Könyv

Vámos Miklós: Fékezett habzású érzelmek

Választék
2020.12.05. 14:45
Ajánlom
Vámos Miklós decemberben is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Cso Namdzsu dél-koreai írónő Született 1982-ben című regényét ajánlja. Gondolataira a kötet fordítója, Németh Nikoletta reagál.
foto_vamos-173242.jpg

Cso Namdzsu: Született 1982-ben (Fotó/Forrás: Athenaeum Kiadó)

Úgy tetszhet, mintha mostanában ragaszkodnék hozzá, hogy csupa magyar ajkúaknak nehezen megjegyezhető szerző könyvét ajánlanám. Pedig nem én, hanem a sors nevű mesterszakács főzte ki így. Cso Namdzsu dél-koreai írónő. Harmadik regényének címe: Született 1982-ben. (Athenaeum Kiadó, 2020, fordította: Németh Nikoletta.) Ő maga három évvel korábban született. Első látásra a mostanság egyre szaporodó, női lázadást kifejező művek közé tartozik a könyv, amelyben a főszereplő lány, anya, nő vagy -né mutatóujja vádlón szögeződik a fiúra, apára, férfira, férjre, amiért őt kihasználja, molesztálja, elnyomja. Azonban Cso Namdzsu jó érzékkel kever egyrészt poétikát a sablonos sors vizsgálatába, másfelől szikár tényeket és számokat szociológiai, statisztikai, demográfiai tanulmányokból, ezek főképp lábjegyzetekként támasztják alá a fikciós cselekményt.

Igazán szívbe markoló, hogy mennyire különbözik egy dél-koreai nő élete a gyerekkortól az anyaság első időszakáig attól, ahogyan egy magyar sorstársa jut el ugyanoda.

Bár azért meglepőek az azonosságok is, mintha a férfistupiditás és -erőszakosság terén megvalósult volna a proletár – vagy inkább kispolgári – internacionalizmus. Meghökkentő olvasni, hogy a dél-koreai gimnazista lányok sokáig zokszó nélkül tűrik, hogy a menzán mindig a fiúk ehetnek őelőttük. „Olyan természetes volt ez nekik, mint ahogy senki nem kérdőjelezte meg, miért kezdődik a fiúk személyi azonosítószáma egyessel, a lányoké meg kettessel.” Hm.

Ráadásként eleven ízekkel, színekkel és szagokkal kapjuk a dél-koreai ételeket, lakhelyeket, tájakat, s legfőképp az érzelmeket, melyek arrafelé jóval fékezettebb habzásúak, mint nálunk. Ellenben a lelki sebek hasonlóan mélyek, sőt, sőt, sőt. Kedvet kaptam, hogy elutazzam oda, noha idáig Kína és Japán jobb helyezésű volt a bakancslistámon. Szövök egy szerényebb tervet: ideje olvasnom valami mást is Cso Namdzsutól meg a nemzettársaitól. Valószínűleg ő sem ismeri a magyar irodalmat, de az nem rám tartozik.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Cso Namdzsu szociografikus pontossággal festette le egy dél-koreai nő életét, a másodlagosság állandó érzését, vagyis hogy a nő végül úgysem lehet több egy feleségnél vagy anyánál. Az ellentétek élesek, a hasonlóság rémítő. Minél inkább belemerülünk a történetbe, az annál közelebb kerül hozzánk, mígnem eggyé válik velünk, úgy érezhetjük, hogy a kulturális különbségeket levetkőzve a cselekmény bármely más országban is játszódhatna. Számomra a könyv kettőssége – sorstaglaló történet mesteri bemutatása hiteles, dokumentált tények és statisztikai adatok alátámasztásával – adja a történet hitelességét és szépségét is. Ez a merész mű (ki)útkeresés egy természetesen patriarchális világban, reménysugár az egyenlőbb jövőért. Köszönöm Vámos Miklósnak a prózaian szép elemzést. Szívből tudom ajánlani, hogy látogasson el Koreába: egy színes, barátságos, visszafogott, ugyanakkor érzelmekkel teli országot fog látni.

Németh Nikoletta
a kötet fordítója

Cso Namdzsu: Született 1982-ben

Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2019. június 12.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Színház

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület döntése értelmében. A testület által 2001-ben alapított díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki – a szakmai kuratórium javaslata szerint – a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.
Plusz

Doromboló december a legfrissebb Fidelióban

Megjelent a Fidelio legújabb száma, a címlapon a Madách Színház Macskák című előadásának plakátjával, amely produkció 2023. március 25-én ünnepli 40 éves jubileumát.
Vizuál

Műterembejárással és meglepetésekkel várja az érdeklődőket a Képző Nyílt Napja

December 6-án rendezi meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem a hagyományos Nyílt napját. Az eseményen a felvételizők átfogó képet kaphatnak a szakokról és az egyetemen zajló közösségi életről, programokról. 
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Nógrádi Gábor: „Aki nem tud pontosan fogalmazni, az veszít”

Idén a Prima Primissima Díj jelöltjei között szerepel Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában Nógrádi Gábor is, akinek eddig ötven könyve jelent meg, köztük verseskötetek, gyerek- és ifjúsági regények, humoros írások és alkalmazott szépirodalmi művek baleset- és bűnmegelőzés témakörben. A népszerű írót a hirklikk.hu kérdezte.
Könyv ajánló

Történelmi kataklizmák és az emberi kiszolgáltatottság dimenziói tárulnak fel Rakovszky Zsuzsa új regényében

Az idők jelei című könyv az 16. századi Münsterbe kalauzolja el az olvasókat, abba az időszakba, amikor a felekezetek közti feszültség egyre élesebb lett a városban. A szerző szikár líraisága és a groteszk részletek iránti érzékenysége leginkább Mikszáth Kálmán és Kemény Zsigmond világához hasonlítható.
Könyv hír

Ünnepi dedikálássokkal várja az olvasókat a Líra

Mások mellett Bereményi Géza, Tóth Krisztina, Vámos Miklós, Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna, Závada Pál, Erdős Virág, Darvasi László vagy épp Dragomán György is várja az irodalom szerelmeseit a Magvető Caféban, illetve a Fókusz Könyváruházban.
Könyv hír

Tóth Krisztina kapja idén a Bertók László Költészeti Díjat

A művész életpályája elismeréseként veheti át a díjat december 6-án. Az elismerést odaítélő bizottság hangsúlyozta, Tóth Kriszina írói, műfordítói, drámaírói és gyermekirodalmi munkássága is jelentős.
Könyv lapszemle

Kiss Tibor Noé elköltözött Magyarországról

Csaknem fél éve Szlovéniában él a Hazai Attila-díjas író, aki egy körkérdésre válaszolva fejtette ki, miért költözött el az országból. Elmondása szerint rengeteg támadást kapott transzneműsége miatt, egy alkalommal szinte bűnözőnek állították be