Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

2020.11.30. 10:10
Ajánlom
Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

Majdnem 8500-an írták már alá azt a nyílt levelet, amely Demeter Szilárdot lemondásra szólítja fel. Az aHang felületén publikált írást olyan neves művészek is aláírták, mint Balla Zsófia, Dés László, Erdély Mátyás, Forgách András, Gálvölgyi János, Geszti Péter, J. Győri László, Keresztury Tibor, Kovács András Ferenc, Márton László, Nádori Lídia, Parti Nagy Lajos, Schein Gábor, Schilling Árpád, Spiró György, Szilasi Làszló, Szüts Miklós, Upor László, Závada Pál és Závada Péter.

A nyílt levél szerint Demeter „a holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít”. Majd felszólítja a PIM főigazgatóját:

„Az alapvető emberi és isteni törvények, parancsolatok, a jogállamiság és a Magyarország által is elfogadott európai és nemzetközi rendelkezések alapján követeljük, hogy azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből! Ezt elvárjuk minden olyan politikustól és képviselőtől is, aki ezzel az életellenes és embertelen szöveggel azonosulni tud.”

Demeter publicisztikája mindkét politikai oldalon kiverte a biztosítékot. Lemondásra szólított fel Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, az izraeli nagykövetség, de még a kormánnyal jó viszonyt ápoló Köves Slomó (EMIH) is úgy nyilatkozott: „[Soros] személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál.”

D_KOS20200121011-152502.jpg

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában, (Fotó/Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mi történt?

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd szombaton az Origo nevű portálon közölt publicisztikát Sor(o)s címmel, amelyben relativizálta a holokausztot, és Európát Soros György gázkamrájának, a nyugati liberálisokat pedig „liberárják”-nak nevezte. A szövegben olyan mondatok találhatók, mint:

  • „Soros György saját halála kapujában önnön szobrát faragja. Küldetéstudata van. Küldetése: Soros György, az új messiás. Csakhogy hiányzik mögüle a transzcendencia. Soros György istene Soros György, aki Soros György képében leszállott közénk.”
  • „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.”
  • „Mi vagyunk az új zsidók.”
  • „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

Demeter másnap elhatárolódott saját írásáról, törölte a Facebook-oldalát, a publicisztika pedig a visszavonás után néhány órával el is tűnt az Origo oldaláról. „Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét” – írta, miután arra utalt, hogy a véleményéhez azért joga volna.

Sokak szerint a cikk visszavonása nem teszi semmissé a megnyilvánulást. Demetert lemondásra szólította fel a Szépírók Társasága is: „A Szépírók Társasága 1) bocsánatkérésre szólítja fel Demeter Szilárdot, 2) magától értetődőnek tekinti, hogy a döntéshozók késlekedés nélkül kiírnak egy új, nyílt pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, és 3) javasoljuk egy kiegyensúlyozott összetételű szakmai bizottság létrehozását, amely segíthet újraépíteni a rövid idő alatt csatatérré váló magyarországi irodalmi-kulturális életet, az igazságosság, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás nevében.”

Hétfőn reggel háromnegyed 6-kor demonstráció volt a PIM előtt, és kiragasztották a múzeummal szemben Pilinszky Költemény című versét és Esterházy A baj című kiállításnyitó beszédének részletét. (Azért nem a múzeum falára vagy a járdára, mert a portás szerint az műemlék.)

A Budavári Önkormányzat délelőtt bejelentette, hogy szerződést bont a PIM-mel Demeter miatt, mivel „elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan ember vezette intézménnyel legyen szerződése, aki népirtást tagad vagy relativizál”. V. Naszály Mária I. kerületi polgármester hozzátette: „A szerződést egyébként az önkormányzat új vezetése a korábbitól örökölte: évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot. A Mesemúzeum épülete ráadásul az önkormányzaté, amelyet eddig ingyen bocsájtott a PIM rendelkezésére.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tiltakozás

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Könyv hír

Babits, Weöres és Faludy műveit is betilthatják? – a MKKE reakciója a melegellenes törvényre

Közleményben reagált a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Parlament által június 15-én elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomagra – számolt be róla a litera.hu.
Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.