Könyv

Új díjat alapítottak női szerzőknek

2023.02.09. 11:40
Ajánlom
Új tényirodalmi díjat alapítottak az Egyesült Királyságban kimondottan női szerzők számára – szúrta ki a Könyvesblog a Guardian oldalán. Az új elismerést először 2024-ben adják át.

Még mindig kevés nő kap tényirodalmi díjat, ezért volt szükség az új díj alapítására, amelyet először 2024-ben adnak át.

A Women’s prize for non-fiction elnevezésű díj, a már korábban létrehozott szépirodalmi díj (Women’s prize for fiction) tényirodalmi párja.

Az elismerést bármilyen országból származó női szerzőnek odaítélhetik, két kikötéssel:

az adott művet angolul és az Egyesült Királyságban szükséges publikálni.

A nyertes 30 ezer fontot és egy „the Charlotte” elnevezésű szobrot kap majd, amelyet a Charlotte Aitken Trust elnevezésű jótékonysági szervezet ad át. Az alapítványt Gillon Aitken irodalmi ügynök hozta létre, elhunyt lánya emlékére.

Women’s prize for fiction díj alapítója, Kate Mosse író azt nyilatkozta az új elismerés kapcsán, hogy

nem elvenni akarják a nagyszerű férfi szerzőktől a reflektorfényt, hanem azt szeretnék, ha ebből a nőkre is vetülne.

Hozzátette, mindenkit szeretnének a reflektorfénybe állítani, hogy maguk az olvasók választhassanak közülük.

A díj valóban hiánypótló, hiszen egy kutatás szerint a brit napilapokban megjelent tényirodalmi kritikák mindössze 26,5 százaléka szólt női író által jegyzett könyvről,

az elmúlt tíz évben pedig a nők által írt non-fiction-ök csupán 35,5 százaléka részesült elismerésben.

Magyarországon sem sokkal fényesebb a helyzet. Ahogy a Könyvesblogon írják, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN) legutóbbi kutatásából az derült ki, hogy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak mindössze 39 százaléka jutott női szerzőnek.

Egy korábbi, 2020-as tanulmányuk szerint az elmúlt tizenöt évben az irodalmi díjak mindössze 18 százaléka került csak női írókhoz.

Fejléckép: Maggie OFarrell, a Womens Prize for Fiction 2022-es nyertese. OFarrell Hamnet című könyvéért kapta az elismerést. A képen az Olimpiai Londoni Könyvvásáron látható 2022. április 5-én Londonban. (Fotó/Forrás:  David Levenson/Getty Images)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.