Könyv

Te ünnepled a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját?

2020.01.20. 16:25
Ajánlom
Február 14-én ismét kapjon könyvet minden gyerek!

Magyarországon hatodik éve ünnepelik meg a Magyar Gyermekirodalmi Intézet február 14-én a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját. A kezdeményezés egy önkéntes felhívás mindenki számára.

Célja, hogy minél több gyerek jusson hozzá könyvekhez, és kapjon kedvet az olvasáshoz.

A Nemzetközi Könyvajándékozás Napján arra hívnak fel, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet ajándékba február 14-én.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet ezért arra kér mindenkit, hogy ezen a napon:

– ajándékozzon könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek;

– vagy hagyjon könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.);

– vagy ajándékozzon jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.

konyvajandek-204154.jpg

Nemzetközi Könyvajándékozás Napja (Fotó/Forrás: Magyar Gyermekirodalmi Intézet )

Az ügy önkéntes szerveződésű, ezért mindenki segítségére számítanak a kezdeményezők, hogy minél több gyerek és felnőtt ünnepelhesse a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját. Mindemellett mindenkit bátorítanak arra, hogy segítse egész évben azon nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel, gyermekirodalmi tanácsadással látják el a gyerekeket és a felnőtteket.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet kampányának plakátját idén a többszörösen díjazott illusztrátor, Kárpáti Tibor készítette. A mesebeli farkas látható rajta, amint épp egy könyvvel kedveskedik Piroskának az erdő mélyén. Gondoljunk bele, mennyire más vége lesz így ennek a mesének. Ez az apró gesztus bizony sorsfordító lehet!

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet továbbá a kezdeményezés népszerűsítése mellett pályázatot ír ki iskoláknak, könyvtáraknak, közintézményeknek, hogy arra buzdítsa őket: érdemes bekapcsolódni. Ennek részleteiről a weboldalon lehet tájékozódni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Százharminc éves Debrecen első nyilvános könyvtára

 A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 130 évvel ezelőtt megnyitotta olvasótermét, ezzel létrejött Debrecen első nyilvános könyvtára.
Könyv magazin

Az irodalom "bonyolult" férfialakjainak társkereső hirdetései

A könyvekben élvezzük a bonyolult jellemmel rendelkező titokzatos férfiakat, akik nehéz sorsot cipelnek, esetleg titkokat is rejtegetnek. Kérdés, hogy ezek a tulajdonságok egy randi esetén is ilyen vonzóak lennének-e.
Könyv ajánló

Napi Tandori a Tiszatájon

A Tiszatáj folyóirat és a Tiszatájonline szerkesztősége sorozatot indít, a szerző kéziratos töredékeiből, vázlataiból, írásokból és rajzokból, valamint a művész jellegzetes ideogrammáiból naponta bemutatnak egyet.
Könyv magazin

Tönkretették a Doktor Zsivágó írójának életét a Nobel-díj miatt

Az orosz költő, író eleinte festőnek, majd zenei pályára készült, zeneelméletet és zeneszerzést is tanult a moszkvai konzervatóriumban. 1890. február 10-én, 130 éve született Borisz Paszternak.
Könyv hír

Milan Kundera művei több mint 2700 kiadásban jelentek meg

Milan Kundera Párizsban élő cseh író műveinek eddig legkedvesebb 2739 kiadása jelent meg a világon, több tucat - köztük perzsa, szingaléz, maláj, kurd, hindi és urdu - nyelven - derül ki a Milan Kundera fordításokban című, Csehországban most megjelent tanulmánykötetből.