Könyv

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Választék
2022.06.15. 11:00
Ajánlom
Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Puskás Panni első kötetét, A rezervátum visszafoglalását ajánlja, amelynek humora leginkább Vonnegutéra emlékezteti. Gondolataira a szerző reagál.
puskas-133303.jpg

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Magamfajta élemedett író, egyben profi olvasó érzékeli, hogy olyan korú szerzők foglalják el a terepet, akik ahhoz, hogy a gyerekei legyenek, már picit idősek. De azért… Puskás Panni 1987-ben született. Irigyelheti, aki nem olvasta A rezervátum visszafoglalása című vékony kötetét (Magvető, 2021). Aki magáévá tette, tudja, hogy neki sem fenékig tejfel. Ennek a nemzedéknek a novellái üdítően kurták, mintha nyomot hagyna rajtuk a blogok és a Facebook világa: nem érünk rá. Másképp kifejezve: mintha megfogadták volna az angolszász stilisztikai alapmű (Strunk and White: The Elements of Style) legfontosabb javaslatát: Hagyj ki mindent, amit csak lehet!

Nézetem szerint húzás szövegnek még sosem ártott.

Puskás Panninak az olló mellett fontos fegyvere a humora, amely leginkább Vonnegutéra emlékeztet.

Gyilkos és megsemmisítő. Eszembe jut még a minálunk kevésbé ismert Tama Janowitz amerikai író, elsősorban a Slaves of New York (New York rabszolgái) című elbeszéléskötete miatt. Ez magyarul nem jelent meg (kiadók, figyelem!), a belőle forgatott film megbukott.

Ha akarjuk, Charles Bukowskit is emlegethetjük, akit a szerző az első történetben vacsorára vár budapesti albérletébe, gombapörkölttel és rengeteg sörrel. A dolgok persze ezúttal is balul ütnek ki, ahogyan realista íróknál szoktak. Nekem ez kiváltképp tetszett, csakúgy, mint a Bipoláris egyensúly, a Sírok a vécében, amíg te sminkelsz és A bennem élő kövér lány. Üzenem a szerzőnek, ne aggódjon, az élet közepe általában valamivel elviselhetőbb, mint a kezdő harmada. Gondolom, nem fog hinni nekem – annyi baj legyen.

A közeli múltban dicsértem ebben a rovatban Kovács Bálint jól szabott novelláit. Sajátságos ríme a véletlennek, hogy nemrég őt és Puskás Pannit a Színházi Kritikusok Céhe társelnökké szavazta. Olvassák-e vajon egymás műveit?

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

puskas_panni-105627.jpg

Puskás Panni (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Líra Könyv)

A szerző kommentárja:

Kovács Bálint nevében nem merek nyilatkozni, de én lelkes olvasója és drukkere vagyok az ő írói munkásságának. A Lehetne, hogy csak aludjunk? című debütáló kötetét nemrég olvastam végig, de ott voltam a kötet bemutatóján is, és több, a kötetben megjelenő szövegével már korábban találkoztam az Élet és Irodalom hasábjain.

Bálint és én nagyon másfajta prózát írunk, de azért találni a kettőnk írásai között hasonlóságokat. Eklatáns példája ennek, hogy különösen vonzódunk a magányos, szorongó főszereplőkhöz. De örömmel válaszolom Vámos Miklósnak, hogy az élet közepe, ami nálam, mondjuk, három évvel ezelőtt elkezdődött, tényleg sokkal elviselhetőbbnek tűnik, mi több, kifejezetten boldog, ha leszámítjuk, hogy mi történik perpillanat hazánkban. Ja, meg a mellettünk lévő országban és a világ számos másik helyén. De miért is számítanánk le? Vagy miért is ne tennénk? Ezt még mindenképp el kell döntenem.

Puskás Panni

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2021. május 17.

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kapcsolódó

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket tartogat Kovács Bálint tavaly megjelent, Lehetne, hogy csak aludjunk? című novelláskötete.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján.