Könyv

Vámos Miklós: Gyöngébb izomzatúak is elbírják

Választék
2021.04.06. 09:45
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Szabadság című regényét ajánlja, amire a 21. Század Kiadó kommunikációs vezetője, Finy Petra reagál.
szabadsag-212544.jpg

Jonathan Franzen: Szabadság (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Jonathan Franzen az észak-amerikai kortárs irodalom legkülönlegesebb sztárja. Róla túlzás nélkül állítható, hogy berobbant az USA hagyományosan erős regénymezőnyének viszonylagos szélcsendjébe, a nyolcvanas évek legvégén. Én sajnos jóval később fedeztem föl magamnak, amikor az Európa (akkori kiadóm) elkezdte megjelentetni a könyveit, albumszerű méretben, tekintettel a vastagságukra.

Elsőként a neve izgatott, Franzen németül annyit tesz: tájékozódik, útbaigazít. Ez tökéletes egy írónak, gondoltam. De nem hátrány-e a dajcs név egy amerikai szerzőnek? Furcsamód nem. Javítások című regénye (2001) nemcsak a National Book Award-ot és a Pulitzer jelölést nyerte el, hanem a Time címlapjára röpítette a szerzőt, ezzel a szalagcímmel:

A nagy amerikai regényíró.

Nálunk 2012-ben jött ki, követte további hat fontos opusza, fordította őket Bart István, a rá jellemző gondossággal. (Diszkomfortzóna című esszékötetéről már írtam ebben a rovatban, s megtisztelt a hozzászólásával. Ami talán annak is köszönhető, hogy amióta járt Magyarországon, valamennyire kapcsolatban állunk.) A Szabadság most nyolc év után új kiadónál (21. Század) jelent meg, két elegáns, csinosan kartonált hófehér kötetben, amelyeket gyöngébb izomzatúak is elbírnak. Igaz, az egyik háromszor vastagabb a másiknál, ennek lehet tartalmi oka – ott végződik a női főszereplő egy hosszú önéletrajzféléje –, de azért furcsa így.

A Szabadság mindent tartalmaz, amit Franzenben imádok:

ravaszul kifundált, a mondandót jól szolgáló szerkezet, szinte csehovi szintű jellemfestés, erős ellenérzés a multikkal, azaz a Földet tönkretevő nagyvállalatokkal, végül mély rokonszenv a diszfunkcionális családokkal, amiként arrafelé mondják. Ráadásul a szövegen sokszor átcsillog a szerző barátságos humora, s ugyanakkor valamiféle óvatos visszahúzódása saját megfigyelőállásába. Ami neve miatt következetes alkotói magatartás.

Legyetek óvatosak: ha elolvassátok, nehéz legyűrni a vágyat, hogy az összes többi könyvét is magatokévá tegyétek. Szerencsére nagyjából az egész életműve hozzáférhető a mi nyelvünkön is.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Finy Petra, a 21. Század kiadó kommunikációs vezetőjének kommentárja:

Franzen beszélő nevének említése kapcsán elgondolkoztam a főszereplők nevein. A két Berglund, Patty és Walter, akiknek olyan erősnek kellene lenniük, mint a hegyeknek, valójában törékenyebbek, mint a kék poszáta, melynek megmentéséért annyit dolgozik a férj. Richard Katz, a látszólagos barát pedig inkább viselkedik irigy riválisként: úgy működik, mint egy ragadozó macska, akiktől Walter annyira óvja hőn szeretett madarait. Lehet, hogy tudat alatt Richard ellen küzdött, és tőle próbált meg elszakadni, amikor a környék lakóival harcolt a macskáik miatt?

A ráérősen mesélő, mégis sodró történet hatszáz oldalon követi végig a „boldogtalanság kék madarát”,

és mutatja be, hogy leküzdhetetlen szabadságvágyunkkal, miként zárjuk magunkat börtönbe. Miközben történnek hibák és örömök is: csak mi nem történünk meg, épp csak azt nem tanuljuk meg, hogyan kellene élni. Franzen idill mögötti, kényelmetlen valósága azzal szembesíti az olvasót, miként lehet a szabadság kalitka, a kötöttség pedig akár felszabadító hatású.

Finy Petra
kommunikációs vezető

Jonathan Franzen: Szabadság

1-2. kötet

21. Század Kiadó
Megjelenés: 2020. november 20.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Kapcsolódó

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja mit olvassunk: áprilisban Jonathan Franzen A világ végének a vége című könyvét ajánlja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„A Balzac utca sarkán elhatároztam, hogy menő leszek” – Balázsy Panna a Lírástudók vendége

Az Ökobanda második részében négy jóbarát minden követ megmozgat, hogy felhívják az emberek figyelmét a jó levegő fontosságára. A mesekönyvek írójával, Balázsy Pannával környezettudatosságról, gyerekkori élményekről és a mai fiatal generációról beszélgetett a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv hír

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Könyv beszámoló

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.
Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.