Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

2019.06.23. 11:05
Ajánlom
A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

A posztumusz DIA-tagság biztosíték az életmű közzétételére, egyedülálló lehetőség az alkotói életmű széleskörű hozzáférhetőségének megteremtéséhez és közkinccsé válásához. A DIA az életmű közzétételének lehetőségéért az örökös részére anyagi ellentételezést nyújt.

Rendkívüli szavazási eljárással, nagy többséggel, egyhangúan döntöttek az akadémia tagjai Térey János posztumusz felvételéről a Digitális Irodalmi Akadémiába. 

A DIA szabályzata értelmében a posztumusz tagot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója jelöli. A közösségi megbecsülés jeleként, a műértő közvélemény igényét és az irodalmi alkotások kvalitását szem előtt tartva, Demeter Szilárd az életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey Jánost soron kívül jelölte a DIA-tagságra.
A döntés eredményeként Térey János irodalmi életműve így elérhető lesz majd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által fenntartott www.dia.hu honlapon.

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai

ÁGH István ÁPRILY Lajos BAKA István BALLA Zsófia BELLA István BERTHA Bulcsu BERTÓK László BODOR Ádám BUDA Ferenc CSOÓRI Sándor CSORBA Győző CSUKÁS István DARVASI László DÉRY Tibor DOBOS László ESTERHÁZY Péter FALUDY György FEJES Endre FEKETE Sándor FÜST Milán GERGELY Ágnes GYURKÓ László GYURKOVICS Tibor HAJNÓCZY Péter HATÁR Győző HUBAY Miklós ILLYÉS Gyula JÉKELY Zoltán JÓKAI Anna JUHÁSZ Ferenc KÁLNOKY László KÁNTOR Péter KÁNYÁDI Sándor KARDOS G. György KASSÁK Lajos KERTÉSZ Imre KONRÁD György KORMOS István KOVÁCS András Ferenc KRASZNAHORKAI László KUCZKA Péter LAKATOS István LÁSZLÓFFY Aladár LATOR László LÁZÁR Ervin LENGYEL Balázs LENGYEL Péter MÁNDY Iván MARNO János MARSALL László MÉRAY Tibor MÉSZÖLY Miklós MOLDOVA György NÁDAS Péter NAGY Gáspár NAGY László NEMES Nagy Ágnes NÉMETH László ORAVECZ Imre ORBÁN Ottó OTTLIK Géza ÖRKÉNY István PÁLYI András PARTI Nagy Lajos PÁSKÁNDI Géza PETRI György PILINSZKY János RÁBA György RÁKOS Sándor RAKOVSZKY Zsuzsa SÁNTA Ferenc SOMLYÓ György SPIRÓ György SÜTŐ András SZABÓ Lőrinc SZABÓ Magda SZAKONYI Károly SZENTKUTHY Miklós SZILÁGYI István TAKÁCS Zsuzsa TAKÁTS Gyula TAMÁSI Áron TANDORI Dezső TERSÁNSZKY Józsi Jenő TOLNAI Ottó UTASSY József VÁRADY Szabolcs VAS István VASADI Péter ZÁVADA Pál ZELK Zoltán

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Margaret Atwood, a kanadai irodalom nagyasszonya 80 éves

November 18-án lett nyolcvanéves Margaret Atwood kanadai író, költő, irodalmi kritikus, "a kanadai irodalom nagyasszonya", A szolgálólány meséje című kultikus mű szerzője.
Könyv hír

Fekete István és Csontváry Kosztka Tivadar kézírása is kalapács alá kerül

Gundel Károly Szomory Dezsőnek dedikált, a vendéglátás művészetéről írt kötete, Csontváry Kosztka Tivadar, ezidáig még sosem árverezett, saját maga által kiadott, a „Lángész - Ki lehet és ki nem lehet zseni” című röpirata és még számos érdekesség a könyvaukción.
Könyv ajánló

Különleges kiadás a Harry Potter megjelenésének 20. évfordulójára

Harry Potter és a tűz serlege illusztrált kiadása, illetve a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát, vagyis a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos élfestett kötetek a Harry Potter és a bölcsek kövéből.
Könyv hír

Jo Nesbø Magyarországra látogat

Jövő év áprilisában a Könyvfesztiválon teszi tiszteletét a skandináv krimik koronázatlan királya – jelentette be Facebook-oldalán a könyvei magyar megjelenéséért felelős Animus Kiadó.
Könyv gyász

Elhunyt Tarbay Ede, a Varjúdombi mesék szerzője

A József Attila-díjas író, költő, műfordító, dramaturg életének 88. évében, november 9-én hunyt el.