Könyv

Vámos Miklós: Az én totemállatom a rinó

Választék
2021.11.11. 09:35
Ajánlom
Állandó rovatában Vámos Miklós ezúttal Schein Gábor a Magvető Kiadónál megjelent, Ó, rinocérosz című gyűjteménye kapcsán osztotta meg gondolatait, amelyekre a szerző reagált.
schein-163528.jpg

Schein Gábor: Ó, rinocérosz (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Schein Gábor neve mennyire csöng ismerősen? Ha kevéssé, az sajnálatos. Kilenc-tíz verseskötet, három regény, néhány más kötet szerzője. Mindemellett egyetemi tanár, műfordító. A szívemcsücske Füst Milánról írt monográfiája számomra fölöttébb kedves. Schein németül többek közt azt jelenti: „látszat”, másfelől: „bankjegy”. Ami önmagában is figyelemreméltó.

Kortárs poéták újabban kedvet kaptak a verses regényhez. Ezek azonban az olvasás próbáján átesve inkább hosszú elbeszélő költeménynek bizonyulnak. Schein Gábor Ó, rinocérosz című gyűjteménye (Magvető, 2021) a gimnáziumokban tanított műfajok egyikébe se sorolható. Mindig az ilyesmi a legizgalmasabb. Talán regének nevezném, ám ahhoz kéne valamiféle központi cselekmény. Ehelyett az a magas- és mélyrepülős játék tartja össze a különböző kalandokat (vö. eposz), hogy az orrszarvú különféle történelmi, mitológiai vagy képzeletbeli élőlények bőrében bukkan elő. Bika, herceg, birodalmi jelkép, erőszaktévő, gladiátor, álomalak, vízzel író fantaszta, cirkuszi mutatványos, emberbébi, ateista hajléktalan – satöbbi.

Változatai végigtrappolnak az emberiség ismert kultúráin, vallásain és történelmén, sírásra, nevetésre, gondolkodásra késztetve.

Végül eljutunk Ovidiusig. A versezetek egyenként is élvezhetőek, akár tetszőleges sorrendben, ám szerintem érdemes a Schein Gábor féle szerkesztést követni.

Nem hallgatom el, hogy az én totemállatom évtizedek óta a rinó. Amikor annak idején megpillantottam a budapesti állatkertben, öreg volt, elhízott, depressziós és szívbeteg. Egy kicsi, törékeny fekete (kameruni) kecskét zártak mellé a ketrecébe, állatorvosi javaslatra. Az majd idegesíti, az orrszarvú el akarja kapni, emiatt mozog picit, s tovább fog élni. Megsétáltatására gondozók nem vállalkoztak. Ártani a kecskének nem tud, az sokkal ügyesebb. Ráadásul a rinót a jelek szerint senki nem szerette, mert ugye ronda és undok. Gondoltam, az ilyeneket is szeresse valaki. Schein Gábor ezért most sokat tett. (Lásd még Eugène Ionesco világhírű színdarabját.) Mellesleg a borító csoda jó.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

A szerző kommentárja:

Író vagyok, mit akarhatnék mást, mint írni? De mit akar egy rinocérosz? Egy valóságos rinocérosz, amely tehát, ezt merem állítani, valóságosabb minden más rinocérosznál, azoknál, amelyek a rezervátumokká szűkült vadonban csatangolnak, miközben orvvadászok készülnek átlyukasztani a bőrüket, és azoknál is, amelyek az állatkertben rácsok mögött kókadoznak.

A rinocérosz nem tud szelíden megérkezni. A rinocérosz betör, beront az életbe.

Az én rinocéroszom egyszerre mindent akart. Ő lett Európa megalapítója, történetének forrása. Afrikai vendég, aki hosszú időkre eltűnik, majd új alakban ismét megjelenik, és felforgatja, amit készen talál. Legfőképpen persze átváltozni akart. Állatból emberré és istenné, szerelmessé, gonosztevővé, filozófussá, politikussá, költővé és terroristává, férfivá és nővé, továbbá feketévé, fehérré, zsidóvá, magyarrá és cigánnyá. Kertész Imrévé, Petri Györggyé és nagy orrú Ovidiusszá. A béke, a háború, a szabadság és a szerelem követévé. Be akarta utazni a világ történelmét a kezdetektől máig. Száz halált kívánt tehát magának, és ugyanannyi születést. Beszélni akart és hallgatni.

Betört az életembe, és két éven át minden volt. A képzelet felszabadítója, kellemetlen provokátor és bölcs. A rinocérosz könyv akart lenni. Ó, rinocérosz! A rinocérosz írva van. Hívja olvasóját, aki a képzelet szabadságára vágyik. Ez minden változás és elevenség forrása.

Schein Gábor

Schein Gábor: Ó, rinocérosz

Magvető Kiadó

Megjelenés: 2021. március 18.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.