Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

2020.11.30. 10:10
Ajánlom
Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

Majdnem 8500-an írták már alá azt a nyílt levelet, amely Demeter Szilárdot lemondásra szólítja fel. Az aHang felületén publikált írást olyan neves művészek is aláírták, mint Balla Zsófia, Dés László, Erdély Mátyás, Forgách András, Gálvölgyi János, Geszti Péter, J. Győri László, Keresztury Tibor, Kovács András Ferenc, Márton László, Nádori Lídia, Parti Nagy Lajos, Schein Gábor, Schilling Árpád, Spiró György, Szilasi Làszló, Szüts Miklós, Upor László, Závada Pál és Závada Péter.

A nyílt levél szerint Demeter „a holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít”. Majd felszólítja a PIM főigazgatóját:

„Az alapvető emberi és isteni törvények, parancsolatok, a jogállamiság és a Magyarország által is elfogadott európai és nemzetközi rendelkezések alapján követeljük, hogy azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből! Ezt elvárjuk minden olyan politikustól és képviselőtől is, aki ezzel az életellenes és embertelen szöveggel azonosulni tud.”

Demeter publicisztikája mindkét politikai oldalon kiverte a biztosítékot. Lemondásra szólított fel Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, az izraeli nagykövetség, de még a kormánnyal jó viszonyt ápoló Köves Slomó (EMIH) is úgy nyilatkozott: „[Soros] személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál.”

D_KOS20200121011-152502.jpg

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában, (Fotó/Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mi történt?

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd szombaton az Origo nevű portálon közölt publicisztikát Sor(o)s címmel, amelyben relativizálta a holokausztot, és Európát Soros György gázkamrájának, a nyugati liberálisokat pedig „liberárják”-nak nevezte. A szövegben olyan mondatok találhatók, mint:

  • „Soros György saját halála kapujában önnön szobrát faragja. Küldetéstudata van. Küldetése: Soros György, az új messiás. Csakhogy hiányzik mögüle a transzcendencia. Soros György istene Soros György, aki Soros György képében leszállott közénk.”
  • „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.”
  • „Mi vagyunk az új zsidók.”
  • „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

Demeter másnap elhatárolódott saját írásáról, törölte a Facebook-oldalát, a publicisztika pedig a visszavonás után néhány órával el is tűnt az Origo oldaláról. „Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét” – írta, miután arra utalt, hogy a véleményéhez azért joga volna.

Sokak szerint a cikk visszavonása nem teszi semmissé a megnyilvánulást. Demetert lemondásra szólította fel a Szépírók Társasága is: „A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.”

Hétfőn reggel háromnegyed 6-kor demonstráció volt a PIM előtt, és kiragasztották a múzeummal szemben Pilinszky Költemény című versét és Esterházy A baj című kiállításnyitó beszédének részletét. (Azért nem a múzeum falára vagy a járdára, mert a portás szerint az műemlék.)

A Budavári Önkormányzat délelőtt bejelentette, hogy szerződést bont a PIM-mel Demeter miatt, mivel „elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan ember vezette intézménnyel legyen szerződése, aki népirtást tagad vagy relativizál”. V. Naszály Mária I. kerületi polgármester hozzátette: „A szerződést egyébként az önkormányzat új vezetése a korábbitól örökölte: évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot. A Mesemúzeum épülete ráadásul az önkormányzaté, amelyet eddig ingyen bocsájtott a PIM rendelkezésére.”

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Vizuál

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Klasszikus

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Még lehet 100 jó szavad Veszprémről!

A 100 szóban Budapest mintájára 2022 márciusában a StúDió Veszprém Podcast pályázatot hirdetett Veszprémhez köthető mininovellák írására. A történeteket augusztus 20-ig várják a szervezők.
Könyv hír

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

Születésének nyolcvanadik évfordulóján emléktáblát helyeznek el Hajnóczy Péter egykori, 12. kerületi lakásánál. A tragikusan korán elhunyt művész a modern magyar próza egyik legkiemelkedőbb alakja volt.
Könyv gyász

Elhunyt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

Az amerikai bestsellerírót főként történelmi témájú kötetei tették ismertté, magyarul A Wright fivérek és az Óceántól óceánig című könyvei jelentek meg.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Könyv hír

Tóth Krisztina könyvét ismerte el a PEN

Fordítói támogatásra méltónak találta Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötetét a nagy-britanniai PEN Translates, amely a szigetország könyvpiacának sokszínűsítését tűzte ki céljául. A Peter Sherwood által fordított kötet decemberben jelenik meg.