Könyv

Tóth Krisztina: A járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket

Művészi szabadság
2020.03.24. 19:15
Ajánlom
Napirend, tanulás, egymásra figyelés – ezek mentén alakította ki a megváltozott hétköznapok rendjét az új helyzetben Tóth Krisztina, aki Járványmese címmel egy vadonatúj történetben is feldolgozta a koronavírust kislánya számára.

Sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, hogyan változtak meg a hétköznapjaik. Tóth Krisztina gondolatai:

Fenekestül felfordult az életem, ahogyan másoknak is. Lemondták a felolvasásokat, nem lesz Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol az új könyvemet mutatták volna be, elmaradnak a Költészet napi rendezvények, megállt az élet. Nincsenek bevételeim. A kislányom nem jár iskolába, minden délelőtt tanulunk. Negyven perces órákat tartunk, rövid szünetekkel. Korábban is vezettem háztartást, de nem főztem minden nap, most viszont mindent itthon állítok elő. Jó alkalom volt ez, hogy átnézzem a kamrát, és elkezdjem felhasználni az alapanyagokat a polcokról.

Hamarosan lejár a tészta? Megesszük! Tavaly előtti lekvár? Sütemény lesz belőle!

Megvarrtam az összes szakadt holmit, ami a szekrényben várakozott. Dolgozni elég kevéssé tudok, főleg csak éjszaka. Az embereket kerülve időnként lemegyünk az utcára levegőzni, görkorcsolyázni. A kezünket alaposan fertőtlenítjük utána, ezt, ugye, mondanom sem kell. A bezártság nem zavar különösebben, mert egyébként is otthon ülő, introvertált ember vagyok. A munkám miatt sokkal többet kell emberek között forgolódnom, mint azt igényelném, úgyhogy a remete-létet jól viselem egyelőre.

A kislányom sokat kérdez a világ híreiről, és igyekszik megérteni az új helyzetet.

Írtam neki egy mesét, az a címe, hogy Járványmese. Egy kis, gonosz vírusról szól, akivel senki nem szeret játszani, ezért elhatározza, hogy ő lesz a világ ura. Mivel folyvást azzal henceg, hogy ő lesz a legnagyobb király, elkezdik Koronának csúfolni... Hát, ez született az utóbbi napokban.

Azt hiszem, ez a járvány alkalom arra, hogy újragondoljuk az életünket, azt, hogy mi a fontos és mi az, ami lényegtelen. Hogy mérlegeljük, helyesek voltak-e az addigi szokásaink, hogy érdemes-e annyi mindent birtokolni, amikor sokkal kevesebb dologgal (tárggyal, élelemmel, ruhával) is el lehet lenni.

Olyan iszonyú gazdasági következményei lesznek ennek a járványnak, amelyek remélhetőleg még a tehetősebbeket is ráébresztik az új puritanizmus fontosságára.

A felnövekvő generáció, úgy tűnik, már régebben megértette az üzenetet. Meg fog szűnni a tombolva fogyasztás, legalábbis én ezt remélem. Érdekes, hogy ez a szörnyű kór a böjti időszakban pusztít. Le kell mondanunk egy csomó mindenről, ha túl akarunk élni: be kell látnunk, mennyi mindent csináltunk rosszul.

Nagy örömmel tölt el, hogy a tomboló önzést most kezdi felváltani a szolidaritás és a közösségi szemlélet, hogy valódi társadalmi megbecsülés és tisztelet övezi azokat, akik ezekben a nehéz hetekben is helytállnak és teszik a dolgukat. Azt hiszem, a legtöbb, amit tehetünk, az a normális hétköznapok kialakítása az új helyzetben, szűk és megváltozott keretek között.

Napirend, tanulás, egymásra figyelés.

Én ugyanúgy öltözöm fel minden reggel, mintha ki kellene lépnem a világba, csak éppen otthon vagyok. Gyakorolok a gyerekkel, főzök, közben jegyzetelek egy papírra, hogyha megfogalmazódna bennem valami, ne felejtsem el a kulcsszavakat. Azt hiszem, a legrosszabb, amint tehetünk, ha belül lázadozunk ez ellen a helyzet ellen. Fogadjuk el, hogy most ez van, és igyekezzünk úgy tekinteni a járványra, mint egy új lehetőségre, ami – az utolsó pillanatban talán – átrendezheti az értékrendünket, megmutathatja, milyen jól éltünk, és milyen kevéssé becsültük meg mindazt, amink van.

Vigyázzunk egymásra, gondoljunk azokra, akik megbetegedtek vagy veszélyben vannak, és lélekben készüljünk rá, hogy mégiscsak Húsvét közeleg.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Tóth Krisztina (forrás: Magvető)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv Jonathan Swift

Aki annyira szatirikusan írt Angliáról, hogy mesének hitték – Jonathan Swift

Kétszázhetvenöt éve, 1745. október 19-én hunyt el Jonathan Swift ír-angol író, költő, a szatíra mestere, a Gulliver utazásai című regény szerzője. 
Könyv ajánló

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.