Könyv

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Választék
2022.06.15. 11:00
Ajánlom
Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Puskás Panni első kötetét, A rezervátum visszafoglalását ajánlja, amelynek humora leginkább Vonnegutéra emlékezteti. Gondolataira a szerző reagál.
puskas-133303.jpg

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Magamfajta élemedett író, egyben profi olvasó érzékeli, hogy olyan korú szerzők foglalják el a terepet, akik ahhoz, hogy a gyerekei legyenek, már picit idősek. De azért… Puskás Panni 1987-ben született. Irigyelheti, aki nem olvasta A rezervátum visszafoglalása című vékony kötetét (Magvető, 2021). Aki magáévá tette, tudja, hogy neki sem fenékig tejfel. Ennek a nemzedéknek a novellái üdítően kurták, mintha nyomot hagyna rajtuk a blogok és a Facebook világa: nem érünk rá. Másképp kifejezve: mintha megfogadták volna az angolszász stilisztikai alapmű (Strunk and White: The Elements of Style) legfontosabb javaslatát: Hagyj ki mindent, amit csak lehet!

Nézetem szerint húzás szövegnek még sosem ártott.

Puskás Panninak az olló mellett fontos fegyvere a humora, amely leginkább Vonnegutéra emlékeztet.

Gyilkos és megsemmisítő. Eszembe jut még a minálunk kevésbé ismert Tama Janowitz amerikai író, elsősorban a Slaves of New York (New York rabszolgái) című elbeszéléskötete miatt. Ez magyarul nem jelent meg (kiadók, figyelem!), a belőle forgatott film megbukott.

Ha akarjuk, Charles Bukowskit is emlegethetjük, akit a szerző az első történetben vacsorára vár budapesti albérletébe, gombapörkölttel és rengeteg sörrel. A dolgok persze ezúttal is balul ütnek ki, ahogyan realista íróknál szoktak. Nekem ez kiváltképp tetszett, csakúgy, mint a Bipoláris egyensúly, a Sírok a vécében, amíg te sminkelsz és A bennem élő kövér lány. Üzenem a szerzőnek, ne aggódjon, az élet közepe általában valamivel elviselhetőbb, mint a kezdő harmada. Gondolom, nem fog hinni nekem – annyi baj legyen.

A közeli múltban dicsértem ebben a rovatban Kovács Bálint jól szabott novelláit. Sajátságos ríme a véletlennek, hogy nemrég őt és Puskás Pannit a Színházi Kritikusok Céhe társelnökké szavazta. Olvassák-e vajon egymás műveit?

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

puskas_panni-105627.jpg

Puskás Panni (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Líra Könyv)

A szerző kommentárja:

Kovács Bálint nevében nem merek nyilatkozni, de én lelkes olvasója és drukkere vagyok az ő írói munkásságának. A Lehetne, hogy csak aludjunk? című debütáló kötetét nemrég olvastam végig, de ott voltam a kötet bemutatóján is, és több, a kötetben megjelenő szövegével már korábban találkoztam az Élet és Irodalom hasábjain.

Bálint és én nagyon másfajta prózát írunk, de azért találni a kettőnk írásai között hasonlóságokat. Eklatáns példája ennek, hogy különösen vonzódunk a magányos, szorongó főszereplőkhöz. De örömmel válaszolom Vámos Miklósnak, hogy az élet közepe, ami nálam, mondjuk, három évvel ezelőtt elkezdődött, tényleg sokkal elviselhetőbbnek tűnik, mi több, kifejezetten boldog, ha leszámítjuk, hogy mi történik perpillanat hazánkban. Ja, meg a mellettünk lévő országban és a világ számos másik helyén. De miért is számítanánk le? Vagy miért is ne tennénk? Ezt még mindenképp el kell döntenem.

Puskás Panni

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2021. május 17.

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kapcsolódó

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket tartogat Kovács Bálint tavaly megjelent, Lehetne, hogy csak aludjunk? című novelláskötete.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Könyv ajánló

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében. 
Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.