Könyv

Vámos Miklós: A Presser könyvéből áradó szellemet receptre kéne fölírni!

Választék
2021.02.04. 11:35
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a Helikonnál megjelent Presser könyvét ajánlja, amire az önéletrajzi mű szerzője, Presser Gábor reagál.

9789634791898b-113022.jpg

Presser könyve (Fotó/Forrás: Helikon Kiadó)

Immár köztudott lehet erős vonzódásom a könnyűnek mondott (mindközönségesen: rock) zenéhez is. A hazai bálványok jó részét kamasz koromban ismertem meg. Barátkozni nehéz azokkal, akik tinédzserként lettek országos sztárok – de azért lehet. Sokat tudok róluk, ezért az önéletrajzi könyveikben, amelyek rendszerint (újság)írói segédlettel gyártódnak, kevés újat vagy érdekeset találok. Íme a kivétel. Presser könyve (Helikon, 2020).

Bármily hihetetlen, a stílus leleplezi, hogy ő írta, két dolgos kezével, mind az 521 nagyalakú oldalt.

Méghozzá részletekben. Spirál füzetbe és cetlikre. Tökéletesen leleplezi sajátos humora, kamaszos sértődékenysége, valamint átlagon felüli érzelmessége. Mindezek a zenéjét is jellemzik, meg azok a dalszövegek, amelyeket ő jegyez. Tudható azonban, hogy itt-ott a fősorok (bemondásnak hívják e műfajban) is tőle származnak, úgy, ahogyan a demokazettákra ráénekelte, a többi részt lalázva. Azokkal kínlódjanak a nagybecsű szövegírók.

Rengeteg élményünk közös, de ahogyan ő látott rá ezekre, az gyökeresen különbözik attól, ahogyan én, meg attól is, ahogyan föltételezéseim szerint ő maga.

Presser világa annyira különleges, lakályos és öntörvényű, hogy a könyvéből áradó szellemet receptre kéne fölírni bizonyos hivatalnokoknak, ügyintézőknek, bürokratáknak… avagy talán mindenkinek. (Kedvenc szava úgyis emberemlékezet óta a mindenki.)

Szánnom kell néhány lelkes szót az albumszerű kötet tipográfiájára, tördelésére, képi világára. Ritkán áll elő ilyen szerves egység a tartalom között, és minden betű és vonal és kép is ellenállhatatlanul Presseres, ideértve a borítón látható fotót, melyhez gratulálok, szívből. Ez egy sajnálatos ötlet – sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe. Elárulódik, hogy lesz majd második kötet, nagyon jó, várom. Egyúttal remélem, hogy harmadik viszont nem lesz. Ezt nem fejtem ki, akiknek eszük van a látásra, értik.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Presser Gábor válasza:

Én tudom, honnan ismerjük egymást. Én őt korábbról, mint ő engem.

1967. Vígszínház, Pol-beat fesztivál.

Volt abban valami megértő jóindulat, ahogy néztük őket.

Pol-beat. Hát persze. Az „olyan” mozgalmi, bíztatott kritika. Megsajnáljuk szegény amcsi katonagyereket, akit cserbenhagynak a saját imperialistái. „Elment a repülő, itthagyott”, s már jönnek is a fürgeléptű Vietkongosok, ledarálják a fütyijét. Ezt a dalt már addigra ismertük. Konzervatorista voltam, zenész.

Az Omega is elindult a Polbeat Fesztiválon, próbált volna nem... Ültem a nézőtéren, még nem voltam Omega tag, csak kezdő, külsős dalíró. Néztem a Gerillát, nem voltak túl nagy tigrisek, de legalább valódi polbítesek. A sok fellépő között jó, ha volt két-három „őszinte, kőkemény” polbítes. Ők az egyik. Benne Vámos Tibor. Akiből lett a Vámos Miklós.

A többiek, az akkoriban „feltörekvő amatőr zenekarok” gyorsan, egy napra polbítesek lettek. Szóltak a tévések – nyilván mások is –, mese nincs, ezt a kis politikai kamufesztivált meg kell csinálni. Játszott az Omega is. Nem volt rigófütty az se. De legalább a Somló úgy énekelt, ahogy közel-távol senki... Aznap speciel polbítet. „Azért mert a faterod góré”.

Szóval, mosolyogtam a nézőtéren, nekem még könnyű volt. Mosolyogtam a Gerillán. Is.

Telt-múlt az idő, elolvastam a Zenga zéneket. Szóltam is a többieknek, skacok, a gerillás gyerek milyen jól ír! Aszta!

Vámos Miklós e-levele végén az áll: VM vírusmentes.

Ez nagyon jó hír! Maradjon is az!

Presser Gábor

Presser Gábor: Presser könyve

Helikon Kiadó
Megjelenés: 2020. december 7.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.