Könyv

Uruguayi költő, író kapta a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb díját

2021.11.11. 10:40
Ajánlom
A hamarosan 80. életévét betöltő Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést.
Cristina_Peri-101522.jpg

Cristina Peri Rossi (Fotó/Forrás: Elisa Cabot / Wikipedia)

1941. november 12-én született, tanulmányait Montevideoban végezte, többek között zeneművészetet és biológiát tanult, illetve összehasonlító irodalomtudományból doktorált. 1972-ban hagyta el Uruguayt, a katonai diktatúra elől menekülve. Először Párizsba költözött, majd Barcelonában telepedett le, azóta is ott él és alkot. 1975-ben megkapta a spanyol állampolgárságot.

Művei hazájában 1985-ig be voltak tiltva.

Számos munkájában metaforikus formában jelennek meg diktatúrában átélt élményei. Műveiben gyakran ír egyes szám első személyben, ahol az én prózájában legtöbbször férfi. Költészete férfi és női szemszögből egyaránt értelmezhető, illetve néha váltakoznak is a nézőpontok egy versesköteten belül, mint a Diáspora című kötetben.

Az egyik legfontosabb spanyol nyelvű dél-amerikai szerzőnek tartják, akinek munkássága nem ismer műfaji határokat. Kötetei több mint húsz idegen nyelven is olvashatók. Újságíróként, valamint brazil és francia szerzők fordítójaként is elismert.

Írásaiban Franz Kafka és Julio Cortázar hatása figyelhető meg, politikai állásfoglalásának formája irodalmi szempontból leginkább Ursula K. Le Guin vagy Christiane Rochefort munkáihoz hasonlítható. Egyik legjobb barátja Julio Cortázar argentin író a rövid elbeszélések nagy megújítójának nevezte.

Témái szorosan kapcsolódnak a szerelemhez, a vágyhoz, a szexualitáshoz.

Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést. A 45 évvel ezelőtt alapított elismeréssel a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához hozzájárulókat jutalmazzák. A díjjal 125 ezer euró (41,7 millió forint) jár.

Forrás: MTI, Wikipedia

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Könyv magazin

Aki Pilinszky Jánostól és Vas Istvántól tanulta a költészetet – 80 éves Várady Szabolcs

1943-ban ezen a napon született Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő.
Könyv ajánló

„Korszerűvé szerettem volna tenni Tolsztoj nyelvezetét” – Gy. Horváth László a Háború és béke új fordításáról  

Először ismerheti meg a magyar közönség a legfrissebb, 1981-es orosz kiadás alapján Lev Tolsztoj monumentális nagyregényét. A szöveg fordítójával, Gy. Horváth Lászlóval beszélgettünk.
Könyv hír

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Ötletes fejlesztéssel tiszteleg a magyar kultúra napja előtt a II. kerület vezetése: a Széll Kálmán téren elhelyezett versmegállóból a körzethez köthető költők sorait nyomtathatjuk ki, és vihetjük magunkkal.