Könyv

Vámos Miklós: Gyöngébb izomzatúak is elbírják

Választék
2021.04.06. 09:45
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Szabadság című regényét ajánlja, amire a 21. Század Kiadó kommunikációs vezetője, Finy Petra reagál.
szabadsag-212544.jpg

Jonathan Franzen: Szabadság (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Jonathan Franzen az észak-amerikai kortárs irodalom legkülönlegesebb sztárja. Róla túlzás nélkül állítható, hogy berobbant az USA hagyományosan erős regénymezőnyének viszonylagos szélcsendjébe, a nyolcvanas évek legvégén. Én sajnos jóval később fedeztem föl magamnak, amikor az Európa (akkori kiadóm) elkezdte megjelentetni a könyveit, albumszerű méretben, tekintettel a vastagságukra.

Elsőként a neve izgatott, Franzen németül annyit tesz: tájékozódik, útbaigazít. Ez tökéletes egy írónak, gondoltam. De nem hátrány-e a dajcs név egy amerikai szerzőnek? Furcsamód nem. Javítások című regénye (2001) nemcsak a National Book Award-ot és a Pulitzer jelölést nyerte el, hanem a Time címlapjára röpítette a szerzőt, ezzel a szalagcímmel:

A nagy amerikai regényíró.

Nálunk 2012-ben jött ki, követte további hat fontos opusza, fordította őket Bart István, a rá jellemző gondossággal. (Diszkomfortzóna című esszékötetéről már írtam ebben a rovatban, s megtisztelt a hozzászólásával. Ami talán annak is köszönhető, hogy amióta járt Magyarországon, valamennyire kapcsolatban állunk.) A Szabadság most nyolc év után új kiadónál (21. Század) jelent meg, két elegáns, csinosan kartonált hófehér kötetben, amelyeket gyöngébb izomzatúak is elbírnak. Igaz, az egyik háromszor vastagabb a másiknál, ennek lehet tartalmi oka – ott végződik a női főszereplő egy hosszú önéletrajzféléje –, de azért furcsa így.

A Szabadság mindent tartalmaz, amit Franzenben imádok:

ravaszul kifundált, a mondandót jól szolgáló szerkezet, szinte csehovi szintű jellemfestés, erős ellenérzés a multikkal, azaz a Földet tönkretevő nagyvállalatokkal, végül mély rokonszenv a diszfunkcionális családokkal, amiként arrafelé mondják. Ráadásul a szövegen sokszor átcsillog a szerző barátságos humora, s ugyanakkor valamiféle óvatos visszahúzódása saját megfigyelőállásába. Ami neve miatt következetes alkotói magatartás.

Legyetek óvatosak: ha elolvassátok, nehéz legyűrni a vágyat, hogy az összes többi könyvét is magatokévá tegyétek. Szerencsére nagyjából az egész életműve hozzáférhető a mi nyelvünkön is.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Finy Petra, a 21. Század kiadó kommunikációs vezetőjének kommentárja:

Franzen beszélő nevének említése kapcsán elgondolkoztam a főszereplők nevein. A két Berglund, Patty és Walter, akiknek olyan erősnek kellene lenniük, mint a hegyeknek, valójában törékenyebbek, mint a kék poszáta, melynek megmentéséért annyit dolgozik a férj. Richard Katz, a látszólagos barát pedig inkább viselkedik irigy riválisként: úgy működik, mint egy ragadozó macska, akiktől Walter annyira óvja hőn szeretett madarait. Lehet, hogy tudat alatt Richard ellen küzdött, és tőle próbált meg elszakadni, amikor a környék lakóival harcolt a macskáik miatt?

A ráérősen mesélő, mégis sodró történet hatszáz oldalon követi végig a „boldogtalanság kék madarát”,

és mutatja be, hogy leküzdhetetlen szabadságvágyunkkal, miként zárjuk magunkat börtönbe. Miközben történnek hibák és örömök is: csak mi nem történünk meg, épp csak azt nem tanuljuk meg, hogyan kellene élni. Franzen idill mögötti, kényelmetlen valósága azzal szembesíti az olvasót, miként lehet a szabadság kalitka, a kötöttség pedig akár felszabadító hatású.

Finy Petra
kommunikációs vezető

Jonathan Franzen: Szabadság

1-2. kötet

21. Század Kiadó
Megjelenés: 2020. november 20.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Kapcsolódó

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja mit olvassunk: áprilisban Jonathan Franzen A világ végének a vége című könyvét ajánlja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.