Könyv

Tíz könyvheti dedikálás, amiért érdemes sorban állni

2021.09.02. 15:35
Ajánlom
Segítünk eligazodni a 92. Ünnepi Könyvhét gazdag kínálatában, ezúttal a meghirdetett 1038 dedikálás közül válogattunk, és állítottuk össze szubjektív ajánlónkat.

Az elsősorban szépirodalmi és színháztörténeti ajánlónkban a fotó- és a képzőművészet, valamint a zene is helyet kapott. A további dedikálások a részletes időpontjai megtalálhatók az Ünnepi Könyvhét hivatalos oldalán.

DMOHA20190613014-102428.jpg

Érdeklődők a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvényének nyitónapján a Duna-korzón (Fotó/Forrás: MTI/Mohai Balázs)

1. Szabó T. Anna és Dragomán György

Szeptember 2. 16 óra / Magvető Kiadó standja

Szabó T. Anna tartja az Ünnepi Könyvhét idei megnyitóbeszédét szeptember 2-án délután 15 órakor a Vörösmarty téren. Ezt követően a neves író-házaspár dedikálja könyveit, köztük is a legújabbakat: Szabó T. Anna Szabadulógyakorlatát és Dragomán György Főzőskönyvét.

2. Keleti Éva

Szeptember 3. 16 óra / Városháza Kiadó standja

Keleti Éva legújabb kötete, a Csak képek a szocializmus évtizedeit dokumentálja. A könyv lapjain a Kossuth-díjas fotóművész eddig be nem mutatott képei, és természetesen kihagyhatatlan, egyedülálló színészportréi is szerepelnek.

_011-102140.jpg

Keleti Éva (Fotó/Forrás: Fábián Évi / Fidelio)

3. Keresztury Tibor

Szeptember 4. 16 óra / Magvető Kiadó standja

Keresztury Tibor új regénye, a Hűlt helyem letaglózó önéletrajzi visszatekintés. A testi-lelki megpróbáltatásokon és a különböző kórtermeken keresztül eljutunk a születés pillanatáig és a gyerekkor moccanatlan, valamint az ifjúkor mozgalmas időszakán át a keserű jelenig. Az íróra jellemző erős atmoszférateremtés és önirónia, valamint a groteszk véres valósága itt erősebb, mint valaha.

4. Tóth Krisztina

Szeptember 4. 15 óra / Magvető Kiadó standja

Nemrég jelent meg Tóth Krisztina talán megrendítőbb kötete, a Bálnadal. A 2017 és 2020 között írt verseiben az emlékezés furcsa működése jelenik meg, múlt és a múltbéli emberek bukkannak fel, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegyék fel a mának: miért, hová, mi végre.

5. Szigethy Gábor

Szeptember 3. 18 óra / Kortárs Kiadó standja

A neves író, irodalom- és színháztörténész új kötete, a Pikáns zsoltár – Mezei Mária, a huszadik század hányatatott sorsú színészegyéniségét, Mezei Máriát mutatja be. Az ünnepelt filmszínészt, a színházi csillagot, a '30-as, '40-es évek nőideálját, a "vörös Mezeit", a "franciás Mezeit". Mezei Máriát, akinek szűk e kívülről rászabott szerep, könyvet ír hivatásáról, megtéréséről, erdélyi népdalokból műsort szervez, élete vége felé "álomszínházat" álmodik. Szigethy Gábor könyve egyszerre esszékötet és képeskönyv a múltról, pályakép és kortörténet.

6. Láng-Kovács Éva

Szeptember 4. 13 óra / Fekete Sas Kiadó standja

Festők a szabadban - A nagybányai művésztelep regénye címmel jelenik meg Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus legújabb könyve. A szerző közel száz könyvtári és levéltári forrásra támaszkodva dolgozta fel Hollósy Simon és a nagybányai festőifjak életét. A tudományos igényű, fordulatokban gazdag regény bepillantást kapunk az egymással is rivalizáló festők életébe, alkotási folyamatába, a kiállítások körüli bonyodalmakba, s mindeközben úgy érezhetjük, mintha egy asztalnál ülnénk a korszak legendás alakjaival, együtt idéznénk fel a millenniumi időket Bródy Sándorral, Czóbel Minkával, Feszty Árpáddal, Görgey Artúrral, Hock Jánossal, Kiss Józseffel, Kossuth Lujzával, Jókai Mórral, Pósa Lajossal, Révai Ödönnel, Szinyei Merse Pállal és Wlassics Gyulával is. A kötetet 11 grafika es 22 színes illusztráció teszi különlegessé, valamint egy egyedi akvarell térkép Nagybányáról.

7. Barnás Ferenc

Szeptember 4. 15 óra / Kalligram Kiadó standja

Barnás Ferenc legújabb regénye, a Másik halál nagyszabású írói kísérlet a személyes sors és a történelem rejtett összefüggéseinek bemutatására. A több szálon futó cselekmény a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjainak pillanatképeit sűríti, az egyidejűleg alkalmazott többféle narráció állandó figyelmet igényel: fokozva a talányok és rejtélyek megfejtésének izgalmát.

8. Szabó-Nyulász Melinda

Szeptember 5. 14 óra / Medio Kiadó standja

A kiváló animációs filmes és grafikusművész ezúttal a Medio Kiadó új mesekönyvsorozatát mutatja be, amely Aesopus, a híres ókori görög meseköltő történeteiből válogat. A könyvhétre megjelenő második kötethez, A víz meséihez is Szabó-Nyulász Melinda álmodott gyönyörű képi világot. A kötet különlegessége, hogy az egyik mese QR kód segítségével animációs film formájában is megjelenik a könyvben.

9. Bródy János

Szeptember 4. 17 óra / Corvina Kiadó standja

A Könyvhét egyik újdonsága Bródy János dalszövegeinek gyűjteménye, a Saját hangon. A neves dalszerző idén töltötte be 75. életévét, ebből az alkalomból jelentette meg a válogatást a Corvina Kiadó. A sokszínű és kiterjedt életmű 75 dalszövegét (plusz egy ráadást) tartalmazó kötet - a szerkesztők szándéka szerint – a kivételes tehetségű zeneszerzőre és szövegíróra legjellemzőbb műveket tartalmazza.

10. Vámos Miklós

Szeptember 4. 16 óra / Líra Könyv standja

IGEN címmel jelenik meg Vámos Miklós vadonatúj kötete, amelyről így ír a szerző: 
„Az én három fő tevékenységem ebben az életemben:
Élek. Olvasok. Írok.
Ez valamiféle fontossági sorrend is. Sok tapasztalatot, gondolatot, megfigyelést gyűjtöttem össze, amióta az aranyérmes tevékenységet folytatom. Ezeket próbálom közreadni most. Ugyanakkor tudhatni rólam, hogy soha nem veszem magam túl komolyan. Igyekszem kevesebbet sírni, mint írni. Valamint lehetőleg soha nem félni, inkább élni.
Élni arany.
Olvasni ezüst.
Írni ötvözet.”

VamosMiklos2018ujErdelyiGfotoja-162639.jpg

Vámos Miklós (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor)

Fejléckép forrása: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

 

 

173 kiadó részvételével rendezik meg szeptember elején az Ünnepi Könyvhetet

Kapcsolódó

173 kiadó részvételével rendezik meg szeptember elején az Ünnepi Könyvhetet

140 könyves pavilonnal, 70 könyvbemutató beszélgetéssel és több mint ezer dedikálással várják az érdeklődőket szeptember 2-5. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.