Könyv

Vámos Miklós: Az én totemállatom a rinó

Választék
2021.11.11. 09:35
Ajánlom
Állandó rovatában Vámos Miklós ezúttal Schein Gábor a Magvető Kiadónál megjelent, Ó, rinocérosz című gyűjteménye kapcsán osztotta meg gondolatait, amelyekre a szerző reagált.
schein-163528.jpg

Schein Gábor: Ó, rinocérosz (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Schein Gábor neve mennyire csöng ismerősen? Ha kevéssé, az sajnálatos. Kilenc-tíz verseskötet, három regény, néhány más kötet szerzője. Mindemellett egyetemi tanár, műfordító. A szívemcsücske Füst Milánról írt monográfiája számomra fölöttébb kedves. Schein németül többek közt azt jelenti: „látszat”, másfelől: „bankjegy”. Ami önmagában is figyelemreméltó.

Kortárs poéták újabban kedvet kaptak a verses regényhez. Ezek azonban az olvasás próbáján átesve inkább hosszú elbeszélő költeménynek bizonyulnak. Schein Gábor Ó, rinocérosz című gyűjteménye (Magvető, 2021) a gimnáziumokban tanított műfajok egyikébe se sorolható. Mindig az ilyesmi a legizgalmasabb. Talán regének nevezném, ám ahhoz kéne valamiféle központi cselekmény. Ehelyett az a magas- és mélyrepülős játék tartja össze a különböző kalandokat (vö. eposz), hogy az orrszarvú különféle történelmi, mitológiai vagy képzeletbeli élőlények bőrében bukkan elő. Bika, herceg, birodalmi jelkép, erőszaktévő, gladiátor, álomalak, vízzel író fantaszta, cirkuszi mutatványos, emberbébi, ateista hajléktalan – satöbbi.

Változatai végigtrappolnak az emberiség ismert kultúráin, vallásain és történelmén, sírásra, nevetésre, gondolkodásra késztetve.

Végül eljutunk Ovidiusig. A versezetek egyenként is élvezhetőek, akár tetszőleges sorrendben, ám szerintem érdemes a Schein Gábor féle szerkesztést követni.

Nem hallgatom el, hogy az én totemállatom évtizedek óta a rinó. Amikor annak idején megpillantottam a budapesti állatkertben, öreg volt, elhízott, depressziós és szívbeteg. Egy kicsi, törékeny fekete (kameruni) kecskét zártak mellé a ketrecébe, állatorvosi javaslatra. Az majd idegesíti, az orrszarvú el akarja kapni, emiatt mozog picit, s tovább fog élni. Megsétáltatására gondozók nem vállalkoztak. Ártani a kecskének nem tud, az sokkal ügyesebb. Ráadásul a rinót a jelek szerint senki nem szerette, mert ugye ronda és undok. Gondoltam, az ilyeneket is szeresse valaki. Schein Gábor ezért most sokat tett. (Lásd még Eugène Ionesco világhírű színdarabját.) Mellesleg a borító csoda jó.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

A szerző kommentárja:

Író vagyok, mit akarhatnék mást, mint írni? De mit akar egy rinocérosz? Egy valóságos rinocérosz, amely tehát, ezt merem állítani, valóságosabb minden más rinocérosznál, azoknál, amelyek a rezervátumokká szűkült vadonban csatangolnak, miközben orvvadászok készülnek átlyukasztani a bőrüket, és azoknál is, amelyek az állatkertben rácsok mögött kókadoznak.

A rinocérosz nem tud szelíden megérkezni. A rinocérosz betör, beront az életbe.

Az én rinocéroszom egyszerre mindent akart. Ő lett Európa megalapítója, történetének forrása. Afrikai vendég, aki hosszú időkre eltűnik, majd új alakban ismét megjelenik, és felforgatja, amit készen talál. Legfőképpen persze átváltozni akart. Állatból emberré és istenné, szerelmessé, gonosztevővé, filozófussá, politikussá, költővé és terroristává, férfivá és nővé, továbbá feketévé, fehérré, zsidóvá, magyarrá és cigánnyá. Kertész Imrévé, Petri Györggyé és nagy orrú Ovidiusszá. A béke, a háború, a szabadság és a szerelem követévé. Be akarta utazni a világ történelmét a kezdetektől máig. Száz halált kívánt tehát magának, és ugyanannyi születést. Beszélni akart és hallgatni.

Betört az életembe, és két éven át minden volt. A képzelet felszabadítója, kellemetlen provokátor és bölcs. A rinocérosz könyv akart lenni. Ó, rinocérosz! A rinocérosz írva van. Hívja olvasóját, aki a képzelet szabadságára vágyik. Ez minden változás és elevenség forrása.

Schein Gábor

Schein Gábor: Ó, rinocérosz

Magvető Kiadó

Megjelenés: 2021. március 18.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja – tette közzé hétfőn a család.
Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.