Könyv

Újabb kiadóval bővült a Libri-csoport

2013.09.11. 13:29
Ajánlom
Különleges művészek életútját bemutató műveket, kultikus irodalmi alkotásokat fog kiadni a Trubadúr Kiadó, amely a Libri kiadói csoport hetedik vállalkozásaként kezdi meg működését.

Az új kiadó vezetője Szász Zsolt lesz, aki két évtized után hagyta ott az általa alapított Cartaphilus Kiadót, amely eddig hasonló tárgyú műveket is megjelentetett. Szász Zsolt a Helikon Kiadó szerkesztőségével közösen fogja irányítani a vállalkozást.

Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, a Helikon főszerkesztője elmondta: a Trubadúr Kiadó mellett a Libri Kiadó, a Kolibri, a Helikon, a Diafilm Kft., a Cartographia, valamint az idén társult Park Kiadó tagja a kiadói csoportnak.

"Nyugat-Európában bevett gyakorlat, hogy csoportok tematikusan hoznak létre kiadókat" - magyarázta a főszerkesztő. Hozzátette, hogy mivel a zenei tárgyú művek és a kultikus-underground irodalom alkotóinak kötetei egyik vállalkozás profiljába sem illeszkedtek, szükség volt egy új profilra. Kovács Attila elmondta, hogy a közeljövőben terveik szerint nem fog tovább bővülni a kiadói csoport, nem lesz újabb akvizíció.

A kiadó erőssége a zenei tárgyú könyvek gondozása lesz, életrajzok, önéletrajzok, riport-, illetve interjúkötetek. Az első könyv a Csík Zenekarról szóló kiadvány szeptember közepén, a kötet szerzője, Süveges Gergő az együttes elmúlt huszonöt évét írta meg.

A CD-melléklettel ellátott könyv kronologikusan mutatja be a zenekar történetét, a szerző számos interjút készített az együttes tagjaival, valamint más zenészekkel, akik részesei voltak a Kossuth-díjjal elismert együttes pályájának. Megszólal többek között Presser Gábor, Lovasi András, Kiss Tibor, Ferenczi György. A koncerttel egybekötött könyvbemutatót szeptember 19-én tartják a Fonó Budai Zeneházban.

Novemberben jelenik Bombera Krisztina Roby Lakatosról, a világhírű Brüsszelben élő magyar hegedűművészről szóló interjúkötete, amelyet gazdag képanyag fog kiegészíteni.

A jövőben Charles Bukowski, a beatnemzedék előfutárának tartott amerikai költő, író műveit is a Trubadúr jelenteti meg. Elsőként a magyarul már korábban is kiadott Posta című regényét, illetve az eddig kiadatlan Vegyes felvágott című művet. Utóbbiban a szabadvers és a próza határán lévő novellisztikák kaptak helyet - mondta a főszerkesztő.

A kiadó még az idén megjelenteti Jimi Hendrix (ön)életrajzát, egy külföldi kiadvány magyar interpretációját. Ez utóbbiról a főszerkesztő elmondta, hogy nem a klasszikus értelemben vett autobiográfia, hiszen interjúkból, vallomásokból és gazdag képanyagból áll össze a gitárfenomén életútja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Plusz

A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
Vizuál

A kortársművészet lelki aspektusaira figyel a Gallery Weekend

"A kortárs művészet engem fejez ki" mottóval indul pénteken a Gallery Weekend Budapest, amelyen tizennégy fővárosi kortárs galéria kiállításai, rendhagyó galériatúrák és tárlatvezetések várják a látogatókat vasárnapig.
Vizuál

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.
Plusz

125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tiltakozás

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Könyv hír

Babits, Weöres és Faludy műveit is betilthatják? – a MKKE reakciója a melegellenes törvényre

Közleményben reagált a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Parlament által június 15-én elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomagra – számolt be róla a litera.hu.
Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.