Könyv

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Választék
2021.06.09. 08:05
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
obama_cimlap-105130.jpg

Barack Obama: Egy ígéret földje – Elnöki memoár I. (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ha nem volna pandémia, valószínűleg nem mernék ilyen vastag könyvet ajánlani, már az ára miatt sem. De most azért jobban ráérünk. Továbbá olyan kivételes helyzet állott elő, hogy egyszerre olvashatjuk el, hogy mit gondol és ír ugyanarról egy férj meg a felesége. Az életünkre nem jellemző módon ezúttal az asszony kötete jelent meg először (magyarul is): Így lettem. Szemléztem e rovatban.

Most itt a férj vallomása, majdnem kétszer akkora terjedelemben – és ez csak a memoárja első kötete. (Kiadó mindkét esetben a HVG Könyvek, melynek egyre izgalmasabb kínálatára érdemes odafigyelnünk.) Úgy tűnik, mintha Barack nem szeretne húzni a saját szövegéből. Eleinte úgy éreztem, ez hiba. Ám a feléhez érve világossá vált, hogy nem erről van szó. Obama, aki talán kiérdemelte a legjobb humorú amerikai elnök rangot, praktikus ember. Az USA elnökeinek úgyszólván kötelező előállítaniuk egy úgynevezett elnöki memoárt a leköszönés után. Amit el kell helyezni az archívumban és nyilván a Kongresszusi Könyvtárban is.

A cél világos, hadd tanuljanak elődeik megoldásaiból és hibáiból a soron következő országvezetők. Az már korunk fejleménye, hogy az élelmesebbek a könyvpiacon is előállnak ennek valamiféle változatával. Rendszerint „szellemírók” segédkeznek a munkálatokban. Michelle esetén határozottan átvirított a bekezdésekből az elnöki nejként megismert hölgy sajátos szelleme és látásmódja, ami persze a hivatásos tollforgatók érdeme is lehet.

Az Egy ígéret földje még markánsabban tükrözi Obama személyiségét, illetve azt, amilyennek megismertük, amikor még hivatalban volt.

Mindenesetre olyan, mintha a kötelező feladat és az olvasóközönségnek szánt változat helyett gyakorlatiasan egyetlen szöveget vetett volna képernyőre. Akinek vastagkönyv-fóbiája van, annak nem való. De akit izgat, hogy miként működik a demokrácia, s hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni, azaz kínlódni a másik párttal, mely mindent megtesz, hogy keresztezze az elnök szándékait, az sokat kap ettől a memoártól. Lenyűgözően meséli el a törvényalkotás folyamatát egy olyan országban, ahol önállóan gondolkodó, autonóm szereplők a képviselők.

Robert Gibbs a legfőbb tanácsadója volt. Tőle kérdezte meg annak idején, hogy induljon-e az elnökválasztáson. A válasz: Aki nyerni akar, annak egy kicsit betegnek kell lennie. Oh, yeah.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Dufka Hajnalka, az Egy ígéret földje felelős szerkesztőjének kommentárja:

Barack Obama bámulatosan közvetlen stílusban megírt könyve nekünk, magyar olvasóknak is sokat ad. Közérthetően és élvezetesen mutat be olykor meglehetősen komplex belpolitikai és világpolitikai eseményeket, és bepillantást enged egy olyan világba, ahol egy egyébként korántsem tökéletes demokráciában valóban működik a fékek és ellensúlyok rendszere, ahol megesik, hogy az állampolgárok szolgálata, a kiállás egy fontos ügyért előbbre való, mint az egyéni karrier.

Üdítő ezeket a történeteket olvasni az olykor valóban gúzsba kötve táncoló államférfitól.

A laikus olvasónak talán az teszi igazán izgalmassá a kötetet, hogy Barack Obama, a magánember személyisége is kibontakozik előttünk. Állandó belső vívódását, öniróniától sem mentes elmélkedéseit, a nagy hatalmú vezető magányosságát, a világ ügyei miatt gondterhelt családapa vacsoraasztalnál zajló beszélgetéseit megismerve az az érzésünk támadhat, hogy ennek a különleges pozícióban lévő embernek a mindennapi belső küzdelmeit voltaképp mi is ismerjük – kérdésfelvetései a mi kérdéseink is lehetnének.

A több száz oldalas memoárt nagyon szigorú megkötések mellett minden fordításban változatlan terjedelemben, magas minőségi feltételek betartásával kellett közölnie mind a 26 külföldi kiadónak, így a HVG Könyveknek is. De érdemes vállalni a hosszú közös utazást az egykori elnökkel, mert ahogy a csapatának tagjaival folyton átlendítik egymást a legnehezebb pillanatokon, minket is újra meg újra inspirál – és talán visszaadja a hitünket az összetartás erejében.

Barack Obama: Egy ígéret földje – Elnöki memoár I.

HVG Könyvek
Megjelenés: 2020. december 9.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

Kapcsolódó

Eladási rekordokat dönt Barack Obama memoárja

Több mint 1,7 millió példány kelt el az első héten az Egyesült Államokban és Kanadában az egykori elnök önéletrajzából. Nem volt még könyv, ami ilyen jó eredményt mutatott volna fel a Penguin Random House kiadónál.

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

Vámos még olvasta volna Michelle Obama könyvét

A korábbi First Lady memoárja iránt a tengeren innen és túl már elővételben óriási volt az érdeklődés. Nem véletlen, hogy állandó szerzőnk is ezt a könyvet választotta. Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.
Könyv évforduló

Kulka János hangján hallható újra Ottlik Budája - 110 éve született Ottlik Géza

1912. május 9-én született Ottlik Géza, a magyar intellektuális próza nagy alakja. Ebből az alkalomból ismétli meg a Rádiószínház a Buda 2012-es felvételét, a főszerepben Kulka Jánossal. A Magyar Művészeti Akadémia fotókkal illusztrált tabló-kiállítással tiszteleg Ottlik Géza életműve előtt.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Ali Smith újszerű írói megoldásai elbűvölték Vámos Miklóst, aki ez alkalommal a skót író Ősz és Tél című regényeit ajánlja olvasóink figyelmébe. Gondolatait a Magvető Kiadó igazgatója, Dávid Anna kommentálja.