Könyv

Történelemlecke Houdini és Superman mentén

Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai könyvkritika
2019.12.28. 10:00
Ajánlom
A Pulitzer-díjas, epikus mű egyszerre családtörténet, történelmi regény és színes bevezető a képregény műfajába – minderre a 800 oldalas terjedelmet még kevésnek is éreztük.

A televíziót és a mozivásznat is évek óta a képregények uralják; a csapból is szuperhősök folynak; minden idők legnagyobb bevételének rekordját pedig épp idén döntötte meg a Marvel Bosszúállókjának utolsó felvonása. Geeknek lenni immár nemhogy ciki, de az vált kínossá, ha valaki nem tudja, hogy a Galaxis őrzői éppen hányadik kalandjuknál járnak, vagy nincs véleménye arról, hogy az Oscar felé robogó Joaquin Phoenix vagy a díjat poszthumusz bezsebelő Heath Ledger Jokere volt-e a jobb. Épp ezért joggal beszélünk a képregények aranykoráról - csakhogy az hivatalosan a nagy gazdasági világválság után következett be Amerikában. Ekkor születtek meg a ma ismert képregények elődei vagy első számai, és ekkor játszódik Michael Chabon könyve is.

1938-ban jelent meg Jerry Siegel és Joe Schuster Supermanjének első száma Action Comics néven, a mai DC kiadó elődjénél, az Detective Comics-nál.

A hatalmas siker hatására gombamód kezdtek szaporodni a szuperhősök.

Megjelent Batman, Wonder Woman, a Zöld Lámpás és a legnagyobb példányszámot elérő Marvel kapitány is. Kezdetben inkább az jelentette a füzetek vonzerejét hogy olcsó és elérhető szórakozást kínáltak. A világháború előrehaladtával és Amerika hadba lépésével azonban újabb lendületet kapott a műfaj: a hősök nem ritkán a nácik, sőt néha konkrétan Adolf Hitler ellen harcoltak, így egyszerre működtek nemzetet összekovácsoló propagandaerőként és a feszültség levezetését szolgáló patrióta mesékként.

846px-Michael_Chabon_by_Gage_Skidmore-160325.jpg

Michael Chabon (Fotó/Forrás: Gage Skidmore / Wikipedia)

Hasonló okból született meg Chabon könyvének központi alakja, a Szabadulóművész is. A bűvészetekért és Houdiniért rajongó Joe Kavalier élete legnagyobb mutatványaként kiszabadul a nácik karmai közül, és eljut az Egyesült Államokban élő unokatestvéréhez, Sammy Clay-hez. Kavalier a képregény mögött álló zseni, az ösztönös művész: nemcsak a mutatványok, de a rajzolás területén is profi – ez azonban önmagában  mit sem érne. Csak Sammy segítségével képes formát adni kreativitásának, valamint a benne felgyülemlett szorongásnak és frusztrációnak. Sammy az amerikai konformizmus megtestesülése. Ő képviseli azt a több milliónyi olvasót, akik segítségével a képregény a csúcsra jutott. Apja a világ legerősebb embereként turnézta körbe az országot, de valójában soha nem volt jelen az életében. A se túl szegény, se túl gazdag körülmények között élő Sammy így a filmek és képregények világába menekült példaképekért. Ő segít Joe-nak megfelelő mederbe terelni tehetségét; egyfajta menedzserként vagy producerként, elsősorban a megvalósításhoz kapcsolódó ötleteivel veszi ki részét a Szabadulóművész születéséből. 

Kavalier és Clay ugyanis kitalálják a Houdini és Superman furcsa elegyének számító Szabadulóművészt, akinek képregényes kalandjai óriási sikert aratnak.

Az alkotópáros személyes drámái és a képregények története mellett a könyvben feltárul Amerika történelmének egy szelete is.

Michael Chabon itthon egészen rendhagyó karriert futott be. Először a Nebula-díjas Jiddish rendőrök szövetsége, majd egyik legfrissebb könyve, a Ragyog a hold jelent meg tőle (kritikánk a könyvről). A 21. Század Kiadó csak ezután hozta be a főművét, az eredetileg 2000-ben kiadott Kavalier és Clay-t, mely elnyerte a Pulitzer-díjat is.

A vaskos, több mint 800 oldalas regény nálunk két kötetben, puha kötésben jelenik meg, hosszától azonban egyáltalán nem kell tartanunk:  remekül és könnyedén csúszik.

Pulitzer-dijas-konyvek-Chabon-Kavaliar-095430.jpg

Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Chabon ugyanis elsőosztályú mesélő, aki filmszerű fogalmazásmóddal dolgozik. Mondatszövése néha épp akkor akad meg, mikor többsoros leírásaival igyekszik a szépirodalmi regiszter legtetejébe is bekukkantani. Pedig a Kavalier és Clay nem emiatt több egy színes ponyvánál: grandiózus, több évtizedet felölelő sztorija és összetett karakterei teszik azzá. Ezekhez pedig nincs szükség bonyolult jelzős szerkezetekre és az értelmetlenségig fokozott mondatokra.

Látszik, hogy az író érti és ismeri a képregények történetét és világát. Az aranykorra jellemző szinte minden lényegesebb történést belesző a regénybe: ott van a Superman felfutását követő szuperhős-láz, amikor minden, a gyerekeket kiszolgáló cég, a vicces fogsorok gyártójától kezdve a rádióműsorokig igyekezett megalkotni a saját szuperhősét. Aztán ahogy a turpisságra rájövő Detective Comics be is perelte mindet, hogy elijessze őket további maszkos igazságosztók megalkotásától. Ott van a remény és hősiesség, amit ezek a füzetek jelentettek akkoriban a fiatalok millióinak, és megjelenik Friedrich Wertham pszichiáter elmélete is, aki a gyermekek megrontójaként tekintett a műfajra, így hozzájárult népszerűségének visszaeséséhez is. Mindezek azonban csak izgalmas hátteret jelentenek - amely némi szívfájdalmat is okoz, hiszen mindegyikről szívesen olvastam volna még, ám ennyi fért bele a kötetbe.

Chabon ugyanis szinte végig két fő karakterére fókuszál – de sajnos nem egyenlő mértékben. A könyv nagy részének Kavalier a főszereplője, aki mellett Clay hiába kapja meg a maga drámáját, végig csak másodhegedűs maradhat. Főleg az őt érintő fejezetben kísértett meg a fentebb emlegetett érzés: ebben a figurában, ebben a történetbe bőven több van, de a 800 oldalba egyszerűen ennyi fért bele. Hogy mégis miből, honnan kellett volna húzni? Jó kérdés. A hiányérzetet pont az szüli, hogy szívem szerint a gazdag mese szinte minden részletéről bőven olvastam volna még.

Szilánkos családtörténet egy széttört világban

Kapcsolódó

Szilánkos családtörténet egy széttört világban

A Pulitzer-díjas író legújabb könyvében ismét az emlékezés nehézségeivel, a történelem viszonylagosságával foglalkozik. A Ragyog a Hold egy hamis-emlékirat rakétákkal, nácikkal és szerelemmel.

Az e-book menti meg a nyomtatott könyvet?

Az e-book menti meg a nyomtatott könyvet?

Bárdos Andrással, a 21. Század Kiadó vezetőjével beszélgettünk arról, hogy olvasnak-e még az emberek, és ha igen, akkor digitális vagy nyomtatott könyvet, de szóba került az is, miért kell olyan könyvet venni, amit még meg sem írtak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.