Könyv

„Vagy én veregetem meg a vállamat, vagy megkérem rá a feleségemet” – Csuja Imre a Lírástudók vendége

2022.12.14. 10:45
Ajánlom
Csuja Imre járt a Lírástudók stúdiójában. Újonnan megjelent beszélgetőkönyvéről, színházról, filmről, komikus vénáról és versmondásról kérdezte Grisnik Petra.

Ősz végén, a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg a Csuja Imrével készült beszélgetőkönyv, az Imi, ne csináld! Portrékönyv, de annál is több Csáki Judit kötete, állítja a fülszöveg, benne kirajzolódik az országosan ismert, kiváló színész arca, körülötte, mellette, mögötte pedig a szakma, ez a vonzó és rejtélyes közeg, a színház és a film világa. Az év egyik utolsó Lírástudók adásának vendége az Örkény Színház művésze volt, akit a saját köreiben kedélyes, anekdotázó embernek ismernek. Ráadásul olyan személyiség, aki nemcsak a színházban, de filmben is ikonikus karaktereket teremtett.

3211700-093815.jpg

Csáki Judit: Imi, ne csináld! - Egy nyár Csuja Imrével (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

Csuja Imre és Csáki Judit évtizedek óta ismerik egymást, így kezdtek most is közös munkához: „Tényleg furcsa, hogy egy színész egy kritikust kérjen fel, hogy írjon róla könyvet.” A műsorból az is kiderül, hogyan reagál Csuja Imre, ha megállítják az utcán egy fotóra, vagy aláírást kérnek tőle, miért tartja fontosnak az anekdoták továbbörökítését, milyen instrukciókat kapott rendezőktől, mik voltak életének legszeretettebb alakításai és kitől származik a könyvcímmé avanzsált mondat:

„Imi, ne csináld!”

Természetesen nem maradhat ki a témák közül az Örkény Színház, a filmszínészet és a versmondás sem.

Az adás végén öt könyvet ajánlunk a Líra Könyv megjelenései közül.

BeFunky-collage-093641.jpg

könyvajánló (Fotó/Forrás: Fidelio)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

„Vasútnál lakom” – Versadományt vitt a hajléktalanoknak Csuja Imre

Kapcsolódó

„Vasútnál lakom” – Versadományt vitt a hajléktalanoknak Csuja Imre

Szinte már ismerősként üdvözölte Csuja Imrét a Rákosrendezőnél álló vonat hajléktalanokból álló közönsége, hiszen a színművész nem először látogat el ide, hogy némi költészetet és erőt adjon az éjjeli szállóra betérőknek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Kozma Dezső irodalomtörténész

Az erdélyi magyar tudományos élet meghatározó alakja, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem korábbi rektorhelyettese, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) volt dékánja 87 éves korában hunyt el.
Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.