Könyv

Vámos Miklós: A Presser könyvéből áradó szellemet receptre kéne fölírni!

Választék
2021.02.04. 11:35
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a Helikonnál megjelent Presser könyvét ajánlja, amire az önéletrajzi mű szerzője, Presser Gábor reagál.

9789634791898b-113022.jpg

Presser könyve (Fotó/Forrás: Helikon Kiadó)

Immár köztudott lehet erős vonzódásom a könnyűnek mondott (mindközönségesen: rock) zenéhez is. A hazai bálványok jó részét kamasz koromban ismertem meg. Barátkozni nehéz azokkal, akik tinédzserként lettek országos sztárok – de azért lehet. Sokat tudok róluk, ezért az önéletrajzi könyveikben, amelyek rendszerint (újság)írói segédlettel gyártódnak, kevés újat vagy érdekeset találok. Íme a kivétel. Presser könyve (Helikon, 2020).

Bármily hihetetlen, a stílus leleplezi, hogy ő írta, két dolgos kezével, mind az 521 nagyalakú oldalt.

Méghozzá részletekben. Spirál füzetbe és cetlikre. Tökéletesen leleplezi sajátos humora, kamaszos sértődékenysége, valamint átlagon felüli érzelmessége. Mindezek a zenéjét is jellemzik, meg azok a dalszövegek, amelyeket ő jegyez. Tudható azonban, hogy itt-ott a fősorok (bemondásnak hívják e műfajban) is tőle származnak, úgy, ahogyan a demokazettákra ráénekelte, a többi részt lalázva. Azokkal kínlódjanak a nagybecsű szövegírók.

Rengeteg élményünk közös, de ahogyan ő látott rá ezekre, az gyökeresen különbözik attól, ahogyan én, meg attól is, ahogyan föltételezéseim szerint ő maga.

Presser világa annyira különleges, lakályos és öntörvényű, hogy a könyvéből áradó szellemet receptre kéne fölírni bizonyos hivatalnokoknak, ügyintézőknek, bürokratáknak… avagy talán mindenkinek. (Kedvenc szava úgyis emberemlékezet óta a mindenki.)

Szánnom kell néhány lelkes szót az albumszerű kötet tipográfiájára, tördelésére, képi világára. Ritkán áll elő ilyen szerves egység a tartalom között, és minden betű és vonal és kép is ellenállhatatlanul Presseres, ideértve a borítón látható fotót, melyhez gratulálok, szívből. Ez egy sajnálatos ötlet – sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe. Elárulódik, hogy lesz majd második kötet, nagyon jó, várom. Egyúttal remélem, hogy harmadik viszont nem lesz. Ezt nem fejtem ki, akiknek eszük van a látásra, értik.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Presser Gábor válasza:

Én tudom, honnan ismerjük egymást. Én őt korábbról, mint ő engem.

1967. Vígszínház, Pol-beat fesztivál.

Volt abban valami megértő jóindulat, ahogy néztük őket.

Pol-beat. Hát persze. Az „olyan” mozgalmi, bíztatott kritika. Megsajnáljuk szegény amcsi katonagyereket, akit cserbenhagynak a saját imperialistái. „Elment a repülő, itthagyott”, s már jönnek is a fürgeléptű Vietkongosok, ledarálják a fütyijét. Ezt a dalt már addigra ismertük. Konzervatorista voltam, zenész.

Az Omega is elindult a Polbeat Fesztiválon, próbált volna nem... Ültem a nézőtéren, még nem voltam Omega tag, csak kezdő, külsős dalíró. Néztem a Gerillát, nem voltak túl nagy tigrisek, de legalább valódi polbítesek. A sok fellépő között jó, ha volt két-három „őszinte, kőkemény” polbítes. Ők az egyik. Benne Vámos Tibor. Akiből lett a Vámos Miklós.

A többiek, az akkoriban „feltörekvő amatőr zenekarok” gyorsan, egy napra polbítesek lettek. Szóltak a tévések – nyilván mások is –, mese nincs, ezt a kis politikai kamufesztivált meg kell csinálni. Játszott az Omega is. Nem volt rigófütty az se. De legalább a Somló úgy énekelt, ahogy közel-távol senki... Aznap speciel polbítet. „Azért mert a faterod góré”.

Szóval, mosolyogtam a nézőtéren, nekem még könnyű volt. Mosolyogtam a Gerillán. Is.

Telt-múlt az idő, elolvastam a Zenga zéneket. Szóltam is a többieknek, skacok, a gerillás gyerek milyen jól ír! Aszta!

Vámos Miklós e-levele végén az áll: VM vírusmentes.

Ez nagyon jó hír! Maradjon is az!

Presser Gábor

Presser Gábor: Presser könyve

Helikon Kiadó
Megjelenés: 2020. december 7.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
Könyv hír

Nyáron is nyitva tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.