóta is újabb és Tarzan-filmek készülnek. A siker Burroughs pénztárcájára is jótékonyan hatott, saját kiadóvállalatot alapított, és Hollywood környékén birtokot vásárolt, hogy a Tarzan-filmek forgatásának közelében lehessen, a helyet később Tarzanának nevezte el.

A fantasy műfajától sem szakadt el teljesen, sorra írta kalandos történeteit a Vénuszról, a Föld belsejéről, a Déli-sarkról, összesen 68 regénye jelent meg.

Burroughs_reading-213452.jpg

Burroughs a Tarzan egyik kötetét olvasva (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

1933-ban California Beach polgármesterévé választották, a II. világháború idején, 66 évesen a Los Angeles Times legidősebb haditudósítója volt, de írt cikkeket a Honolulu Advertiser című lapnak is. A háború után a kaliforniai Encinóban telepedett le, és ott is halt meg 1950. március 19-én. Állítólag épp egy képregényt olvasgatott az ágyában, amikor a szívroham végzett vele.

Az ő nevét viseli a Marson található Burroughs-kráter, és 2003-ban bekerült a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába. 

A Tarzan történeteknek sok lelkes híve akadt, számos híresség hivatkozik rájuk, mint inspirációs forrásra, például Ray Bradbury, Carl Sagan, Arthur Clarke, Ronald Reagan, Billy Graham, George Lucas, vagy James Cameron.

Jane Goodall, aki néhány évvel ezelőtti budapesti látogatása során mesélt arról, hogy ezek a könyvek inspirálták a pályáját.

Tízévesen már ideje nagy részét könyvtárban vagy antikváriumban töltötte. Utóbbiban szerezte be egyik kedvencét, a Tarzan, a majomember zsebkönyv változatát. A kislány úgy érezte, hogy Tarzan nem a megfelelő Jane-t vette feleségül, és elhatározta, ha felnő, ő is elmegy Afrikába a majmokkal élni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.