Könyv

Tóth Krisztina: A járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket

Művészi szabadság
2020.03.24. 19:15
Ajánlom
Napirend, tanulás, egymásra figyelés – ezek mentén alakította ki a megváltozott hétköznapok rendjét az új helyzetben Tóth Krisztina, aki Járványmese címmel egy vadonatúj történetben is feldolgozta a koronavírust kislánya számára.

Sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Tóth Krisztina gondolatai:

Fenekestül felfordult az életem, ahogyan másoknak is. Lemondták a felolvasásokat, nem lesz Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol az új könyvemet mutatták volna be, elmaradnak a Költészet napi rendezvények, megállt az élet. Nincsenek bevételeim. A kislányom nem jár iskolába, minden délelőtt tanulunk. Negyven perces órákat tartunk, rövid szünetekkel. Korábban is vezettem háztartást, de nem főztem minden nap, most viszont mindent itthon állítok elő. Jó alkalom volt ez, hogy átnézzem a kamrát, és elkezdjem felhasználni az alapanyagokat a polcokról.

Hamarosan lejár a tészta? Megesszük! Tavaly előtti lekvár? Sütemény lesz belőle!

Megvarrtam az összes szakadt holmit, ami a szekrényben várakozott. Dolgozni elég kevéssé tudok, főleg csak éjszaka. Az embereket kerülve időnként lemegyünk az utcára levegőzni, görkorcsolyázni. A kezünket alaposan fertőtlenítjük utána, ezt, ugye, mondanom sem kell. A bezártság nem zavar különösebben, mert egyébként is otthon ülő, introvertált ember vagyok. A munkám miatt sokkal többet kell emberek között forgolódnom, mint azt igényelném, úgyhogy a remete-létet jól viselem egyelőre.

A kislányom sokat kérdez a világ híreiről, és igyekszik megérteni az új helyzetet.

Írtam neki egy mesét, az a címe, hogy Járványmese. Egy kis, gonosz vírusról szól, akivel senki nem szeret játszani, ezért elhatározza, hogy ő lesz a világ ura. Mivel folyvást azzal henceg, hogy ő lesz a legnagyobb király, elkezdik Koronának csúfolni... Hát, ez született az utóbbi napokban.

Azt hiszem, ez a járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket, azt, hogy mi a fontos és mi az, ami lényegtelen. Hogy mérlegeljük, helyesek voltak-e az addigi szokásaink, hogy érdemes-e annyi mindent birtokolni, amikor sokkal kevesebb dologgal (tárggyal, élelemmel, ruhával) is el lehet lenni.

Olyan iszonyú gazdasági következményei lesznek ennek a járványnak, amelyek remélhetőleg még a tehetősebbeket is ráébresztik az új puritanizmus fontosságára.

A felnövekvő generáció, úgy tűnik, már régebben megértette az üzenetet. Meg fog szűnni a tombolva fogyasztás, legalábbis én ezt remélem. Érdekes, hogy ez a szörnyű kór a böjti időszakban pusztít. Le kell mondanunk egy csomó mindenről, ha túl akarunk élni: be kell látnunk, mennyi mindent csináltunk rosszul.

Nagy örömmel tölt el, hogy a tomboló önzést most kezdi felváltani a szolidaritás és a közösségi szemlélet, hogy valódi társadalmi megbecsülés és tisztelet övezi azokat, akik ezekben a nehéz hetekben is helytállnak és teszik a dolgukat. Azt hiszem, a legtöbb, amit tehetünk, az a normális hétköznapok kialakítása az új helyzetben, szűk és megváltozott keretek között.

Napirend, tanulás, egymásra figyelés.

Én ugyanúgy öltözöm fel minden reggel, mintha ki kellene lépnem a világba, csak éppen otthon vagyok. Gyakorolok a gyerekkel, főzök, közben jegyzetelek egy papírra, hogyha megfogalmazódna bennem valami, ne felejtsem el a kulcsszavakat. Azt hiszem, a legrosszabb, amint tehetünk, ha belül lázadozunk ez ellen a helyzet ellen. Fogadjuk el, hogy most ez van, és igyekezzünk úgy tekinteni a járványra, mint egy új lehetőségre, ami – az utolsó pillanatban talán – átrendezheti az értékrendünket, megmutathatja, milyen jól éltünk, és milyen kevéssé becsültük meg mindazt, amink van.

Vigyázzunk egymásra, gondoljunk azokra, akik megbetegedtek vagy veszélyben vannak, és lélekben készüljünk rá, hogy mégiscsak Húsvét közeleg.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Tóth Krisztina (forrás: Magvető)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Online rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt

Szerdától vasárnapig, június 7-ig öt napon át ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket. Tematikus napon, a témához kapcsolódó kötetekkel emlékeznek meg Trianonról. A Margó Extrában délutánonként művészek beszélnek az olvasáshoz fűződő viszonyukról.
Könyv magazin

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.
Könyv ajánló

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.
Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.