Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

2021.02.26. 15:30
Ajánlom
Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.

Ez egy magyarázó cikk, tehát – hiába néz ki úgy – nem interjú. Az ügy kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni.

Hogyan kezdődött?

A Könyves Magazin Tizenegyes című sorozatában írókat kérdeznek arról, hogy mit olvasnak. A sorozat legújabb részéből kiderült, hogy Tóth Krisztina Sofi Oksanen A kutyafuttató című regényét olvassa, elemi hatással volt rá gimiben a Tonio Kröger, és Berg Judit Lengemesék című sorozatát venné fel a kötelezők listájára. Arra is válaszolt, hogy mit venne le a kötelező olvasmányok listájáról: Jókai Az arany ember című művét, illetve az alsósoknak ajánlott Bárány Boldizsárt.

Jó, jó, de miért venné ki a kötelezők közül? Le is darálná a könyvet?

Meg is indokolta a válaszát: „a nőalakok ábrázolása miatt. Mert mit tudunk meg róluk? Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja. Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem. Noémi szerelmes, de osztozik a férfin. Tímár Mihály néha megjelenik a szigeten, aztán elmegy. Noémi sose kérdez, csak örül. Nem lázadozik hanem csinosan várja Tímárt, amikor az éppen ráér.”

Arról, hogy betiltaná vagy ledarálná a művet, természetesen szó sem volt.

Akkor miért lett a dologból botrány?

Ekkor még nem történt semmi, csak miután a Könyves cikkét a HVG szemlézte „A nemi szerepek ábrázolása miatt Az arany embert és a Bárány Boldizsárt venné le a kötelezők listájáról Tóth Krisztina” címmel. Kattintásvadász megoldás volt, lehet, nem kellett volna. Ezután a hír megfutott az interneten, és sokan elküldték Tóthot melegebb éghajlatra, hogy finoman fogalmazzunk. A kommenteket inkább nem idézzük.

tothkrisztaemmerlaszlo3_1-151210.jpg

Tóth Krisztina (Fotó/Forrás: Emmer László)

Hogy reagált Tóth Krisztina?

Ebben a facebook-posztban foglalta össze, amit el akar mondani az ügyről. Azt írta:

„Minden, amit a kötelező olvasmányok témájában gondolok, olvasható az eredeti interjúban.” És: „Betiltásról senki nem beszélt, a véleményemet kérdezték. Szabad elmondanom, ugye?”

Amellett arról is írt, hogy „egy írót nem illik ismeretlenül letegezni. Lekurvázni, csak mert valamiről mást gondol, főképpen nem. Bájtalan gesztus.” Panaszolta még, hogy Jókai-rajongók kutyaszart tettek a postaládájába.

Vajon Jókai nem a cancel culture áldozata lesz így?

Nem. A cancel culture tipikus esete az, amikor például egy filmesről kiderül, hogy erőszakoló, ezért a mozik vagy a streamoldalak leveszik a műsorról, mondva, hogy nem szeretnék egy ilyen ember alkotásait terjeszteni. A cancel culture természetesen vitatható, éppen azért, mert az alkotó művein áll bosszút az alkotó bűneiért.

Jelen esetben teljesen másról van szó. Tóth Krisztina azért venné ki a kötelezők közül Jókai Mór Az arany ember és Szabó Magda Bárány Boldizsár című könyveit, mert nem tartja helyesnek a művekben tálalt etikát.

Igaza van Tóth Krisztinának?

Nem szeretnénk ezt így eldönteni, de nem is ez a lényeges kérdés. Hanem az, hogy elmondhatja-e a véleményét anélkül, hogy ocsmány atrocitások érnék. Valaki érvelhet úgy: ahogy a Meseország mindenkié című mesekönyv nem változtatja meg a gyerekek nemi identitását, úgy nem szabja meg a Jókai-regény sem a nemi szerepekről való elképzelését. És érvelhetünk úgy is: olyan könyvet érdemes a gyerekek kezébe adnunk, amelyek alapvetően 21. századi, közös megegyezéssel létrejött értékeket, modelleket közvetítenek. A lényeg, hogy a diskurzus hangneme méltó legyen a diskurzus tárgyához, jelen esetben az irodalmi művekhez.

