Könyv

Több mint egymillióért kelt el Károlyi Mihály könyve

2022.02.21. 10:45
Ajánlom
Aukciós rekord született vasárnap este az antikvarium.hu árverésén, ahol elkelt Pilinszky János soha meg nem jelent könyve, Babits dedikált portréja, Molnár Ferenc és Rippl-Rónai József közös műve, de mégis gróf Károlyi Mihály memoárjáért fizették a legtöbbet. Mutatjuk a top 10 dedikált kötetet.

Ezúttal 223 tétel szerepelt az antikvarium.hu dedikált könyvek árverésén, amelyekre vasárnap estig lehetett licitálni. A tíz napos online licitálás minden tételnél 1 forintról indult és az utolsó pillanatig komoly licitálás folyt a kötetekre. Összes 26 tétel iránt volt különösen nagy az érdeklődés – ezek mindegyikét 100 ezer forintnál drágábban ütötték le. Ahogy az megszokott, ezúttal is jól szerepeltek a sztárszerzők, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és Ottlik Géza.

Top 10 dedikált könyv

1. Károlyi Mihály: Egy egész világ ellen

A kötet 1923-ban megjelent könyvére kiugróan magas érdeklődés mutatkozott, amit jelez a jóval száznál több (122) licitálás. Így az első köztársaság elnökének emigrációban kiadott, híres visszaemlékező kötete végül egymillió 150 ezer forintért kelt el. Károlyi tollal írt dedikációja szerint: „1918ban ugyhiszem tul korán jöttem 1946-ban talán tul későn”

2. Tichy Gyula: Egy tusos üveg meséi (Gorzó Gellértnek dedikált példány)

A Felvidéken született grafikus, festőművész 1909-ben megjelent kötete valójában első és egyetlen rajzalbuma. Az akkor 30 éves művész albumát illusztrációi teszik különlegessé – ez magyarázza, hogy végül 440 ezer forintért kelt el.

3. Babits Mihály 1924-es dedikált portréja

A Máté Olga fényképész által készített 8 x 13,5 cm-es kép abból a korszakból származik, amikor az írók egyik kedvelt önreprezentációs eszköze a dedikált portréfotó volt. Ennek jelentőségét Jókai Mór ismerte föl először, Babits kortársai közül pedig előszeretettel adott vagy küldött kézírással egyénített felvételt magáról Ady Endre, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső is. Az aláírt fényképet valószínűleg Kárpáti Aurél író kapta Babitstól - mindketten a Nyugat első generációjához tartoztak. 1924 áprilisában Babits Mihály „jó formában” volt: nem sokkal korábban jelent meg az Aranygaras és a Kártyavár, megállapodott a Gólyakalifa színházi adaptációjáról, görögből fordított, házat vásárolt Esztergomban. A fotóművész és a költő azonban nemcsak „művészismerősök” voltak. Máté Olga második férje ugyanis az a Zalai Béla (1882–1915) volt, aki fiatal korában, közös egyetemi éveik alatt és után Babits legbelsőbb baráti köréhez tartozott. A Babits–Juhász–Kosztolányi-triászhoz negyedikként valójában négy személyből Zalai is hozzátartozott, sőt őt tartották egymás közt a legtöbbre, és az ő véleményére voltak leginkább kíváncsiak. Zalai eredeti magyar gondolkodó volt, aki egyetemi évei után középiskolai tanár lett, majd korai halála akadályozta meg, hogy ki is fejthesse filozófia-elméletét. Babits (és Máthé Olga) dedikált fényképe végül 410 ezer forintért lett a legkitartóbb licitálóé.

4. 1791. évi országgyűlési törvény-czikkelyek bőrbe kötve

A II. Lipót magyar király, Pálffy Károly főispán és Pászthory Sándor királyi tanácsos aláírásával díszített kötet 406 ezret értek valakinek.

5. Ottlik Géza: Iskola a határon 

Az 1980-as, a titokzatos P.P. -nek dedikált példányáért 400 ezer forintot fizettek.

