Könyv

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Választék
2021.06.09. 08:05
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
obama_cimlap-105130.jpg

Barack Obama: Egy ígéret földje – Elnöki memoár I. (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ha nem volna pandémia, valószínűleg nem mernék ilyen vastag könyvet ajánlani, már az ára miatt sem. De most azért jobban ráérünk. Továbbá olyan kivételes helyzet állott elő, hogy egyszerre olvashatjuk el, hogy mit gondol és ír ugyanarról egy férj meg a felesége. Az életünkre nem jellemző módon ezúttal az asszony kötete jelent meg először (magyarul is): Így lettem. Szemléztem e rovatban.

Most itt a férj vallomása, majdnem kétszer akkora terjedelemben – és ez csak a memoárja első kötete. (Kiadó mindkét esetben a HVG Könyvek, melynek egyre izgalmasabb kínálatára érdemes odafigyelnünk.) Úgy tűnik, mintha Barack nem szeretne húzni a saját szövegéből. Eleinte úgy éreztem, ez hiba. Ám a feléhez érve világossá vált, hogy nem erről van szó. Obama, aki talán kiérdemelte a legjobb humorú amerikai elnök rangot, praktikus ember. Az USA elnökeinek úgyszólván kötelező előállítaniuk egy úgynevezett elnöki memoárt a leköszönés után. Amit el kell helyezni az archívumban és nyilván a Kongresszusi Könyvtárban is.

A cél világos, hadd tanuljanak elődeik megoldásaiból és hibáiból a soron következő országvezetők. Az már korunk fejleménye, hogy az élelmesebbek a könyvpiacon is előállnak ennek valamiféle változatával. Rendszerint „szellemírók” segédkeznek a munkálatokban. Michelle esetén határozottan átvirított a bekezdésekből az elnöki nejként megismert hölgy sajátos szelleme és látásmódja, ami persze a hivatásos tollforgatók érdeme is lehet.

Az Egy ígéret földje még markánsabban tükrözi Obama személyiségét, illetve azt, amilyennek megismertük, amikor még hivatalban volt.

Mindenesetre olyan, mintha a kötelező feladat és az olvasóközönségnek szánt változat helyett gyakorlatiasan egyetlen szöveget vetett volna képernyőre. Akinek vastagkönyv-fóbiája van, annak nem való. De akit izgat, hogy miként működik a demokrácia, s hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni, azaz kínlódni a másik párttal, mely mindent megtesz, hogy keresztezze az elnök szándékait, az sokat kap ettől a memoártól. Lenyűgözően meséli el a törvényalkotás folyamatát egy olyan országban, ahol önállóan gondolkodó, autonóm szereplők a képviselők.

Robert Gibbs a legfőbb tanácsadója volt. Tőle kérdezte meg annak idején, hogy induljon-e az elnökválasztáson. A válasz: Aki nyerni akar, annak egy kicsit betegnek kell lennie. Oh, yeah.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Dufka Hajnalka, az Egy ígéret földje felelős szerkesztőjének kommentárja:

Barack Obama bámulatosan közvetlen stílusban megírt könyve nekünk, magyar olvasóknak is sokat ad. Közérthetően és élvezetesen mutat be olykor meglehetősen komplex belpolitikai és világpolitikai eseményeket, és bepillantást enged egy olyan világba, ahol egy egyébként korántsem tökéletes demokráciában valóban működik a fékek és ellensúlyok rendszere, ahol megesik, hogy az állampolgárok szolgálata, a kiállás egy fontos ügyért előbbre való, mint az egyéni karrier.

Üdítő ezeket a történeteket olvasni az olykor valóban gúzsba kötve táncoló államférfitól.

A laikus olvasónak talán az teszi igazán izgalmassá a kötetet, hogy Barack Obama, a magánember személyisége is kibontakozik előttünk. Állandó belső vívódását, öniróniától sem mentes elmélkedéseit, a nagy hatalmú vezető magányosságát, a világ ügyei miatt gondterhelt családapa vacsoraasztalnál zajló beszélgetéseit megismerve az az érzésünk támadhat, hogy ennek a különleges pozícióban lévő embernek a mindennapi belső küzdelmeit voltaképp mi is ismerjük – kérdésfelvetései a mi kérdéseink is lehetnének.

A több száz oldalas memoárt nagyon szigorú megkötések mellett minden fordításban változatlan terjedelemben, magas minőségi feltételek betartásával kellett közölnie mind a 26 külföldi kiadónak, így a HVG Könyveknek is. De érdemes vállalni a hosszú közös utazást az egykori elnökkel, mert ahogy a csapatának tagjaival folyton átlendítik egymást a legnehezebb pillanatokon, minket is újra meg újra inspirál – és talán visszaadja a hitünket az összetartás erejében.

Barack Obama: Egy ígéret földje – Elnöki memoár I.

HVG Könyvek
Megjelenés: 2020. december 9.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

Kapcsolódó

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

A korábbi First Lady memoárja iránt a tengeren innen és túl már elővételben óriási volt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy állandó szerzőnk is ezt a könyvet választotta. Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Arról álmodtam, hogy Pöttyös Könyveket fogok írni – Turbuly Lilla a Lírástudók vendége

Nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nevelni szeretné a könyveivel Turbuly Lilla, akinek új ifjúsági regénye, a Kész cirkusz! két tinédzser barátnőről szól. A szerzővel Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók új epizódjában.
Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.