Könyv

Uruguayi költő, író kapta a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb díját

2021.11.11. 10:40
Ajánlom
A hamarosan 80. életévét betöltő Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést.
Cristina_Peri-101522.jpg

Cristina Peri Rossi (Fotó/Forrás: Elisa Cabot / Wikipedia)

1941. november 12-én született, tanulmányait Montevideoban végezte, többek között zeneművészetet és biológiát tanult, illetve összehasonlító irodalomtudományból doktorált. 1972-ban hagyta el Uruguayt, a katonai diktatúra elől menekülve. Először Párizsba költözött, majd Barcelonában telepedett le, azóta is ott él és alkot. 1975-ben megkapta a spanyol állampolgárságot.

Művei hazájában 1985-ig be voltak tiltva.

Számos munkájában metaforikus formában jelennek meg diktatúrában átélt élményei. Műveiben gyakran ír egyes szám első személyben, ahol az én prózájában legtöbbször férfi. Költészete férfi és női szemszögből egyaránt értelmezhető, illetve néha váltakoznak is a nézőpontok egy versesköteten belül, mint a Diáspora című kötetben.

Az egyik legfontosabb spanyol nyelvű dél-amerikai szerzőnek tartják, akinek munkássága nem ismer műfaji határokat. Kötetei több mint húsz idegen nyelven is olvashatók. Újságíróként, valamint brazil és francia szerzők fordítójaként is elismert.

Írásaiban Franz Kafka és Julio Cortázar hatása figyelhető meg, politikai állásfoglalásának formája irodalmi szempontból leginkább Ursula K. Le Guin vagy Christiane Rochefort munkáihoz hasonlítható. Egyik legjobb barátja Julio Cortázar argentin író a rövid elbeszélések nagy megújítójának nevezte.

Témái szorosan kapcsolódnak a szerelemhez, a vágyhoz, a szexualitáshoz.

Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést. A 45 évvel ezelőtt alapított elismeréssel a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához hozzájárulókat jutalmazzák. A díjjal 125 ezer euró (41,7 millió forint) jár.

Forrás: MTI, Wikipedia

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.
Könyv hír

Új alkotók életműve válik ingyenesen elérhetővé az interneten

Négy új alkotó, Kemény István, Király László, Márton László és Végel László életművét digitalizálja és teszi ingyenesen elérhetővé az interneten a Petőfi Irodalmi Múzeum.