Könyv

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

2023.02.03. 14:20
Ajánlom
Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.

Hat évvel előző regénye, A kormányzó halála után ismét regénnyel jelentkezik napjaink egyik legnépszerűbb írója, Murakami Haruki. A művész japán kiadója, a Sinkosa mindössze annyit közölt, hogy a könyv április 13-án jelenik meg, ugyanakkor sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulták el, csak annyit, hogy a szöveg kéziratban ezerkétszáz oldalt tesz ki.

A regényt először japánul adják ki, és várhatóan később érkeznek majd a fordításai is. Az AFP-nek a kiadó azt mondta,

nem tudják még, hogy mikor jelenthetik be a mű címét, valamint a fordítások kiadásának időpontját.

A 74 éves szerző évek óta a Nobel-díj várományosa, tavaly is jó eséllyel várhatta a legnépszerűbb irodalmi elismerést, amelyet végül Annie Ernaux nyert el. Könyveit eddig mintegy ötven nyelvre fordították le, írói világát a szürrealizmus, illetve a popkulturális utalások teszik sajátossá.

Murakami közismerten visszahúzódó személyiség, de évek óta rádiós DJ-ként dolgozik másodállásban, rajongói nagy örömére.

Amikor 2017-ben megjelent A kormányzó halála, a tokiói könyvesboltok éjfél után is nyitva tartottak, hogy az olvasók rögtön hozzájuthassanak a könyvhöz.

Akkor a mű cselekményének a részleteit szintén titokban tarották a szerző kérésére. Murakami ugyanis azt szerette volna, hogy az olvasók úgy fedezzék fel a történetet, hogy nem tudnak róla semmit.

Forrás: Prestigeonline

Fejléckép: Murakami Haruki 2016-ban (Fotó/Forrás: Ole Jensen/Corbis via Getty Images Hungary)

Milyen zenéket hallgat az egyik „legzeneibb” író, Murakami Haruki?

Kapcsolódó

Milyen zenéket hallgat az egyik „legzeneibb” író, Murakami Haruki?

A japán szerző olvasói tudják, hogy vannak bizonyos visszatérő elemei szövegeinek: macskák, fülek, kutak, furcsa párhuzamos valóságok és mindenekelőtt a zene. De milyen zene?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!