Könyv

Vámos Miklós: Az otthontalanság regénye

2021.03.21. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Nomád Földi László a Kalligram Könyvkiadónál megjelent Eleven Hold című regényét ajánlja.
ElevenHold-104355.jpg

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

A könyvpiac mostanában határozottan kettészakadt. Egyre bővül a tényirodalom, alig akad ismert ember, aki ne próbálna szerencsét életrajzzal vagy a how to műfajban. Vannak aztán a „megcsinált” munkák (v. ö. fiction), amelyeket a szerző valamiféle szakma szabályainak megfelelően kalapált ki. A mesterség lehet a magas irodalom, és lehet a könnyen fogyasztható szövegek fogásrendszere, ez abból a szempontból mindegy, hogy rutinos olvasó számára kevés a meglepetés. Most érkezett Nomád Földi László regénye, az Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Kalligram, 2020), amelyben viszont sok.

Írónk és (egyik) főhősünk nem ismeretlen név, Földi Lászlóként befutott már egy kacskaringós pályát színészként, határon túli és vidéki színházak után a Vígbe került. Komoly szerepeket kapott.

Némiképp érthetetlen, miért szakított a világot – vagy legalább országot – jelentő deszkákkal.

Állítólag még soha nem volt saját otthona, azért lett Nomád. Az Eleven Hold tulajdonképpen az otthontalanság regénye. A Kaló Andor nevezetű albínó férfi ugyancsak foglalkozás és gyökerek nélkül kódorog különféle közeli és távoli helyszíneken. Többnyire inkább falun és tanyán, sztyeppén és tundrán, mint a magyar irodalomban már alaposan ábrázolt nagyvárosokban. Világszemlélete valamiféle elronthatatlan örömöt áraszt, a természet, a növények és az állatok nagyrabecsülését, amibe belefér a vadászat, akár távoli földrészek nagyvadjaira is. A vadász, ha észnél van, jót tesz a darwinikus körforgásnak.

Különösen azok a figurák plasztikusak, amelyeket a huszadik században „egyszerű embereknek” neveztek. Amikor már jól hátradőltünk a cselekményben, akár egy kényelmes karosszékben, a 281. (számozatlan) oldalon akkora fordulat vár ránk, amitől igazán lelkessé válik a magamfajta önfeledt, de alapos jártassággal rendelkező olvasó. Megjegyzem, e szaktudásról annak arányban feledkezem el, amilyen mértékben ragad magával a szóban forgó könyv.

Elsősorban azoknak ajánlom az Eleven Hold-at, akik az élet és irodalom ikerpárosából inkább az élet iránt vonzódnak.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Sajnos szerkesztőségünk többszöri kérésére sem érkezett kommentár a Kalligram Könyvkiadó vezetőjétől, a lapzárta miatt nem várhattunk tovább.

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2020. november 25.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új gyerekkönyvet írt J. K. Rowling

Az angol írónő legújabb regénye, a The Christmas Pig október 12-én jelenik meg, egyszerre több mint húsz országban.
Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.