Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Választék
2022.08.09. 12:15
Ajánlom
Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
vamos-113005.jpg

Juan Gabriel Vásquez: Dalok a tűzhöz (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Kolumbiai íróból évtizedek óta csak egyet ismerünk, Gabriel García Márquez a neve. Elfogadható ez, hiszen mondjatok hamar egy venezuelai, bolíviai, chilei, ecuadori (stb., tizenkét dél-amerikai ország van) szerzőt. Gondolom, brazil és argentin még menne az olvasottabbaknak. Kolumbiában sok a kiemelkedő novellista, GGM baráti köréhez is tartozott legalább három, Alfonso Fuenmayor, Germán Vargas, Álvaso Cepeda Samudio. Ők sikeresebbek is voltak nála – kezdetben. De García Márquez kivételes világsikere elorozta tőlük a rivaldafényt.

Most itt van Juan Gabriel Vásquez. 1973-ban született. Jonathan Franzen szerint újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat. Mario Vargas Llosa, GGM perui vetélytársa és hajdani jóbarátja az elmúlt évek kiemelkedő teljesítményeként méltatja Gabriel Vásquez munkásságát. Igaza lehet.

JGV varázslatos technikával ír, és a mágikus realizmus mellé a krimi legjobb fogásait is beveti.

Engem mintha hájjal kenegetnének, amikor ugyanazok az események és nevek bukkannak föl nála, amelyek s akik olyan fontosak voltak GGM-nek. Elsősorban az 1948-as politikai gyilkosság: nyílt utcán megölték Jorge Eliécer Gaitánt, mielőtt államelnök lehetett volna. Ezt követte a tíz évig tartó erőszak korszaka (La Violencia).

Elképeszt, hogy Gabriel Vásqueznek négy regénye is megjelent magyarul, pedig egy kis, hozzám közel álló cégnél, az Ab Ovónál. Mégis csak most figyeltem föl rá, a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötete kapcsán. A három regényből talán az Emberi romok a legütősebb.

Várom, hogy lefordítsák a többi művét is. Megjegyzem, még nincs ötven, szóval vélhetőleg folyt. köv.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

GettyImages-495284735-114751.jpg

Juan Gabriel Vásquez (Fotó/Forrás: Ulf Andersen / Getty Images Hungary)

Császár László, a kötet szerkesztőjének kommentárja:

Az Ab Ovo Kiadó tíz éve „fedezte fel” Juan Gabriel Vásquezt, azóta kiemelt szerzőnk, hazai megismertetését, népszerűsítését szívügyünknek tekintjük. Mostanáig négy regényét és egy novelláskötetét adtuk ki, legújabb könyvének fordítása folyamatban van.

Vásquez írói világának egyik központi eleme a mindenütt jelen lévő, egyetemes erőszak eredetének és következményeinek bemutatása.

Prózája finomra hangolt, nyelvileg árnyalt, mesterien felépített cselekményekkel, amelyek túlmutatnak a szereplők személyes történetén. 2012-ben elsőként az Informátorok című regényét adtuk ki. Mario Vargas Llosa így méltatta: „Rendkívüli erejű történet, egyszerre tanúsítja Vásquez képzeletének gazdagságát és prózájának eleganciáját, finomságát.” 2013-ban jelent meg a Becsapódás, amellyel Vásquez a spanyol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, az Alfaguara-díjat nyerte el. A 2014-es A hírnév főhőse Kolumbia legbefolyásosabb politikai karikaturistája; életét magán- és közéleti hazugságok, eltussolt titkok, szétmállott szerelmek és elveszett illúziók határozzák meg. 2019-ben az Emberi romok című nagyregénye következett, egy mesterien szőtt történelmi thriller, a pusztító politikai machinációk és gyilkosságok, összeesküvés-elméletek és rögeszmék története. 2021-ben adtuk ki a Dalok a tűzhöz című novellagyűjteményt, amelyben a szerző megrázó, bonyolult etikai kérdéseket feszeget.

A „folyt. köv.”-ről: 2023-ra tervezzük Vásquez Volver la vista atrás (Visszatekintés) című művének kiadását. Ez a regény a politikai eszmék és fanatizmus által vezérelt apa és a fia közti kapcsolat drámai ábrázolása; így az olvasó egy olyan élet tanújává válik, ami egyben fél évszázadnyi, az egész világot megrázó történelem freskója is.

Juan Gabriel Vásquez: Dalok a tűzhöz

Ab Ovo Kiadó
Megjelenés: 2021. augusztus 13.

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: A rock nagy szövegíróit érdemes fölengedni a Parnasszusra

Kapcsolódó

Vámos Miklós: A rock nagy szövegíróit érdemes fölengedni a Parnasszusra

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bródy János Saját hangon című kötetét ajánlja, amely kapcsán felteszi a kérdést: vajon eszébe jut-e néha Bródynak, hogy az ő műfaja a tánczenéből alakult ki? A felvetésre a szerző reagál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Vizuál

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Könyv hír

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Könyv ajánló

Könyvfesztivál gyerekszemmel – ezekkel az újdonságokkal készül a Pagony

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol kedvünkre böngészhetünk a gyerekkönyvkiadók gazdag kínálatában. A Pagony legfrissebb kötetei között az egészen piciktől a kamasz korosztályig mindenkinek találunk izgalmas olvasnivalót – ebből hoztunk most egy válogatást.
Könyv hír

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.