Könyv

Vámos Miklós: A Presser könyvéből áradó szellemet receptre kéne fölírni!

Választék
2021.02.04. 11:35
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a Helikonnál megjelent Presser könyvét ajánlja, amire az önéletrajzi mű szerzője, Presser Gábor reagál.

9789634791898b-113022.jpg

Presser könyve (Fotó/Forrás: Helikon Kiadó)

Immár köztudott lehet erős vonzódásom a könnyűnek mondott (mindközönségesen: rock) zenéhez is. A hazai bálványok jó részét kamasz koromban ismertem meg. Barátkozni nehéz azokkal, akik tinédzserként lettek országos sztárok – de azért lehet. Sokat tudok róluk, ezért az önéletrajzi könyveikben, amelyek rendszerint (újság)írói segédlettel gyártódnak, kevés újat vagy érdekeset találok. Íme a kivétel. Presser könyve (Helikon, 2020).

Bármily hihetetlen, a stílus leleplezi, hogy ő írta, két dolgos kezével, mind az 521 nagyalakú oldalt.

Méghozzá részletekben. Spirál füzetbe és cetlikre. Tökéletesen leleplezi sajátos humora, kamaszos sértődékenysége, valamint átlagon felüli érzelmessége. Mindezek a zenéjét is jellemzik, meg azok a dalszövegek, amelyeket ő jegyez. Tudható azonban, hogy itt-ott a fősorok (bemondásnak hívják e műfajban) is tőle származnak, úgy, ahogyan a demokazettákra ráénekelte, a többi részt lalázva. Azokkal kínlódjanak a nagybecsű szövegírók.

Rengeteg élményünk közös, de ahogyan ő látott rá ezekre, az gyökeresen különbözik attól, ahogyan én, meg attól is, ahogyan föltételezéseim szerint ő maga.

Presser világa annyira különleges, lakályos és öntörvényű, hogy a könyvéből áradó szellemet receptre kéne fölírni bizonyos hivatalnokoknak, ügyintézőknek, bürokratáknak… avagy talán mindenkinek. (Kedvenc szava úgyis emberemlékezet óta a mindenki.)

Szánnom kell néhány lelkes szót az albumszerű kötet tipográfiájára, tördelésére, képi világára. Ritkán áll elő ilyen szerves egység a tartalom között, és minden betű és vonal és kép is ellenállhatatlanul Presseres, ideértve a borítón látható fotót, melyhez gratulálok, szívből. Ez egy sajnálatos ötlet – sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe. Elárulódik, hogy lesz majd második kötet, nagyon jó, várom. Egyúttal remélem, hogy harmadik viszont nem lesz. Ezt nem fejtem ki, akiknek eszük van a látásra, értik.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Presser Gábor válasza:

Én tudom, honnan ismerjük egymást. Én őt korábbról, mint ő engem.

1967. Vígszínház, Pol-beat fesztivál.

Volt abban valami megértő jóindulat, ahogy néztük őket.

Pol-beat. Hát persze. Az „olyan” mozgalmi, bíztatott kritika. Megsajnáljuk szegény amcsi katonagyereket, akit cserbenhagynak a saját imperialistái. „Elment a repülő, itthagyott”, s már jönnek is a fürgeléptű Vietkongosok, ledarálják a fütyijét. Ezt a dalt már addigra ismertük. Konzervatorista voltam, zenész.

Az Omega is elindult a Polbeat Fesztiválon, próbált volna nem... Ültem a nézőtéren, még nem voltam Omega tag, csak kezdő, külsős dalíró. Néztem a Gerillát, nem voltak túl nagy tigrisek, de legalább valódi polbítesek. A sok fellépő között jó, ha volt két-három „őszinte, kőkemény” polbítes. Ők az egyik. Benne Vámos Tibor. Akiből lett a Vámos Miklós.

A többiek, az akkoriban „feltörekvő amatőr zenekarok” gyorsan, egy napra polbítesek lettek. Szóltak a tévések – nyilván mások is –, mese nincs, ezt a kis politikai kamufesztivált meg kell csinálni. Játszott az Omega is. Nem volt rigófütty az se. De legalább a Somló úgy énekelt, ahogy közel-távol senki... Aznap speciel polbítet. „Azért mert a faterod góré”.

Szóval, mosolyogtam a nézőtéren, nekem még könnyű volt. Mosolyogtam a Gerillán. Is.

Telt-múlt az idő, elolvastam a Zenga zéneket. Szóltam is a többieknek, skacok, a gerillás gyerek milyen jól ír! Aszta!

Vámos Miklós e-levele végén az áll: VM vírusmentes.

Ez nagyon jó hír! Maradjon is az!

Presser Gábor

Presser Gábor: Presser könyve

Helikon Kiadó
Megjelenés: 2020. december 7.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.