6. Kosztolányi Dezső: Aranysárkány c. kötete 317 ezerért kelt el. 

pilinszky100-20211-101650.jpg

Pilinszky János (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)

7. Pilinszky János: Szinopszis

Pilinszky János soha meg nem jelent könyve 275 ezer 100 forintért talált gazdát. A szerző saját kézzel írt négyoldalas Szinopszist írt a készülő műről szerzői kivonatként. A tervezett könyv címe – ahogy a szerző írja is – Végre beszél lett volna és gyerekkori „nörszéről”, Bébiről szólt volna. A most előkerült Szinopszis szinopszis az eredeti példány – amelynek eddig egy indigós másolata volt ismert: ha hihetünk a jegyzetnek, az eredeti példányt Pilinszky valószínűleg egy kiadóhoz juttatta el a hetvenes években.

8. Molnár Ferenc és Rippl-Rónai József: Égi és földi szerelem

A kötet 220 ezer 700 forintért kelt el, ami 1922-ben az első és rögtön számozott, bibliofil kiadás volt. Molnár Ferenc öt felvonásos drámáját a Pantheon Irodalmi Intézet R-T adta ki 500 számozott példányban kerül forgalomba Rippl-Rónai József öt kőnyomású képével, Molnár Ferenc és Rippl-Rónai József sajátkezű aláírásával.

9. Annie Leibovitz: Photographs 1970-1990

Balla Demeternek, az egészen más stílusban alkotó, Kossuth-díjas magyar fotográfusnak dedikált albuma 180 ezer forintért talált gazdát. 1998-ban a korszak egyik leghíresebb fotósaként érkezett Annie Leibovitz  Budapestre, a Ludwig Múzeumban nyíló kiállítására. A tárlaton az 1970 és 1990 között készült fotói voltak láthatóak, és az azonos (Photographs 1970-1990) című albumát dedikálta – méghozzá a címlapon és a "For Balla all my love, Annie Leibovitz Budapest 1998" szöveggel.

lennonesleibovitz1-101652.jpg

Annie Leibovitz dedikált kötet (Fotó/Forrás: Antikvárium.hu)

10. Görgey Ármin 1849-es hazabocsájtó levele

Görgey Ármin levele 100 ezer 100 forintért kelt el az árverésen. Az 1812-ben született százados öccse, Görgey Artúr fővezér seregében szolgált szárnysegédül, aki 1848. november végétől a Lőcsén szerveződő 19. honvédzászlóaljban szolgált. Később a felső-tiszai hadtest kötelékében szolgált, majd 1849 márciusában a VII. (Feldunai) hadtest tábori térparancsnokságához helyezték át. 1849. április 8-án egy ezerfős hadoszloppal a felső- magyarországi bányavárosok biztosítására küldik, ahol biztosította a Komáromnál álló Feldunai hadsereg hátát. Már alezredes, amikor csapataival Vácnál az oroszokkal vívott július 17-i ütközetben jelentős veszteségeket szenvednek, ezután a hadsereg táborkari irodájához osztják be, majd fegyverletételig a Feldunai hadsereg vezérkari főnökévé nevezték ki. 1850. február végén Aradon kötél általi halálra ítélik, amit később 14 év várfogságra változtatnak. 1850. június 14-én kegyelmet kap. Később toporci birtokán gazdálkodik, majd jogász lesz, és ügyvédi irodát nyit Késmárkon. 65 éves korában – állítólag anyagi okokból - öngyilkos lett. 1849-es hazabocsájtó levele Papp János főhadnagynak szól, aki járási főszolgabíróként szervezte meg Torna megye nemzetőr csapatát. Összesen 180 nemzetőrt toborzott, akikkel később Görgey seregében szolgált. Ő túlélte a hazabocsájtó levél kiadóját, mert 1899-ben halt meg.

 

Fejléckép: Károlyi Mihály: Egy egész világ ellen (borító)  /fotó: Antikvárium.hu

Könyvritkaságok és dedikált példányok online árverése

Kapcsolódó

Könyvritkaságok és dedikált példányok online árverése

Annie Leibovitz Balla Demeternek, André Kertész a titokzatos Németh Icának, Pilinszky B.J.-nek – három különleges dedikáció és három különleges történet az Antikvárium.hu online árveréséről. A 223 tételből álló aukción február 20-ig lehet licitálni dedikált és autográf könyvekre. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.