Könyv

Tarzan nemcsak írója, de Jane Goodall sorsát is megváltoztatta

2020.03.19. 16:55
Ajánlom
A nyomorból mentette ki szerzőjét, a hetven éve, 1950. március 19-én elhunyt Edgar Rice Burroughs amerikai írót, a dzsungelben nevelkedett, természetfeletti képességekkel rendelkező Tarzan története. 
BurroughsEdgarRice-213842.jpg

Edgar Rice Burroughs 1920-ban (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Jómódú chicagói családban született 1875. szeptember 1-jén, apja kereskedő és polgárháborús veterán volt. Burroughs előkelő magániskolák sorából bukott ki, majd 1895-ben egy katonai iskolában végzett. A West Point katonai akadémiára azonban nem vették fel.

Jelentkezett közkatonának, abban a reményben, hogy ha kitünteti magát valamilyen veszélyes küldetésben, akkor tiszt válhat belőle.

Ezen logika mentén az akkori legrosszabb beosztásra kérte magát: az arizonai lovasságnál teljesített szolgálatot.

Az arizonai sivatagban fekvő Fort Grant támaszponton - ahogy ő fogalmazott - "az apacsok üldözése" volt a feladata. "De szerencsémre soha egyetlen egyet sem sikerült elkapnom" - idézte fel ezt az időszakot. Hamarosan elege is lett a helyből és apja segítségével, annak befolyásos politikus barátai révén sikerült elintéznie az áthelyezését. 1897-ben hátat fordított a seregnek.

Princess_of_Mars_large-213450.jpg

A Mars hercegnője (1912) (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

1900-ban feleségül vette Emma Centennia Hulbertet, aki hűségesen követte férjét az elkövetkező tizenegy éven át, amikor a férfi egyre gyarapodó családját keresztül-kasul utaztatta egész Amerikán olyan munkákból tengődve, mint cowboy, boltos, aranyásó, sőt még "képzett könyvelő" is volt, bár semmit nem konyított a dologhoz. Volt a vasúti rendőrség tagja, egy vállalati gyorsíró osztály vezetője, egy reklámügynökség munkatársa és egy darabig írószereket is árult.

Bármibe fogott azonban, az mind kudarcra volt ítélve.

Előfordult, hogy Burroughs a saját óráját és felesége ékszereit zálogba adva tudott ételt és szenet vásárolni két gyereke és terhes felesége számára.

A gyakran depressziós férfi talán a mindennapi problémák elől menekült sötét humorú képregényeibe és másik világokról szóló fantasztikus tündérmesékbe vagy feleségét próbálta szórakoztatni, kiadásra azonban nem gondolt.

Burroughs_phone-213842.jpg

Burroughs telefonál (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

A saját szórakoztatására gyártott történetek, mint megélhetési lehetőség akkor merült fel, amikor 35 évesen elérte a mélypontot. Egy ceruzahegyezőket árusító ügynökséget vezetett. "Én nem árultam hegyezőket, csak az ügynököknek adtam tanácsot. A nyugodt pillanatokban, amíg vártam, hogy visszaérjenek és beszámoljanak a kudarcaikról, elkezdtem írni a Mars isteneit, az első történetemet" - mesélte írói pályája kezdeteiről.  

“Fogalmam sem volt, hogyan kell regényt írni, vagy hogy mennyit lehet ezzel keresni. Ha lett volna róla bármi fogalmam, soha eszembe se jutott volna egy fél regényt papírra vetni, de megtettem. Thomas Newell Metcalf, az All-Story Magazine akkori szerkesztője azt írta, hogy tetszett neki a történet első fele és ha a második is ilyen jó, akkor kiadja.

Ha nem bátorít, talán soha nem fejeztem volna be a könyvet és egyúttal ez lett volna az írói karrierem vége is.

Hiszen nem belső indíttatásból írtam, és nem is azért, mert szerettem írni. Azért írtam, mert volt egy feleségem és két gyerekem - ez a kombináció pénz nélkül nem működhet."

