Könyv

Történelmi road movie Fehér Béla tollából

2012.02.13. 15:00
Ajánlom
A Kossuthkifli című regény az 1848-as szabadságharc alatt játszódik és egy postakocsi rakományának történetét meséli el.

A Magvető Kiadónál megjelent kötetről a szerző elárulta: a regényt négy évig írta és csak többszöri nekifutásra sikerült befejeznie. "Főleg a nyelvezetét kellett felépítenem, mert tudtam, ezt a könyvet nem lehet korabeli, archaikus nyelven megírni" - fogalmazott Fehér Béla, aki végül a korabeli nyelvezetet "mai nyelvtani szerkezetekkel" vegyítette és megpróbált sokszínűen, játékosan élni a magyar nyelvben rejlő lehetőségekkel. A cselekmény 1849 májusában játszódik. Mint a szerző kiemelte, bár a szabadságharc végkifejlete előtt járunk, nem történelmi regényről van szó. Az események középpontjában a forrongó országot átszelő utazás áll: egy társaság egy szolgálaton kívüli postakocsin próbál egy szállítmányt Pozsonyból Debrecenbe juttatni, azonban egy nap késéssel egy gyászhintó veszi őket üldözőbe. "Hazafias kalandregény, amúgy pedig Jókai-paródiába oltott romantika-parafrázis" - határozta meg Fehér Béla regényények műfaját. Arra a kérdésre, hogy a könyv párhuzamot von-e a mai kor és a 19. század között, az író azt mondta, nem akart "áthallásos regényt" írni.

"Arról akartam mesélni, milyen a magyar ember, bármennyire patetikusan is hangzik ez. Az emberi jellem nem változott az évszázadok alatt, és a sorskérdések is mutatnak némi párhuzamot. A kártyára szokták mondani, hogy játék közben megmutatkozik az ember igazi személyisége. Szerintem ez az olyan kiélezett helyzetekre is igaz, mint a háború" - tette hozzá Fehér Béla. Az író továbbá arról is mesélt, hogy a kort egy igen kiterjedt besúgó hálózat jellemezte, valamint a maihoz hasonló politikai megosztottság, majd megjegyezte: "Kossuthot legalább annyian támadták, mint ahányan a táborában voltak."

A Kossuthkifli bemutatóját február 14-én tartják a budapesti Nyitott Műhelyben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv kányádi sándor

Versei minden nap velünk vannak

Nagyon fontos szerepet játszott a Kaláka együttes életében, szinte nincs nap, hogy ne játszanánk valahol megzenésített verseiből - mondta Gryllus Dániel, a zenekar vezetője a 89 évesen szerdán elhunyt költőre, Kányádi Sándorra emlékezve.
Könyv gyász

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.
Könyv

Ezek voltak a tavalyi év legjobb és legszebb gyerekkönyvei

Átadták az ÉV Gyerekkönyve valamint a 2017-es Szép Magyar Könyv díjakat - elismerést kapott többek között Sepsi László és Péczely Dóra is.