Könyv

Vajon mi lehet egy 35 kilós könyvben?

2016.10.11. 08:17
Ajánlom
David Hockney, Nagy-Britannia egyik legfontosabb kortárs művésze a Taschen könyvkiadóval együttműködve létrehozta A Bigger Splash című óriás könyvét, melyben saját művészetét mutatja be. A könyv olyan hatalmas, hogy külön könyvállvány kell neki, és olyan nehéz, mint egy karosszék - írja a theguardian.com.

Hockney a könyv kiadásának minden szakaszában részt vett; ő válogatta ki azt a 450 alkotást, melyek helyet kaptak az albumban, továbbá a színhelyesség ellenőrzésében, a fotók elrendezésében, a szerkesztésben és a próbanyomat ellenőrzésében is szerepet vállalt.

Ez egy önéletrajz képekben egy olyan ember által, aki imádja a képeket, és aki létre is hozza azokat

- mondta.

David Hockney

David Hockney (Fotó/Forrás: Dan Kitwood / Getty Images Hungary)

Ami különösen foglalkoztatta a könyv létrehozásánál, az volt, hogy szinte egyáltalán nem tartalmaz szöveget, nincsenek művészettörténészek, akik mindenféle esszékben elemzik a művészetét. Itt csak a képek vannak, melyek összefoglalják Hockney stílusát, munkásságát.

A könyvben egyetlen oldalon van szöveg; 15 saját kezűleg írt mondat, melyet Hockney vetett papírra ezzel a felütéssel; „Egy ilyen könyvnek nem kellene sok szöveget tartalmaznia...”

A szöveg hiánya miatt az „olvasónak” saját szemeire kell hagyatkoznia. „Azt hiszem, hogy a képek magukért kell, hogy beszéljenek.” Hockney a könyvet úgy látja, mint egy kiállítást, amit bármikor meg lehet nézni.

A könyv a Taschen Books együttműködésével valósult meg; október 18-án Hockney Németországba utazik, a frankfurti könyvvásáron mutatja majd be új könyvét.

Hockney: A Bigger Splash

Hockney: A Bigger Splash

A könyv limitált kiadásban jelenik meg; 10.000 darabot adnak ki, az ára elég borsos, 1.750 font lesz, ami majdnem 600.000 forint; minden egyes példány Hockney kézjegyével lesz ellátva, és a vásárló a könyvhöz kap egy állványt is, melyet Marc Newson tervezett. Kell is az állvány, mivel a 200x70 centis album 35 kilót nyom (ebben az állvány nincs benne). A külön e könyv tárolására tervezett állvány egyébként szálcsiszolt alumíniumlábakkal, melyek Hockney kedvenc színeiben, pirosban, sárgában és kékben pompáznak. Az albumóriás mellé jár egy másik könyv is, mely 1000 képet tartalmaz, köztük sohasem látott rajzokkal és fotókkal, szintén Hockney-tól, természetesen.

„Úgy gondolom, hogy a két könyv 62 év munkáját foglalja össze nagyon jól. Nagyon örülök.” A két könyv és az állvány mozgatásához valószínűleg két ember kell.

2017-ig kell várni David Hockney retrospektív kiállítására

Nagyszabású retrospektív tárlattal tiszteleg jövőre a britek egyik leghíresebb kortárs művészeként számon tartott David Hockney munkássága előtt a londoni Tate Britain.

Az album 1953-mal kezdődik, amikor Hockney 16 éves volt, és a Bradford School of Artban tanult. Aztán jönnek az 1960-as évek, amikor Hockney igazán befutott Londonban, majd az 1970-es évek, melyek Los Angeles-ben érték a művészt. Az úszómedencés művek, az iPad rajzok és a Yorkshire-i tájképek mellett bekerült az albumba több fotókompozíció és kollázs is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.
Könyv

Ezek voltak a tavalyi év legjobb és legszebb gyerekkönyvei

Átadták az ÉV Gyerekkönyve valamint a 2017-es Szép Magyar Könyv díjakat - elismerést kapott többek között Sepsi László és Péczely Dóra is.
Könyv könyvhét

"Mintha a mese szó eleve azt sugalmazná, nem kell komolyan venni"

Megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvénye a Vörösmarty téren. A hétfőig tartó programsorozatot Berg Judit író nyitotta meg, emlékeztetve, hogy a felnőtteknek szóló kiadványok mellett gyerekkönyvekkel is készültek a kiadók.
Könyv ünnepi könyvhét

15+1 könyv, amit meg kell szerezned a Könyvhéten

Mutatjuk, mi melyik köteteket szerezzük meg mindenképpen a június 7. és 11. között megrendezett 89. Ünnepi Könyvhéten. A regények, novellák és versek mellett arra biztatjuk olvasóinkat, hogy egy kicsit bátrabban kalandozzunk az irodalom határterületein is.