Könyv

Te ünnepled a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját?

2020.01.20. 16:25
Ajánlom
Február 14-én ismét kapjon könyvet minden gyerek!

Magyarországon hatodik éve ünnepelik meg a Magyar Gyermekirodalmi Intézet február 14-én a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját. A kezdeményezés egy önkéntes felhívás mindenki számára.

Célja, hogy minél több gyerek jusson hozzá könyvekhez, és kapjon kedvet az olvasáshoz.

A Nemzetközi Könyvajándékozás Napján arra hívnak fel, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet ajándékba február 14-én.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet ezért arra kér mindenkit, hogy ezen a napon:

– ajándékozzon könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek;

– vagy hagyjon könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.);

– vagy ajándékozzon jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.

konyvajandek-204154.jpg

Nemzetközi Könyvajándékozás Napja (Fotó/Forrás: Magyar Gyermekirodalmi Intézet )

Az ügy önkéntes szerveződésű, ezért mindenki segítségére számítanak a kezdeményezők, hogy minél több gyerek és felnőtt ünnepelhesse a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját. Mindemellett mindenkit bátorítanak arra, hogy segítse egész évben azon nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel, gyermekirodalmi tanácsadással látják el a gyerekeket és a felnőtteket.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet kampányának plakátját idén a többszörösen díjazott illusztrátor, Kárpáti Tibor készítette. A mesebeli farkas látható rajta, amint épp egy könyvvel kedveskedik Piroskának az erdő mélyén. Gondoljunk bele, mennyire más vége lesz így ennek a mesének. Ez az apró gesztus bizony sorsfordító lehet!

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet továbbá a kezdeményezés népszerűsítése mellett pályázatot ír ki iskoláknak, könyvtáraknak, közintézményeknek, hogy arra buzdítsa őket: érdemes bekapcsolódni. Ennek részleteiről a weboldalon lehet tájékozódni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Könyv újranyitás

Szerte az országban újra nyitnak a könyvesboltok

A járványügyi szabályoknak megfelelően a maszkviselés és a négyzetméter-alapú távolságtartás továbbra is kötelező. Az üzletek átvevőhelyként is működnek és a bankkártyás fizetést preferálják.