Könyv

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Választék
2021.06.09. 08:05
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
obama_cimlap-105130.jpg

Barack Obama: Egy ígéret földje – Elnöki memoár I. (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ha nem volna pandémia, valószínűleg nem mernék ilyen vastag könyvet ajánlani, már az ára miatt sem. De most azért jobban ráérünk. Továbbá olyan kivételes helyzet állott elő, hogy egyszerre olvashatjuk el, hogy mit gondol és ír ugyanarról egy férj meg a felesége. Az életünkre nem jellemző módon ezúttal az asszony kötete jelent meg először (magyarul is): Így lettem. Szemléztem e rovatban.

Most itt a férj vallomása, majdnem kétszer akkora terjedelemben – és ez csak a memoárja első kötete. (Kiadó mindkét esetben a HVG Könyvek, melynek egyre izgalmasabb kínálatára érdemes odafigyelnünk.) Úgy tűnik, mintha Barack nem szeretne húzni a saját szövegéből. Eleinte úgy éreztem, ez hiba. Ám a feléhez érve világossá vált, hogy nem erről van szó. Obama, aki talán kiérdemelte a legjobb humorú amerikai elnök rangot, praktikus ember. Az USA elnökeinek úgyszólván kötelező előállítaniuk egy úgynevezett elnöki memoárt a leköszönés után. Amit el kell helyezni az archívumban és nyilván a Kongresszusi Könyvtárban is.

A cél világos, hadd tanuljanak elődeik megoldásaiból és hibáiból a soron következő országvezetők. Az már korunk fejleménye, hogy az élelmesebbek a könyvpiacon is előállnak ennek valamiféle változatával. Rendszerint „szellemírók” segédkeznek a munkálatokban. Michelle esetén határozottan átvirított a bekezdésekből az elnöki nejként megismert hölgy sajátos szelleme és látásmódja, ami persze a hivatásos tollforgatók érdeme is lehet.

Az Egy ígéret földje még markánsabban tükrözi Obama személyiségét, illetve azt, amilyennek megismertük, amikor még hivatalban volt.

Mindenesetre olyan, mintha a kötelező feladat és az olvasóközönségnek szánt változat helyett gyakorlatiasan egyetlen szöveget vetett volna képernyőre. Akinek vastagkönyv-fóbiája van, annak nem való. De akit izgat, hogy miként működik a demokrácia, s hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni, azaz kínlódni a másik párttal, mely mindent megtesz, hogy keresztezze az elnök szándékait, az sokat kap ettől a memoártól. Lenyűgözően meséli el a törvényalkotás folyamatát egy olyan országban, ahol önállóan gondolkodó, autonóm szereplők a képviselők.

Robert Gibbs a legfőbb tanácsadója volt. Tőle kérdezte meg annak idején, hogy induljon-e az elnökválasztáson. A válasz: Aki nyerni akar, annak egy kicsit betegnek kell lennie. Oh, yeah.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Dufka Hajnalka, az Egy ígéret földje felelős szerkesztőjének kommentárja:

Barack Obama bámulatosan közvetlen stílusban megírt könyve nekünk, magyar olvasóknak is sokat ad. Közérthetően és élvezetesen mutat be olykor meglehetősen komplex belpolitikai és világpolitikai eseményeket, és bepillantást enged egy olyan világba, ahol egy egyébként korántsem tökéletes demokráciában valóban működik a fékek és ellensúlyok rendszere, ahol megesik, hogy az állampolgárok szolgálata, a kiállás egy fontos ügyért előbbre való, mint az egyéni karrier.

Üdítő ezeket a történeteket olvasni az olykor valóban gúzsba kötve táncoló államférfitól.

A laikus olvasónak talán az teszi igazán izgalmassá a kötetet, hogy Barack Obama, a magánember személyisége is kibontakozik előttünk. Állandó belső vívódását, öniróniától sem mentes elmélkedéseit, a nagy hatalmú vezető magányosságát, a világ ügyei miatt gondterhelt családapa vacsoraasztalnál zajló beszélgetéseit megismerve az az érzésünk támadhat, hogy ennek a különleges pozícióban lévő embernek a mindennapi belső küzdelmeit voltaképp mi is ismerjük – kérdésfelvetései a mi kérdéseink is lehetnének.

A több száz oldalas memoárt nagyon szigorú megkötések mellett minden fordításban változatlan terjedelemben, magas minőségi feltételek betartásával kellett közölnie mind a 26 külföldi kiadónak, így a HVG Könyveknek is. De érdemes vállalni a hosszú közös utazást az egykori elnökkel, mert ahogy a csapatának tagjaival folyton átlendítik egymást a legnehezebb pillanatokon, minket is újra meg újra inspirál – és talán visszaadja a hitünket az összetartás erejében.

Barack Obama: Egy ígéret földje – Elnöki memoár I.

HVG Könyvek
Megjelenés: 2020. december 9.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

Kapcsolódó

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

A korábbi First Lady memoárja iránt a tengeren innen és túl már elővételben óriási volt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy állandó szerzőnk is ezt a könyvet választotta. Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Babits, Weöres és Faludy műveit is betilthatják? – a MKKE reakciója a melegellenes törvényre

Közleményben reagált a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Parlament által június 15-én elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomagra – számolt be róla a litera.hu.
Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.