Könyv

Vámos Miklós: „Isteníró” új fordításban

Választék
2024.04.30. 15:15
Ajánlom
Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Tolsztoj a 21. Század Kiadónál, két csodás külsejű kötetben megjelent, Feltámadás című nagyregényével foglalkozik. Gondolataira a kötet fordítója, Gy. Horváth László reagál.
tolsztoj-105502.jpg

Lev Tolsztoj: Feltámadás (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Erős reflektorfény süssön Gy. Horváth László új regényfordításaira. Érdemes kézbe venniük ezeket azoknak is, akik valaha olvasták a régi változatokat. Lev Nyikolajevics Tolsztoj a korszerű próza fejedelme. Lukács György írta róla, hogy úgynevezett „isteníró”, aki ül a felhőkön fölöttünk, onnan néz le a figuráira, s mozgatja őket, halhatatlan égi sakkvilágbajnokként. A legfontosabb és leghíresebb nagyregénytriptichon kétségtelenül az övé: Háború és béke, Anna Karenyina, Feltámadás. Az utóbbi jött ki most a 21. Század Kiadónál, két csodás külsejű kötetben. Ez a legkevésbé hosszú, „csak” 454 oldal összesen.

Önmagával meghasonló férfi (orosz arisztokrata) lélekválsága, drámai fordulatokkal, felemás happy endinggel. Ugyanakkor ebben a regényben mutatkozik meg a leglátványosabban Tolsztoj gróf igazi célja, ugyanis ő nem szépirodalmi műveket akart alkotni, hanem a világot s azon belül a hatalmas Oroszországot szerette volna jobbítani, bármi áron, olykor a nép, főként a nincstelen jobbágyok akarata ellenére is. Eszméi voltaképpen a kollektív – másképp mondva: valamennyire demokratikus – társadalmi szerkezet népszerűsítését s lehetőség szerinti kialakítását szorgalmazzák.

Korabeli olvasói leborultak írói nagysága előtt, vízióját azonban a többség nevetségesnek találta.

A Feltámadás Nyehljudov hercege (aki a szerző úrfikori mására emlékeztet) bírósági esküdtként vesz részt egy tárgyaláson. A vádlottak padján ülő, lopással és mérgezéssel gyanúsított prostituáltban fölismeri a fiatal árva lányt, akit korábban ő rontott meg. A drámai találkozás hatására úgy dönt, jóváteszi a bűnét, csatlakozik a szibériai kényszermunkára ítéltek csoportjához. Vezeklésül fölajánlja a lánynak, hogy feleségül veszi. Katyusa azonban nem kér belőle, inkább egy nemes, haladó szellemű férfit választ társául.

A realista emberábrázolás magasiskolája. Hatására a millennium időszakának Oroszországába hoppanáltam, együtt szenvedtem, örültem, elkárhoztam, boldogultam a regény alakjaival. Csak örvendezni tudok, amiért Tolsztoj zsenije ezekben a pontos és érzékeny fordításokban szervesülhet a magyar kultúrába.

Maradok őszinte,
Vámos Miklós

A fordító kommentárja:

Érdekes, Lukácsnak erre a szentenciájára nem emlékeztem, és azt sem tudom, olvasott-e Lukácsot Paul Johnson angol történész és közíró, de ő még rátett egy lapáttal: rosszmájúan God’s Elder Brothernek, Isten bátyjának titulálta a nagy oroszt.

A feneség az, hogy Tolsztoj nemcsak vindikálja magának ezt a címet, hanem mindjárt ki is érdemli.

Legalábbis a rajongóitól: elég tíz-húsz oldalt elolvasnunk bármelyik regényéből, és máris hátradőlünk, pisszenés nélkül hallgatjuk, hogy megmondja nekünk a tutit. Nehéz meghatározni, mivel éri el ezt, talán a morális tartásával, az emberségével, azzal, hogy iróniája, szarkazmusa, haragja játszi könnyedséggel vált költői ellágyulásba vagy éppen színpadi erővel láttató ábrázolásba – egyszóval totális író ő, prózát, lírát, eposzt alkot, vegyít össze. Tényleg csak a legnagyobbakhoz mérhető, például Shakespeare-hez, akit nem szeretett, vagy Homéroszhoz. Érdekes módon nagyon tisztelte Dickenst, pedig az ő érzelmességéből nincs sok benne.

Igaza van Vámos Miklósnak: együtt szenvedünk, örülünk, kárhozunk el és nyerünk megváltást regénye alakjaival. Olvassunk Tolsztojt, javunkra válik!

Gy. Horváth László

Lev Tolsztoj: Feltámadás

21. Század Kiadó
Megjelenés: 2023. november 21.

A kötet megvásárolható a Líra webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: Egy könyv azoknak, akiknek nincs vastagkönyv-fóbiájuk

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Egy könyv azoknak, akiknek nincs vastagkönyv-fóbiájuk

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a 20. század első felének leghíresebb bestsellerírója, a szépirodalom kimagasló alakja, Móricz Zsigmond az 1935-ös évet rögzítő naplójával foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.