Könyv

Vámos Miklós: Az otthontalanság regénye

2021.03.21. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Nomád Földi László a Kalligram Könyvkiadónál megjelent Eleven Hold című regényét ajánlja.
ElevenHold-104355.jpg

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

A könyvpiac mostanában határozottan kettészakadt. Egyre bővül a tényirodalom, alig akad ismert ember, aki ne próbálna szerencsét életrajzzal vagy a how to műfajban. Vannak aztán a „megcsinált” munkák (v. ö. fiction), amelyeket a szerző valamiféle szakma szabályainak megfelelően kalapált ki. A mesterség lehet a magas irodalom, és lehet a könnyen fogyasztható szövegek fogásrendszere, ez abból a szempontból mindegy, hogy rutinos olvasó számára kevés a meglepetés. Most érkezett Nomád Földi László regénye, az Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Kalligram, 2020), amelyben viszont sok.

Írónk és (egyik) főhősünk nem ismeretlen név, Földi Lászlóként befutott már egy kacskaringós pályát színészként, határon túli és vidéki színházak után a Vígbe került. Komoly szerepeket kapott.

Némiképp érthetetlen, miért szakított a világot – vagy legalább országot – jelentő deszkákkal.

Állítólag még soha nem volt saját otthona, azért lett Nomád. Az Eleven Hold tulajdonképpen az otthontalanság regénye. A Kaló Andor nevezetű albínó férfi ugyancsak foglalkozás és gyökerek nélkül kódorog különféle közeli és távoli helyszíneken. Többnyire inkább falun és tanyán, sztyeppén és tundrán, mint a magyar irodalomban már alaposan ábrázolt nagyvárosokban. Világszemlélete valamiféle elronthatatlan örömöt áraszt, a természet, a növények és az állatok nagyrabecsülését, amibe belefér a vadászat, akár távoli földrészek nagyvadjaira is. A vadász, ha észnél van, jót tesz a darwinikus körforgásnak.

Különösen azok a figurák plasztikusak, amelyeket a huszadik században „egyszerű embereknek” neveztek. Amikor már jól hátradőltünk a cselekményben, akár egy kényelmes karosszékben, a 281. (számozatlan) oldalon akkora fordulat vár ránk, amitől igazán lelkessé válik a magamfajta önfeledt, de alapos jártassággal rendelkező olvasó. Megjegyzem, e szaktudásról annak arányban feledkezem el, amilyen mértékben ragad magával a szóban forgó könyv.

Elsősorban azoknak ajánlom az Eleven Hold-at, akik az élet és irodalom ikerpárosából inkább az élet iránt vonzódnak.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Sajnos szerkesztőségünk többszöri kérésére sem érkezett kommentár a Kalligram Könyvkiadó vezetőjétől, a lapzárta miatt nem várhattunk tovább.

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2020. november 25.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Új kiadásban jelent meg a Sorstalanság

Az élet alkalmazkodás – ezt üzeni élete fő művében, a Sorstalanságban Kertész Imre, aki húsz évvel ezelőtt, 2002. december 10-én vehette át az irodalmi Nobel-díjat. Ez alkalomból legnépszerűbb regénye új kiadásban jelent meg, immáron 33. alkalommal.
Könyv hír

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.
Könyv hír

Először olvashatjuk magyarul Hemingway egyik novelláját

A boldogság hajszolása című szövegre a Nobel-díjas író unokája bukkant  rá néhány évvel ezelőtt. A Hemingway életében publikálatlan mű Totth Benedek fordításában lesz olvasható a 21. Század Kiadó Magazin21 című kiadványában.
Könyv hír

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Könyv podcast

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.