De miért Tóth Krisztina akarja megmondani, hogy mit olvassanak a gyerekek?

Nem akarja megmondani, hanem válaszolt egy kérdésre. Tóth Krisztina tucatnyi irodalmi díjjal kitüntetett, sok kötetes író, az egyik legnépszerűbb kortárs alkotó, ráadásul évtizedek óta foglalkozik gyermekirodalommal, 2005-ben Valaczka András társszerzővel tankönyvet és olvasókönyvet is írt felső tagozatosoknak. Emellett maga is anya. Valószínűleg van mi alapján véleményt mondania.

De beleállt egy ügybe, akkor miért csodálkozik a reakciókon?

Nem állt bele ügybe. Egy körkérdésre válaszolt.

Ráadásul politikai színezetű ügybe!

Nem is politikai az ügy, az viszont érdekes, hogy éppen olyan felhördülés, barikádharc és méltatlan hangnem uralkodik a kommentfalakon, mint az SZFE- vagy Meseország-ügyek esetében.

No igen, de kötelező olvasmányokat mégsem írunk csak úgy felül!

A kötelező olvasmányok listája nincsen kőbe vésve. Az új Nemzeti Alaptantervben is változott a diákok által olvasandó könyvek köre: bekerült Wass Albert és Nyírő József, csökkent Radnóti Miklós súlya, már nem kötelező az egyetlen Nobel-díjas regény, a Sorstalanság, és nem muszáj elolvasni a modern irodalom egyik csúcsának tartott Iskola a határont Ottlik Gézától.

De a kötelező olvasmányok körének muszáj változnia. Nem ideológiák mentén, hanem azért, mert létezik kortárs irodalom is, és ahogy a fizikaoktatást sem hagyjuk abba a 18. század vívmányainál, úgy az irodalomoktatásnak is fel kellene zárkóznia a kortárs aki. Nyilván azon az áron, hogy a korábbi korszakok  műveit, alkotóit újra súlyozzuk.

Miért olvassak Tóth Krisztinát?

A közösségi médiában az elmúlt napokban a felhasználók #olvasstóthkrisztinát címke alatt megosztják kedvenc szemelvényüket az írótól. Kiemelkedő művei közé tartozik az Akvárium című regény, a Pixel című novellafüzér és a Vonalkód című novelláskötet. Tóth Krisztina a fent idézett facebook-bejegyzésében arra is reagált, hogy sokan azzal vádolták, nem tett le semmit az asztalra (Jókaival szemben): „Azok számára, aki szerint semmit sem tettem le az asztalra, rossz hírem van. 1989 óta rendszeresen dolgozom. Harminc könyvem jelent meg, el lehet olvasni őket. Nem muszáj persze, de a lehetőség adott.”

Ki felelős a botrányért?

Erre nehéz válaszolni. Annak biztosan köze van hozzá, hogy a közösségi médiában gyorsabban terjednek az ellentmondásos, botrányt és (vérre) menő vitákat kiváltó tartalmak, és egyforma súllyal szerepelnek a dilettánsok és a szakemberek véleményei.

És most mit csináljunk?

Semmit. Illetve egyetlen szabály mindenképpen van:

amit az utcán nem kiabálnál oda egy ismeretlennek, azt ne írd le facebook-kommentben sem.

Engem mindez hidegen hagy! Azt mondjátok meg, egybe vagy külön kell írni a Jókai-regény címét?

Az 1872-es első kiadásban is különírva szerepelt a cím, mivel nem anyagnévről van szó, így a helyes: Az arany ember.

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Kapcsolódó

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új gyerekkönyvet írt J. K. Rowling

Az angol írónő legújabb regénye, a The Christmas Pig október 12-én jelenik meg, egyszerre több mint húsz országban.
Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.