Könyv

Tizenöt év terméséből állt össze Szöllősi Mátyás új verseskötete

2022.09.14. 09:00
Ajánlom
„A versírás az az állapot, amikor már azt érzem: semmi mást nem tudok csinálni, míg le nem írtam azt, ami bennem van, megindult” – fogalmazott Szöllősi Mátyás, aki lapunknak új verseskötete kapcsán egyebek közt alkotói felfogásáról, illetve a fényképészet és költészet kölcsönhatásáról beszélt.

Prózai kitérők után ismét versekkel jelentkezik Szöllősi Mátyás, akinek Szabad címmel jelenik meg könyve szeptember 20-án a Helikon Kiadó gondozásában. A 184 oldalas kötet a szerző válogatott, illetve új szövegeit tartalmazza, amelyeket négy, tematikus blokkba rendezett. A könyvhöz Lator László Kossuth-díjas költő írt fülszöveget.

Szöllősi Mátyás versszemlélete korosztályában meglehetősen eretnek jelenség. Dehogy kívánom, hogy mindenki úgy lásson, úgy írjon, ahogy ő. Írni sok mindenről és sokféleképpen lehet. Úgy tetszik, nemzedéke újra felfedezte a lírai epikát. Hézagosan, töredezetten, olykor a vershez való kulcsot elhajítva elbeszélnek egy történetet, az olvasó elé vetítenek egy helyzetet, s ráhagyják a vers köznapi elemeire és közbe-közbeiktatott homálymezsgyéire, hogy kiadjanak valamit, ami megérintheti-ütheti az olvasót. Szöllősi Mátyás verseinek is epikai természete van. De az ő, különben szintén hézagos, töredezett képeinek súlyos, sokunknak ismerős matériája, tragikus-egzisztenciális, s hadd tegyem hozzá: metafizikai hangoltsága van. Arról beszél, amibe nehéz beletörődni: az elháríthatatlan szenvedésről, a lefeléről, a pusztulásról. Nemcsak erősen megvilágított részleteivel, hanem üres tereivel is hat."

Lator László

A Szabad Szöllősi Mátyás Aktív kórterem és Állapotok című korábbi köteteiből, illetve a 2012 óta született versekből állt össze. Mint azt a Fideliónak a szerző kifejtette, szerkesztőjével, Darvasi Ferenccel arra törekedtek, hogy ennek a 15 éves alkotói folyamatnak a legerősebb szövegeit válogassák be.

A kötet első ciklusáról, amely a Kamaszkor címet viseli, elmondta, az itt található versekben a fiatalkorral, a testi és lelki fejlődéssel, a haláltudattal, illetve az ezekre való ráébredéssel foglalkozott.

A Gyulladás című blokkban egy betegség lefolyását dokumentálta, míg a Noktürn elnevezésű részben egy párkapcsolat szövevényes útját beszéli el. Az utolsó, Szégyenlős álmok című ciklus az időben vezeti vissza az olvasót: itt a költő számára fontos személyeket, irodalmi, képzőművészeti és zenei alakokat mozgat, elevenít fel.

Arra a kérdésre, hogy a blokkokban nyomon követhető-e valamilyen változás, ami őbenne is végbement, azt felelte, 15 év alatt szinte minden megváltozott, egyebek közt az íráshoz való viszonya is, rengeteget utazott, aminek köszönhetően sok tapasztalattal gazdagodott. Ahogy fogalmazott, a kötetben sok olyan téma felbukkan, amelyet személyes élményei inspirálták. Hozzátette, bár a Gyulladás blokkban megjelenő, betegséggel terhelt időszak hasonló ahhoz, amin maga is keresztül ment, de nem csak róla szól. „Ez a ciklus dokumentatív igényű, sokan, akik olvasták korábban, és hasonló problémával küszködnek, teljesen magukra vagy egy adott szituációra ismertek.

Ez az áttétel nagyon fontos, és bízom abban, hogy a többi folyamatban, melyek lezajlódnak a kötet ciklusaiban, fölfedezik magukat sokan

– mondta.

3070784-113907.jpg

Szöllősi Mátyás Szabad című verseskötete (Fotó/Forrás: Lira.hu)

Szöllősi Mátyás az írás mellett fotóriporterként is dolgozik, elmondása szerint ez erősen meghatározza a költészetét, hiszen a képalkotás mindkét művészeti ágban lényeges. „Abban nagyon hasonlítanak, hogy az alkotónak egy »szűk« keretbe kell foglalnia a dolgokat; fókuszálnia kell, sűrítenie” – fogalmazott. Példaként a Villám, csapás című verset említette, amelyet szerteágazó fotós tapasztalatai nélkül szerinte biztosan nem tudott volna ennyire tömörré tenni. Kitért rá ugyanakkor, a fényképezés nem úgy hat rá, hogy ha meglát valamit, azonnal megérzi, hogy verset kell írnia róla.

Inkább a ritmus megtalálásában segít, illetve abban, hogy versírás közben tágabb térben mozoghassak, egymástól látszólag távol eső dolgokat könnyebben legyek képes összekapcsolni.

Szöllősi Mátyás elárulta azt is, úgy érzi, már a prózában és a lírában is otthonosabban mozog. Verset azonban ritkán ír, mint mondja, olyan típus, akiben ez ciklikusan működik. „Nekem ehhez idő kell. Szükségem van élményekre, tapasztalatokra,

nem szeretném, ha a versírás rutinná válna, azt viszont nagyon is, hogy a szöveg koncentrált és erős legyen

– fejtette ki, hozzátéve, igaz ez a prózára is, de az teljesen más munkabeosztás, több ráfordított időt igényel, olyasmi, amivel folyamatosan foglalkozni kell. „A vers, azaz a versírás pedig az az állapot, amikor már azt érzem: semmi mást nem tudok csinálni, míg le nem írtam azt, ami bennem van, megindult. Ez a folyamat persze percekig, órákig, akár napokig is tarthat, de ezt a fajta nyomást, terhelést mindenféle alkotói tevékenységnél jobban szeretem” – mondta Szöllősi Mátyás.

Szöllősi Mátyás: Szabad

184 oldal
Kiadó: Helikon Kiadó
Megjelenés: 2022. szeptember 20.

A könyv előrendelhető kedvezményes áron. 

Fejléckép: Szöllősi Mátyás (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.
Könyv ajánló

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is.