Könyv

Tovább gyűrűzik az állami irodalmi díjakról szóló vita

2023.06.30. 10:30
Ajánlom
Krusovszky Dénes szerint a vitában egyértelműen Kukorelly Endrének van igaza. Radnóti Sándor példákat hozott fel, kik kaptak elismerést a Rákosi-diktatúra alatt, ugyanakkor szerinte nem érdemes a két korszakot összehasonlítani. Az Aracs folyóirat kiállt Mezey Katalin mellett, mondván, aki osztja Kukorelly véleményét, az hazudik. 

Mint arról beszámoltunk, Kukorelly Endre nemrég élesen bírálta Mezey Katalint, aki szerinte a Kossuth-díj Bizottság egyetlen irodalmárjaként elsősorban felelős azért, hogy az elmúlt tizenhárom évben nem kaptak állami elismerést a kormánnyal szemben kritikus művészek. Mint fogalmazott, „még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban. Az író szavaira először a Magyar Írószövetség reagált, és bocsánatkérésre szólították fel Kukorellyt, később Mezey Katalin is megszólalt, és visszautasította az állításokat.

Mi a baj az állami irodalmi díjakkal?

Kapcsolódó

Mi a baj az állami irodalmi díjakkal?

Heves adok-kapok alakult ki az irodalmi életben, miután Kukorelly Endre nemrég nyilvánosan kritizálta az állami művészeti díjakat odaítélő bizottságokat, különösképpen Mezey Katalint, aki azonban visszautasította az író állításait.

A vita az Index hasábjain robbant ki, a lapnak pedig nemrég Krusovszky Dénes adott interjút, amelyben egyebek közt kérdezték erről az ügyről is. Utalt rá, szerinte Kukorellyt azért zavarja mindez, mert még hisz egy olyan Magyarországban, ahol az állami díjazások szisztémája jól is működhetne.

A vélemény és az ellenvélemény is iszonyú keserű volt, habár számomra világos, hogy itt Kukorellynek van igaza.

Mindenesetre engem ez, ha szabad ezt így mondanom, nem érdekel” – mondta az író, hozzátéve, nincs olyan forgatókönyv a fejében, amely szerint megjavul az állam, és az állami díjak ismét jelenteni fognak valamit.

Krusovszky úgy fogalmazott, az állami díjak kiosztása ebben a formában, sőt bármilyen formában, nonszensz és hülyeség, és csak a független elismerésnek van súlya. Kitért arra is, nem érti, miért kellene bárkinek is bocsánatot kérnie ebben a vitában. „Kukorelly elmondta, mit gondol, miért ne tehetné, pláne, hogy

csak hüledezés volt a válasz, nemigen lehet megcáfolni, amit állít

– tette hozzá.

„Azt hiszem, Kukorelly Endrét – teljes joggal – az a pimaszság bőszítette fel, hogy idén Orbán János Dénest tüntették ki Kossuth-díjjal, aki előtt százötven magyar írót és költőt tudnék fölsorolni, aki irodalmi teljesítményéért inkább megérdemelné. Evidensen politikai produkciójáért kapta az irodalmi díjat, s nem is hiszem, hogy Mezey Katalin fejéből pattant volna ki az ő neve” – ezt már Radnóti Sándor írta Facebook-posztjában. A Széchenyi-díjas irodalomtörténész szerint életszerűtlen Mezey Katalin állítása, miszerint nem ő az egyedüli felelős az irodalmi Kossuth-díjak odaítéléséért. Radnóti valószínűsítette, hogy „föntről” súgnak neki, vagy ha nincs ilyen sugalom, akkor maga találja ki a jelöltet.

Radnóti reagált Kukorelly Rákosi-korszakra vonatkozó állításaira is, és felsorolta, milyen művészek kaptak Kossuth-díjat a diktatúra ideje alatt. Példaként Balázs Bélát, Benjámin Lászlót, Devecseri Gábort, Gábor Andort, Gellért Oszkárt, Illyés Gyulát, Juhász Ferencet, Karinthy Ferencet, Sarkadi Imrét, Schöpflin Aladárt, Szabó Pált, Tamási Áront, Tersánszky Józsi Jenőt, Veres Pétert és Zelk Zoltánt említette. „Sok volt közöttük a hívő és az opportunista, de irodalmi érdemük volt majd’ mindnek, még a nem említetteknek is” – írta, hozzátéve,

a fantasztikus névsor azonban senkinek nem adhatja azt az ötletet, hogy ezt a korszakot össze lehet hasonlítani a maival.

Szerinte Kukorellynek sem volt ilyen gondolata, mert az egyik véres diktatúra volt, a másik lealjasító, gyalázatos autokrácia, Európa magányos szégyene. „Mezey Katalinnak pedig jövőre biztos eszébe fog jutni teszem azt Balla Zsófia, Tóth Krisztina, Nádasdy Ádám vagy Márton László neve. Az utóbbi kettőről még az is elmondható jelentős költészetük és prózájuk mellett, hogy a fordítás a leghazafiasabb műfaj” – zárta bejegyzését.

Továbbra sem osztja mindenki Kukorelly Endre véleményét, a délvidéki magyarság közéleti folyóirata, az Aracs az Indexhez eljuttatott közleményében kiállt Mezey Katalin mellett, igaztalan és alantas támadásnak nevezve az őt ért vádakat. „Kukorelly Endre és mindenki más, aki rágalmaiban osztozik, tudja, az,

aki a jelenlegi magyar állami díjazási rendszert a Rákosi-korszak díjazási rendszerénél még rosszabbnak is tartja, az hazudik,

valamint jó, ha tudomásul veszik: véleményük igazából semmit sem számít, csak azt a célt szolgálja, hogy köztiszteletben álló személyeket megsértsen” – áll közleményükben, amelyet Gubás Ágota olvasószerkesztő, Gyurkovics Hunor művészeti szerkesztő és Bata János főszerkesztő írt alá.

Fejléckép: Kukorelly Endre (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

 

Mi lesz a Librivel? – Reakciók a tulajdonosváltás kapcsán

Kapcsolódó

Mi lesz a Librivel? – Reakciók a tulajdonosváltás kapcsán

A Libri Csoport tulajdonosváltása sokakat aggodalommal tölt el, mások mellett Tompa Andrea, Bödőcs Tibor és Péterfy-Novák Éva is reagált a hírre. Az MCC főigazgatója ugyanakkora azt ígéri, nem fognak változtatni a könyvkínálaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.