Könyv

Vámos Miklós: Az otthontalanság regénye

2021.03.21. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Nomád Földi László a Kalligram Könyvkiadónál megjelent Eleven Hold című regényét ajánlja.
ElevenHold-104355.jpg

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

A könyvpiac mostanában határozottan kettészakadt. Egyre bővül a tényirodalom, alig akad ismert ember, aki ne próbálna szerencsét életrajzzal vagy a how to műfajban. Vannak aztán a „megcsinált” munkák (v. ö. fiction), amelyeket a szerző valamiféle szakma szabályainak megfelelően kalapált ki. A mesterség lehet a magas irodalom, és lehet a könnyen fogyasztható szövegek fogásrendszere, ez abból a szempontból mindegy, hogy rutinos olvasó számára kevés a meglepetés. Most érkezett Nomád Földi László regénye, az Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai (Kalligram, 2020), amelyben viszont sok.

Írónk és (egyik) főhősünk nem ismeretlen név, Földi Lászlóként befutott már egy kacskaringós pályát színészként, határon túli és vidéki színházak után a Vígbe került. Komoly szerepeket kapott.

Némiképp érthetetlen, miért szakított a világot – vagy legalább országot – jelentő deszkákkal.

Állítólag még soha nem volt saját otthona, azért lett Nomád. Az Eleven Hold tulajdonképpen az otthontalanság regénye. A Kaló Andor nevezetű albínó férfi ugyancsak foglalkozás és gyökerek nélkül kódorog különféle közeli és távoli helyszíneken. Többnyire inkább falun és tanyán, sztyeppén és tundrán, mint a magyar irodalomban már alaposan ábrázolt nagyvárosokban. Világszemlélete valamiféle elronthatatlan örömöt áraszt, a természet, a növények és az állatok nagyrabecsülését, amibe belefér a vadászat, akár távoli földrészek nagyvadjaira is. A vadász, ha észnél van, jót tesz a darwinikus körforgásnak.

Különösen azok a figurák plasztikusak, amelyeket a huszadik században „egyszerű embereknek” neveztek. Amikor már jól hátradőltünk a cselekményben, akár egy kényelmes karosszékben, a 281. (számozatlan) oldalon akkora fordulat vár ránk, amitől igazán lelkessé válik a magamfajta önfeledt, de alapos jártassággal rendelkező olvasó. Megjegyzem, e szaktudásról annak arányban feledkezem el, amilyen mértékben ragad magával a szóban forgó könyv.

Elsősorban azoknak ajánlom az Eleven Hold-at, akik az élet és irodalom ikerpárosából inkább az élet iránt vonzódnak.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Sajnos szerkesztőségünk többszöri kérésére sem érkezett kommentár a Kalligram Könyvkiadó vezetőjétől, a lapzárta miatt nem várhattunk tovább.

Nomád Földi László: Eleven Hold, avagy egy albínó kalandjai

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2020. november 25.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Plusz

Vizsgaelőadások és diplomafilmek létrejöttét is segíti a Freeszfe jótékonysági aukciója

A Freeszfe Egyesület támogatói; színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek és képzőművészek felajánlásaiból online jótékonysági aukciót rendez december 12-én, vasárnap. Az érdeklődők a licitálással az egyesület munkáját, vizsgaelőadások és diplomafilmek létrejöttét is segítik.
Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.
Könyv hír

Új alkotók életműve válik ingyenesen elérhetővé az interneten

Négy új alkotó, Kemény István, Király László, Márton László és Végel László életművét digitalizálja és teszi ingyenesen elérhetővé az interneten a Petőfi Irodalmi Múzeum.