Könyv

Tóth Krisztina: A járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket

Művészi szabadság
2020.03.24. 19:15
Ajánlom
Napirend, tanulás, egymásra figyelés – ezek mentén alakította ki a megváltozott hétköznapok rendjét az új helyzetben Tóth Krisztina, aki Járványmese címmel egy vadonatúj történetben is feldolgozta a koronavírust kislánya számára.

Sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Tóth Krisztina gondolatai:

Fenekestül felfordult az életem, ahogyan másoknak is. Lemondták a felolvasásokat, nem lesz Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol az új könyvemet mutatták volna be, elmaradnak a Költészet napi rendezvények, megállt az élet. Nincsenek bevételeim. A kislányom nem jár iskolába, minden délelőtt tanulunk. Negyven perces órákat tartunk, rövid szünetekkel. Korábban is vezettem háztartást, de nem főztem minden nap, most viszont mindent itthon állítok elő. Jó alkalom volt ez, hogy átnézzem a kamrát, és elkezdjem felhasználni az alapanyagokat a polcokról.

Hamarosan lejár a tészta? Megesszük! Tavaly előtti lekvár? Sütemény lesz belőle!

Megvarrtam az összes szakadt holmit, ami a szekrényben várakozott. Dolgozni elég kevéssé tudok, főleg csak éjszaka. Az embereket kerülve időnként lemegyünk az utcára levegőzni, görkorcsolyázni. A kezünket alaposan fertőtlenítjük utána, ezt, ugye, mondanom sem kell. A bezártság nem zavar különösebben, mert egyébként is otthon ülő, introvertált ember vagyok. A munkám miatt sokkal többet kell emberek között forgolódnom, mint azt igényelném, úgyhogy a remete-létet jól viselem egyelőre.

A kislányom sokat kérdez a világ híreiről, és igyekszik megérteni az új helyzetet.

Írtam neki egy mesét, az a címe, hogy Járványmese. Egy kis, gonosz vírusról szól, akivel senki nem szeret játszani, ezért elhatározza, hogy ő lesz a világ ura. Mivel folyvást azzal henceg, hogy ő lesz a legnagyobb király, elkezdik Koronának csúfolni... Hát, ez született az utóbbi napokban.

Azt hiszem, ez a járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket, azt, hogy mi a fontos és mi az, ami lényegtelen. Hogy mérlegeljük, helyesek voltak-e az addigi szokásaink, hogy érdemes-e annyi mindent birtokolni, amikor sokkal kevesebb dologgal (tárggyal, élelemmel, ruhával) is el lehet lenni.

Olyan iszonyú gazdasági következményei lesznek ennek a járványnak, amelyek remélhetőleg még a tehetősebbeket is ráébresztik az új puritanizmus fontosságára.

A felnövekvő generáció, úgy tűnik, már régebben megértette az üzenetet. Meg fog szűnni a tombolva fogyasztás, legalábbis én ezt remélem. Érdekes, hogy ez a szörnyű kór a böjti időszakban pusztít. Le kell mondanunk egy csomó mindenről, ha túl akarunk élni: be kell látnunk, mennyi mindent csináltunk rosszul.

Nagy örömmel tölt el, hogy a tomboló önzést most kezdi felváltani a szolidaritás és a közösségi szemlélet, hogy valódi társadalmi megbecsülés és tisztelet övezi azokat, akik ezekben a nehéz hetekben is helytállnak és teszik a dolgukat. Azt hiszem, a legtöbb, amit tehetünk, az a normális hétköznapok kialakítása az új helyzetben, szűk és megváltozott keretek között.

Napirend, tanulás, egymásra figyelés.

Én ugyanúgy öltözöm fel minden reggel, mintha ki kellene lépnem a világba, csak éppen otthon vagyok. Gyakorolok a gyerekkel, főzök, közben jegyzetelek egy papírra, hogyha megfogalmazódna bennem valami, ne felejtsem el a kulcsszavakat. Azt hiszem, a legrosszabb, amint tehetünk, ha belül lázadozunk ez ellen a helyzet ellen. Fogadjuk el, hogy most ez van, és igyekezzünk úgy tekinteni a járványra, mint egy új lehetőségre, ami – az utolsó pillanatban talán – átrendezheti az értékrendünket, megmutathatja, milyen jól éltünk, és milyen kevéssé becsültük meg mindazt, amink van.

Vigyázzunk egymásra, gondoljunk azokra, akik megbetegedtek vagy veszélyben vannak, és lélekben készüljünk rá, hogy mégiscsak Húsvét közeleg.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Tóth Krisztina (forrás: Magvető)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.