Könyv

Vámos Miklós: Az otthontalanság regénye

2021.03.21. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Nomád Földi László a Kalligram Könyvkiadónál megjelent Eleven Hold című regényét ajánlja.
ElevenHold-104355.jpg

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

A könyvpiac mostanában határozottan kettészakadt. Egyre bővül a tényirodalom, alig akad ismert ember, aki ne próbálna szerencsét életrajzzal vagy a how to műfajban. Vannak aztán a „megcsinált” munkák (v. ö. fiction), amelyeket a szerző valamiféle szakma szabályainak megfelelően kalapált ki. A mesterség lehet a magas irodalom, és lehet a könnyen fogyasztható szövegek fogásrendszere, ez abból a szempontból mindegy, hogy rutinos olvasó számára kevés a meglepetés. Most érkezett Nomád Földi László regénye, az Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Kalligram, 2020), amelyben viszont sok.

Írónk és (egyik) főhősünk nem ismeretlen név, Földi Lászlóként befutott már egy kacskaringós pályát színészként, határon túli és vidéki színházak után a Vígbe került. Komoly szerepeket kapott.

Némiképp érthetetlen, miért szakított a világot – vagy legalább országot – jelentő deszkákkal.

Állítólag még soha nem volt saját otthona, azért lett Nomád. Az Eleven Hold tulajdonképpen az otthontalanság regénye. A Kaló Andor nevezetű albínó férfi ugyancsak foglalkozás és gyökerek nélkül kódorog különféle közeli és távoli helyszíneken. Többnyire inkább falun és tanyán, sztyeppén és tundrán, mint a magyar irodalomban már alaposan ábrázolt nagyvárosokban. Világszemlélete valamiféle elronthatatlan örömöt áraszt, a természet, a növények és az állatok nagyrabecsülését, amibe belefér a vadászat, akár távoli földrészek nagyvadjaira is. A vadász, ha észnél van, jót tesz a darwinikus körforgásnak.

Különösen azok a figurák plasztikusak, amelyeket a huszadik században „egyszerű embereknek” neveztek. Amikor már jól hátradőltünk a cselekményben, akár egy kényelmes karosszékben, a 281. (számozatlan) oldalon akkora fordulat vár ránk, amitől igazán lelkessé válik a magamfajta önfeledt, de alapos jártassággal rendelkező olvasó. Megjegyzem, e szaktudásról annak arányban feledkezem el, amilyen mértékben ragad magával a szóban forgó könyv.

Elsősorban azoknak ajánlom az Eleven Hold-at, akik az élet és irodalom ikerpárosából inkább az élet iránt vonzódnak.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Sajnos szerkesztőségünk többszöri kérésére sem érkezett kommentár a Kalligram Könyvkiadó vezetőjétől, a lapzárta miatt nem várhattunk tovább.

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2020. november 25.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Brazíliában van valami őserő – beszélgetés Pál Ferenc műfordítóval, irodalomtörténésszel

Vajon miért volt olyan hatással Márai Sándorra egy brazil háború históriája, hogy Ítélet Canudosban címmel kisregényt írjon róla? Márai regénye apropóján a brazil irodalomról beszélgettünk Pál Ferenc műfordítóval és irodalomtörténésszel.
Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.