Könyv

Tóth Krisztina: A járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket

Művészi szabadság
2020.03.24. 19:15
Ajánlom
Napirend, tanulás, egymásra figyelés – ezek mentén alakította ki a megváltozott hétköznapok rendjét az új helyzetben Tóth Krisztina, aki Járványmese címmel egy vadonatúj történetben is feldolgozta a koronavírust kislánya számára.

Sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Tóth Krisztina gondolatai:

Fenekestül felfordult az életem, ahogyan másoknak is. Lemondták a felolvasásokat, nem lesz Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol az új könyvemet mutatták volna be, elmaradnak a Költészet napi rendezvények, megállt az élet. Nincsenek bevételeim. A kislányom nem jár iskolába, minden délelőtt tanulunk. Negyven perces órákat tartunk, rövid szünetekkel. Korábban is vezettem háztartást, de nem főztem minden nap, most viszont mindent itthon állítok elő. Jó alkalom volt ez, hogy átnézzem a kamrát, és elkezdjem felhasználni az alapanyagokat a polcokról.

Hamarosan lejár a tészta? Megesszük! Tavaly előtti lekvár? Sütemény lesz belőle!

Megvarrtam az összes szakadt holmit, ami a szekrényben várakozott. Dolgozni elég kevéssé tudok, főleg csak éjszaka. Az embereket kerülve időnként lemegyünk az utcára levegőzni, görkorcsolyázni. A kezünket alaposan fertőtlenítjük utána, ezt, ugye, mondanom sem kell. A bezártság nem zavar különösebben, mert egyébként is otthon ülő, introvertált ember vagyok. A munkám miatt sokkal többet kell emberek között forgolódnom, mint azt igényelném, úgyhogy a remete-létet jól viselem egyelőre.

A kislányom sokat kérdez a világ híreiről, és igyekszik megérteni az új helyzetet.

Írtam neki egy mesét, az a címe, hogy Járványmese. Egy kis, gonosz vírusról szól, akivel senki nem szeret játszani, ezért elhatározza, hogy ő lesz a világ ura. Mivel folyvást azzal henceg, hogy ő lesz a legnagyobb király, elkezdik Koronának csúfolni... Hát, ez született az utóbbi napokban.

Azt hiszem, ez a járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket, azt, hogy mi a fontos és mi az, ami lényegtelen. Hogy mérlegeljük, helyesek voltak-e az addigi szokásaink, hogy érdemes-e annyi mindent birtokolni, amikor sokkal kevesebb dologgal (tárggyal, élelemmel, ruhával) is el lehet lenni.

Olyan iszonyú gazdasági következményei lesznek ennek a járványnak, amelyek remélhetőleg még a tehetősebbeket is ráébresztik az új puritanizmus fontosságára.

A felnövekvő generáció, úgy tűnik, már régebben megértette az üzenetet. Meg fog szűnni a tombolva fogyasztás, legalábbis én ezt remélem. Érdekes, hogy ez a szörnyű kór a böjti időszakban pusztít. Le kell mondanunk egy csomó mindenről, ha túl akarunk élni: be kell látnunk, mennyi mindent csináltunk rosszul.

Nagy örömmel tölt el, hogy a tomboló önzést most kezdi felváltani a szolidaritás és a közösségi szemlélet, hogy valódi társadalmi megbecsülés és tisztelet övezi azokat, akik ezekben a nehéz hetekben is helytállnak és teszik a dolgukat. Azt hiszem, a legtöbb, amit tehetünk, az a normális hétköznapok kialakítása az új helyzetben, szűk és megváltozott keretek között.

Napirend, tanulás, egymásra figyelés.

Én ugyanúgy öltözöm fel minden reggel, mintha ki kellene lépnem a világba, csak éppen otthon vagyok. Gyakorolok a gyerekkel, főzök, közben jegyzetelek egy papírra, hogyha megfogalmazódna bennem valami, ne felejtsem el a kulcsszavakat. Azt hiszem, a legrosszabb, amint tehetünk, ha belül lázadozunk ez ellen a helyzet ellen. Fogadjuk el, hogy most ez van, és igyekezzünk úgy tekinteni a járványra, mint egy új lehetőségre, ami – az utolsó pillanatban talán – átrendezheti az értékrendünket, megmutathatja, milyen jól éltünk, és milyen kevéssé becsültük meg mindazt, amink van.

Vigyázzunk egymásra, gondoljunk azokra, akik megbetegedtek vagy veszélyben vannak, és lélekben készüljünk rá, hogy mégiscsak Húsvét közeleg.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Tóth Krisztina (forrás: Magvető)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.
Könyv podcast

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.