Könyv

Újabb kiadóval bővült a Libri-csoport

2013.09.11. 13:29
Ajánlom
Különleges művészek életútját bemutató műveket, kultikus irodalmi alkotásokat fog kiadni a Trubadúr Kiadó, amely a Libri kiadói csoport hetedik vállalkozásaként kezdi meg működését.

Az új kiadó vezetője Szász Zsolt lesz, aki két évtized után hagyta ott az általa alapított Cartaphilus Kiadót, amely eddig hasonló tárgyú műveket is megjelentetett. Szász Zsolt a Helikon Kiadó szerkesztőségével közösen fogja irányítani a vállalkozást.

Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, a Helikon főszerkesztője elmondta: a Trubadúr Kiadó mellett a Libri Kiadó, a Kolibri, a Helikon, a Diafilm Kft., a Cartographia, valamint az idén társult Park Kiadó tagja a kiadói csoportnak.

"Nyugat-Európában bevett gyakorlat, hogy csoportok tematikusan hoznak létre kiadókat" - magyarázta a főszerkesztő. Hozzátette, hogy mivel a zenei tárgyú művek és a kultikus-underground irodalom alkotóinak kötetei egyik vállalkozás profiljába sem illeszkedtek, szükség volt egy új profilra. Kovács Attila elmondta, hogy a közeljövőben terveik szerint nem fog tovább bővülni a kiadói csoport, nem lesz újabb akvizíció.

A kiadó erőssége a zenei tárgyú könyvek gondozása lesz, életrajzok, önéletrajzok, riport-, illetve interjúkötetek. Az első könyv a Csík Zenekarról szóló kiadvány szeptember közepén, a kötet szerzője, Süveges Gergő az együttes elmúlt huszonöt évét írta meg.

A CD-melléklettel ellátott könyv kronologikusan mutatja be a zenekar történetét, a szerző számos interjút készített az együttes tagjaival, valamint más zenészekkel, akik részesei voltak a Kossuth-díjjal elismert együttes pályájának. Megszólal többek között Presser Gábor, Lovasi András, Kiss Tibor, Ferenczi György. A koncerttel egybekötött könyvbemutatót szeptember 19-én tartják a Fonó Budai Zeneházban.

Novemberben jelenik Bombera Krisztina Roby Lakatosról, a világhírű Brüsszelben élő magyar hegedűművészről szóló interjúkötete, amelyet gazdag képanyag fog kiegészíteni.

A jövőben Charles Bukowski, a beatnemzedék előfutárának tartott amerikai költő, író műveit is a Trubadúr jelenteti meg. Elsőként a magyarul már korábban is kiadott Posta című regényét, illetve az eddig kiadatlan Vegyes felvágott című művet. Utóbbiban a szabadvers és a próza határán lévő novellisztikák kaptak helyet - mondta a főszerkesztő.

A kiadó még az idén megjelenteti Jimi Hendrix (ön)életrajzát, egy külföldi kiadvány magyar interpretációját. Ez utóbbiról a főszerkesztő elmondta, hogy nem a klasszikus értelemben vett autobiográfia, hiszen interjúkból, vallomásokból és gazdag képanyagból áll össze a gitárfenomén életútja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. 
Könyv instagram

Patti Smith mostanában Krasznahorkai könyvével tölti az estéit

A punk keresztanyja az Instagramon posztolt fotót arról, hogy a Sátántangót olvassa.