Bookplate_of_Edgar_Rice_Burroughs-215028.jpg

Burroughs ex libris pecsétje: Tarzan a kezében tartja a Marsot, körülötte az író más történeteiből vett karakterek és az érdeklődési köreire utaló szimbólumok, (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

"Befejeztem a regény második részét és 400 dollárt kaptam, hogy egy magazinban folytatásokban megjelenjen. Ez a csekk volt életem első igazán nagy eseménye. Ma már nincs az a pénz, ami visszaadná azt a borzongató érzést, ami akkor járt át, amikor megkaptam azt a 400 dollárt."

A nyomorból az írás mentette ki: mindig is nagy kedvelője volt a képregényeknek és a ponyvairodalomnak.

1912-ben megszületett első műve, A Mars holdjai alatt, amelyből később egész sorozatot kerekített - és az eredmény őt igazolta, művei kelendőnek bizonyultak. Később bevallotta, hogy a sztorikat, különösen azokat, amik másik világban játszódnak legalább annyira a saját szórakoztatására írta, mint az olvasóiéra.

A marsi történetekkel párhuzamosan született meg fejében Tarzan figurája, akinek

első története, a Tarzan, a majomember 1914-ben jelent meg. Ezt később még 24 könyv követte, ezeket több mint 50 nyelvre fordították le,

és még felsorolni is nehéz, hány képregény-, film-, televízió- és rádióváltozat készült belőlük. A félig vad-, félig nemesember, tisztaszívű, intelligens és erős Tarzan figurája rabul ejtette az olvasókat, a kaland, az izgalom, a romantika, a szerelmi szál is mindvégig fenntartotta érdeklődésüket.

Tarzan alakja a filmvásznon először 1918-ban tűnt fel, ekkor még némafilmben.

A filmszéria 1932-től vált sikeressé, amikor a szerepet az igazán impozáns testfelépítésű, magyar származású egykori olimpiai bajnok úszó, Johnny Weissmüller vette át,

aki 19 alkalommal keltette életre a figurát, és azóta is újabb és Tarzan-filmek készülnek. A siker Burroughs pénztárcájára is jótékonyan hatott, saját kiadóvállalatot alapított, és Hollywood környékén birtokot vásárolt, hogy a Tarzan-filmek forgatásának közelében lehessen, a helyet később Tarzanának nevezte el.

A fantasy műfajától sem szakadt el teljesen, sorra írta kalandos történeteit a Vénuszról, a Föld belsejéről, a Déli-sarkról, összesen 68 regénye jelent meg.

Burroughs_reading-213452.jpg

Burroughs a Tarzan egyik kötetét olvasva (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

1933-ban California Beach polgármesterévé választották, a II. világháború idején, 66 évesen a Los Angeles Times legidősebb haditudósítója volt, de írt cikkeket a Honolulu Advertiser című lapnak is. A háború után a kaliforniai Encinóban telepedett le, és ott is halt meg 1950. március 19-én. Állítólag épp egy képregényt olvasgatott az ágyában, amikor a szívroham végzett vele.

Az ő nevét viseli a Marson található Burroughs-kráter, és 2003-ban bekerült a Science Fiction és Fantasy Hírességek Csarnokába. 

A Tarzan történeteknek sok lelkes híve akadt, számos híresség hivatkozik rájuk, mint inspirációs forrásra, például Ray Bradbury, Carl Sagan, Arthur Clarke, Ronald Reagan, Billy Graham, George Lucas, vagy James Cameron.

Jane Goodall, aki néhány évvel ezelőtti budapesti látogatása során mesélt arról, hogy ezek a könyvek inspirálták a pályáját.

Tízévesen már ideje nagy részét könyvtárban vagy antikváriumban töltötte. Utóbbiban szerezte be egyik kedvencét, a Tarzan, a majomember zsebkönyv változatát. A kislány úgy érezte, hogy Tarzan nem a megfelelő Jane-t vette feleségül, és elhatározta, ha felnő, ő is elmegy Afrikába a majmokkal élni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Könyv hír

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Könyv ajánló

Könyvfesztivál gyerekszemmel – ezekkel az újdonságokkal készül a Pagony

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol kedvünkre böngészhetünk a gyerekkönyvkiadók gazdag kínálatában. A Pagony legfrissebb kötetei között az egészen piciktől a kamasz korosztályig mindenkinek találunk izgalmas olvasnivalót – ebből hoztunk most egy válogatást.
Könyv hír

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.