Könyv

Tíz könyvheti dedikálás, amiért érdemes sorban állni

2021.09.02. 15:35
Ajánlom
Segítünk eligazodni a 92. Ünnepi Könyvhét gazdag kínálatában, ezúttal a meghirdetett 1038 dedikálás közül válogattunk, és állítottuk össze szubjektív ajánlónkat.

Az elsősorban szépirodalmi és színháztörténeti ajánlónkban a fotó- és a képzőművészet, valamint a zene is helyet kapott. A további dedikálások a részletes időpontjai megtalálhatók az Ünnepi Könyvhét hivatalos oldalán.

DMOHA20190613014-102428.jpg

Érdeklődők a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvényének nyitónapján a Duna-korzón (Fotó/Forrás: MTI/Mohai Balázs)

1. Szabó T. Anna és Dragomán György

Szeptember 2. 16 óra / Magvető Kiadó standja

Szabó T. Anna tartja az Ünnepi Könyvhét idei megnyitóbeszédét szeptember 2-án délután 15 órakor a Vörösmarty téren. Ezt követően a neves író-házaspár dedikálja könyveit, köztük is a legújabbakat: Szabó T. Anna Szabadulógyakorlatát és Dragomán György Főzőskönyvét.

2. Keleti Éva

Szeptember 3. 16 óra / Városháza Kiadó standja

Keleti Éva legújabb kötete, a Csak képek a szocializmus évtizedeit dokumentálja. A könyv lapjain a Kossuth-díjas fotóművész eddig be nem mutatott képei, és természetesen kihagyhatatlan, egyedülálló színészportréi is szerepelnek.

_011-102140.jpg

Keleti Éva (Fotó/Forrás: Fábián Évi / Fidelio)

3. Keresztury Tibor

Szeptember 4. 16 óra / Magvető Kiadó standja

Keresztury Tibor új regénye, a Hűlt helyem letaglózó önéletrajzi visszatekintés. A testi-lelki megpróbáltatásokon és a különböző kórtermeken keresztül eljutunk a születés pillanatáig és a gyerekkor moccanatlan, valamint az ifjúkor mozgalmas időszakán át a keserű jelenig. Az íróra jellemző erős atmoszférateremtés és önirónia, valamint a groteszk véres valósága itt erősebb, mint valaha.

4. Tóth Krisztina

Szeptember 4. 15 óra / Magvető Kiadó standja

Nemrég jelent meg Tóth Krisztina talán megrendítőbb kötete, a Bálnadal. A 2017 és 2020 között írt verseiben az emlékezés furcsa működése jelenik meg, múlt és a múltbéli emberek bukkannak fel, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegyék fel a mának: miért, hová, mi végre.

5. Szigethy Gábor

Szeptember 3. 18 óra / Kortárs Kiadó standja

A neves író, irodalom- és színháztörténész új kötete, a Pikáns zsoltár – Mezei Mária, a huszadik század hányatatott sorsú színészegyéniségét, Mezei Máriát mutatja be. Az ünnepelt filmszínészt, a színházi csillagot, a '30-as, '40-es évek nőideálját, a "vörös Mezeit", a "franciás Mezeit". Mezei Máriát, akinek szűk e kívülről rászabott szerep, könyvet ír hivatásáról, megtéréséről, erdélyi népdalokból műsort szervez, élete vége felé "álomszínházat" álmodik. Szigethy Gábor könyve egyszerre esszékötet és képeskönyv a múltról, pályakép és kortörténet.

6. Láng-Kovács Éva

Szeptember 4. 13 óra / Fekete Sas Kiadó standja

Festők a szabadban - A nagybányai művésztelep regénye címmel jelenik meg Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus legújabb könyve. A szerző közel száz könyvtári és levéltári forrásra támaszkodva dolgozta fel Hollósy Simon és a nagybányai festőifjak életét. A tudományos igényű, fordulatokban gazdag regény bepillantást kapunk az egymással is rivalizáló festők életébe, alkotási folyamatába, a kiállítások körüli bonyodalmakba, s mindeközben úgy érezhetjük, mintha egy asztalnál ülnénk a korszak legendás alakjaival, együtt idéznénk fel a millenniumi időket Bródy Sándorral, Czóbel Minkával, Feszty Árpáddal, Görgey Artúrral, Hock Jánossal, Kiss Józseffel, Kossuth Lujzával, Jókai Mórral, Pósa Lajossal, Révai Ödönnel, Szinyei Merse Pállal és Wlassics Gyulával is. A kötetet 11 grafika es 22 színes illusztráció teszi különlegessé, valamint egy egyedi akvarell térkép Nagybányáról.

7. Barnás Ferenc

Szeptember 4. 15 óra / Kalligram Kiadó standja

Barnás Ferenc legújabb regénye, a Másik halál nagyszabású írói kísérlet a személyes sors és a történelem rejtett összefüggéseinek bemutatására. A több szálon futó cselekmény a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjainak pillanatképeit sűríti, az egyidejűleg alkalmazott többféle narráció állandó figyelmet igényel: fokozva a talányok és rejtélyek megfejtésének izgalmát.

8. Szabó-Nyulász Melinda

Szeptember 5. 14 óra / Medio Kiadó standja

A kiváló animációs filmes és grafikusművész ezúttal a Medio Kiadó új mesekönyvsorozatát mutatja be, amely Aesopus, a híres ókori görög meseköltő történeteiből válogat. A könyvhétre megjelenő második kötethez, A víz meséihez is Szabó-Nyulász Melinda álmodott gyönyörű képi világot. A kötet különlegessége, hogy az egyik mese QR kód segítségével animációs film formájában is megjelenik a könyvben.

9. Bródy János

Szeptember 4. 17 óra / Corvina Kiadó standja

A Könyvhét egyik újdonsága Bródy János dalszövegeinek gyűjteménye, a Saját hangon. A neves dalszerző idén töltötte be 75. életévét, ebből az alkalomból jelentette meg a válogatást a Corvina Kiadó. A sokszínű és kiterjedt életmű 75 dalszövegét (plusz egy ráadást) tartalmazó kötet - a szerkesztők szándéka szerint – a kivételes tehetségű zeneszerzőre és szövegíróra legjellemzőbb műveket tartalmazza.

10. Vámos Miklós

Szeptember 4. 16 óra / Líra Könyv standja

IGEN címmel jelenik meg Vámos Miklós vadonatúj kötete, amelyről így ír a szerző: 
„Az én három fő tevékenységem ebben az életemben:
Élek. Olvasok. Írok.
Ez valamiféle fontossági sorrend is. Sok tapasztalatot, gondolatot, megfigyelést gyűjtöttem össze, amióta az aranyérmes tevékenységet folytatom. Ezeket próbálom közreadni most. Ugyanakkor tudhatni rólam, hogy soha nem veszem magam túl komolyan. Igyekszem kevesebbet sírni, mint írni. Valamint lehetőleg soha nem félni, inkább élni.
Élni arany.
Olvasni ezüst.
Írni ötvözet.”

VamosMiklos2018ujErdelyiGfotoja-162639.jpg

Vámos Miklós (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor)

Fejléckép forrása: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

 

 

173 kiadó részvételével rendezik meg szeptember elején az Ünnepi Könyvhetet

Kapcsolódó

173 kiadó részvételével rendezik meg szeptember elején az Ünnepi Könyvhetet

140 könyves pavilonnal, 70 könyvbemutató beszélgetéssel és több mint ezer dedikálással várják az érdeklődőket szeptember 2-5. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.