Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

2019.06.23. 11:05
Ajánlom
A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

A posztumusz DIA-tagság biztosíték az életmű közzétételére, egyedülálló lehetőség az alkotói életmű széleskörű hozzáférhetőségének megteremtéséhez és közkinccsé válásához. A DIA az életmű közzétételének lehetőségéért az örökös részére anyagi ellentételezést nyújt.

Rendkívüli szavazási eljárással, nagy többséggel, egyhangúan döntöttek az akadémia tagjai Térey János posztumusz felvételéről a Digitális Irodalmi Akadémiába. 

A DIA szabályzata értelmében a posztumusz tagot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója jelöli. A közösségi megbecsülés jeleként, a műértő közvélemény igényét és az irodalmi alkotások kvalitását szem előtt tartva, Demeter Szilárd az életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey Jánost soron kívül jelölte a DIA-tagságra.
A döntés eredményeként Térey János irodalmi életműve így elérhető lesz majd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által fenntartott www.dia.hu honlapon.

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai

ÁGH István ÁPRILY Lajos BAKA István BALLA Zsófia BELLA István BERTHA Bulcsu BERTÓK László BODOR Ádám BUDA Ferenc CSOÓRI Sándor CSORBA Győző CSUKÁS István DARVASI László DÉRY Tibor DOBOS László ESTERHÁZY Péter FALUDY György FEJES Endre FEKETE Sándor FÜST Milán GERGELY Ágnes GYURKÓ László GYURKOVICS Tibor HAJNÓCZY Péter HATÁR Győző HUBAY Miklós ILLYÉS Gyula JÉKELY Zoltán JÓKAI Anna JUHÁSZ Ferenc KÁLNOKY László KÁNTOR Péter KÁNYÁDI Sándor KARDOS G. György KASSÁK Lajos KERTÉSZ Imre KONRÁD György KORMOS István KOVÁCS András Ferenc KRASZNAHORKAI László KUCZKA Péter LAKATOS István LÁSZLÓFFY Aladár LATOR László LÁZÁR Ervin LENGYEL Balázs LENGYEL Péter MÁNDY Iván MARNO János MARSALL László MÉRAY Tibor MÉSZÖLY Miklós MOLDOVA György NÁDAS Péter NAGY Gáspár NAGY László NEMES Nagy Ágnes NÉMETH László ORAVECZ Imre ORBÁN Ottó OTTLIK Géza ÖRKÉNY István PÁLYI András PARTI Nagy Lajos PÁSKÁNDI Géza PETRI György PILINSZKY János RÁBA György RÁKOS Sándor RAKOVSZKY Zsuzsa SÁNTA Ferenc SOMLYÓ György SPIRÓ György SÜTŐ András SZABÓ Lőrinc SZABÓ Magda SZAKONYI Károly SZENTKUTHY Miklós SZILÁGYI István TAKÁCS Zsuzsa TAKÁTS Gyula TAMÁSI Áron TANDORI Dezső TERSÁNSZKY Józsi Jenő TOLNAI Ottó UTASSY József VÁRADY Szabolcs VAS István VASADI Péter ZÁVADA Pál ZELK Zoltán

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfelmetsző garázdálkodik egy angol kisvárosban

A helyi könyvtárban és egy adományboltban is könyvek tucatjait szaggatta meg a titokzatos elkövető, majd visszahelyezte őket polcra.
Könyv Film

Magyarországra jön a Szólíts a neveden szerzője

André Aciman a regény folytatásával együtt érkezik hazánkba ősszel.
Könyv ajánló

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv interjú

„Az írók csak a könyvekben mondanak igazat” – interjú Háy Jánossal

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb figuráit veszi számba. A Kik vagytok ti? nem tankönyv, de Háy reméli, tanárok, diákok és mindenki más is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Emellett az irodalomoktatásról és az írói szerepekről is kérdeztük.
Könyv Budapest ikonikus könyvesboltjai

Tűzeset, rablás és különleges vásárlói kérések az ország egykori első önkiszolgáló könyvesboltjában

Egykor az ország legnagyobb könyvesboltja volt, de ma is őrzi évtizedekkel ezelőtti hangulatát - és polcait. A Fókusz Könyváruház boltvezetője mesélt nekünk az üzlet történetéről és arról is, miért izgalmas itt dolgozni.