Könyv

Több mint tízezer fontért kelt el A hobbit első kiadása

2023.07.13. 10:30
Ajánlom
A Zsákos Bilbó történetét elmesélő regény 1937-es kiadására egy adománybolt üzletvezetője bukkant rá véletlenül, és abban a reményben tette fel az eBayre, hogy legjobb esetben ötszáz fontot kapnak érte. A bevétellel egy rákkutatási központ munkáját támogatják.

J. R. R. Tolkien A hobbit című regénye eredetileg 1937-ben jelent meg ezerötszáz példányban, de a könyvet hamar el is kapkodták a boltokban, köszönhetően a lelkes kritikáknak. A kötethez a szerző maga készített fekete-fehér illusztrációt.

TheHobbit_FirstEdition-102402.jpg

A hobbit első kiadása, 1937 (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A skóciai Dundee-ban nemrég egy ilyen példányra bukkantak, amelyet végül több mint tízezer fontért (mintegy 4,4 millió forintért) értékesítettek  – szúrta ki a Guardian oldalán a Könyves Magazin. A kötetet egy rákkutatási központot támogató adománybolt vezetője találta meg véletlenül az értékesítésre szánt könyv között. Adam Carsley, miután látta, hogy jó állapotú példányól van szó,

úgy döntött, felteszi az eBay-ra, ugyanis úgy vélte, a kora miatt nem fogják tudni eladni a boltban.

„Kinyitottam az első oldalon, hogy megnézzem, tényleg első kiadásról van-e szó, és arra gondoltam, talán megéri elküldeni az eBay csapatnak” – mesélte, hozzátéve, úgy hitte, ha szerencséjük van, akár ötszáz fontot is kaphatnak érte. Mint mondta, el sem akarta hinni, amikor hónapokkal később megtudta, hogy valaki tízezer fontot fizetett érte. Az üzletvezető úgy tudja, a bolt történetében soha nem kaptak még ilyen nagy értékű adományt, valamint ez a legnagyobb összeg, amit kifizettek egy termékükért az eBayen.

A Guardian emlékeztet, a közelmúltban a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadása kelt el egy aukción, ahol egy Los Angeles-i vevő szintén több mint tízezer fontot fizetett J. K. Rowling regényéért.

Fejléckép: J. R. R. Tolkien az 1920-as években (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Kedvenc Tolkien-idézeteink

Kapcsolódó

Kedvenc Tolkien-idézeteink

A Gyűrűk Urán 17 évet dolgozott az angol nyelvészprofesszor, A hobbitot egy egyetemi dolgozat hátuljára kezdte írni. J.R.R. Tolkien soha nem tartotta magát írónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.
Könyv kritika

Mindig minden szerelemből történik – kritika A fügefa című regényről

Megértheti-e az ember a saját életét, ha rekonstruálja szülei és nagyszülei sorsát? Ez a kérdés a Balkánon ugyanúgy érvényes, mint itthon. Goran Vojnović A fügefa című családregénye hétköznapiságától izgalmas.